Daruri teatrale la Metropolis, în decembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/daruri-teatrale-la-metropolis-in-decembrie/

În prima jumătate a lunii decembrie, Teatrul Metropolis v-a pregătit 8 spectacole (în 12 reprezentaţii) ca tot atâtea cadouri pentru toate gusturile: comedii legendare şi autohtone, spectacole neaşteptate, tinere talente sub bagheta lui George Ivaşcu, dramolete care stârnesc zâmbete şi multe momente de descreţire a frunţilor şi sufletelor.

Un articol de Cristina Enescu Aky|29 noiembrie 2021

Iată spectacolele la care vă așteptăm între 2 și 15 decembrie, la cele două săli ale Teatrului Metropolis (Cover foto: „Colivia cu nebune” de Jean Poiret):

Joi 2 decembrie, ora 19:00

SINDROMUL RODOMONTE de Mihai-Gruia Sandu (Sala Centenar)

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 12 ani!

Regia: Mihai-Gruia Sandu

Cu: Ana Baciu, Andrei Ionescu, Armand Crișan, Aurelian Culea Bianca Andrieș Diana Dănilă,  Francesca Füiöp, Gabriel Hrițcu, Ioana Brumar, Mădălina Borș

(Durată: 1h 40min)

Este foarte ușor să montezi sau să joci într-o piesă care are textul scris dinainte. Când însă nu există niciun text, lucrurile devin mai complicate pentru că este nevoie de niște actori excepționali, foarte talentați, care să și joace, să și danseze, să si regizeze și să scrie propriul text. Exact așa cum făceau și marii maeștri ai Commediei dell’Arte, în vremea fabuloasei Renașteri italiene.

Ce se întâmplă în piesă? Nimeni nu poate ști, pentru că subiectul apare pe măsură ce pisa se joacă. Chiar e nevoie de un subiect pentru o piesă? Lăsați prejudecățile acasă și veniți la teatru. (Mihai Gruia-Sandu)

Sâmbătă 4 decembrie, ora 18:00

UNCHIUL VANIA de A.P. Cehov (Sala Olga Tudorache)

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 12 ani!

Realizat în parteneriat cu UNATC

Regia: Tania Filip

Cu: Alexandru Moldovan/Ciprian Chiricheș, Irina Noapteș/Monica Odagiu, Alexandra Răduță/Ana-Maria Guran, Mihail Lvovici, Florin Aioane/Vlad Brumaru, Adelina Toma /Teodora Calagiu, Claudia Ene, Dorin Enache / Vlad Brumaru, Cătălin Bucur/ Carol Ionescu

(Durată: 1h 50min)

𝐔𝐧𝐜𝐡𝐢𝐮𝐥 𝐕𝐚𝐧𝐢𝐚 spune povestea unor oameni obișnuiți, care ajung eroii propriilor drame. Aflat mereu la granița dintre râs și plâns, spectacolul propune o incursiune în viața unor personaje care și-au ratat viețile, și-au irosit tinerețile sau care nu și-au dus la împlinire visele și iubirile. Măcinate de întrebări legate de rostul și sensul vieții, personajele din „𝐔𝐧𝐜𝐡𝐢𝐮𝐥 𝐕𝐚𝐧𝐢𝐚” își găsesc alinarea în muncă, în cărți și beție. Drama vieții devine comică și absurdă în această montare a absolvenților UNATC.

Sâmbătă 4 decembrie, ora 18:00 și duminică 5 decembrie, ora 18:00

TRANSPORT DE FEMEI după Steve Gooch (Sala Centenar)

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 12 ani!

Coordonator: Conf. univ. dr. George Ivașcu

Cu: Raluca Cornea, Anamaria Codiță, Diana Bălăucă, Mihaela Ducu, Sara Cuncea, Elena Moldovan, Tudor Bojin, Bogdan Gheorghe, Lorin Presecan, Dragoș Stoica, Isabela Chitosca, Ștefan Voicu

(Durată: 1h 30min)

 Luni 6 decembrie, ora 18:00 și marți 7 decembrie, ora 18:00

COLIVIA CU NEBUNE de Jean Poiret (Sala Centenar)

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani!

Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză

Cu: Sorin Miron, George Costin, Codrin Boldea, Andrei Redinciuc, Voicu Aaniței,  Andrei Huțuleac, Alexandru Pavel, Carol Ionescu, Tudor  Cucu Dumitrescu, Adrian Nicolae, Alin Florea, Corina Moise, Alexandra Colci/Ana  Crețu, Nicoleta  Hâncu, Petronela Purima/ Krista Sandu

(Durată: 2h 45min, cu intermezzo)

Dincolo de o comedie cu foarte multe focuri de artificii din cele mai colorate (în sensul unui divertisment deloc facil sau gratuit), „Colivia cu nebune” e și un spectacol despre multe lucruri pe care cu toții le avem în comun, indiferent cât de diferiți suntem: prejudecăți țepene (până se fisurează…), orgolii bătăioase (și adesea ridicole), tabieturi, hachițe și pasiuni din cele mai diverse, dar și iubire, prietenie, devotament. (Citiți articolul integral aici)

Joi 9 decembrie, ora 18:00 și vineri 10 decembrie, ora 18:00

TITANIC VALS de Tudor Mușatescu (Sala Olga Tudorache)

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză

Cu: Alin Florea, Andreea Grămoşteanu / Mirela Zeţa, Sorin Miron, Nicoleta Hâncu, Corina Moise, Carol Ionescu, Andrei Huţuleac, Alexandru Pavel, George Costin, Adrian Nicolae, Codrin Boldea, Andrei Redinciuc, Ariana Presan Miron, Sorin Flutur, Maria Cârlescu Badea/ Daria Pentelie.

(Durată: 2h 45min, cu intermezzo)

Există în acest spectacol o minuție exemplară a detaliilor. Victor Ioan Frunză a optat pentru ceea ce în naratologie se cheamă viziunea asupra personajelor, fapt ce i-a permis un rafinament al viziunii ironice și critice deopotrivă. Viziune care se manifestă controlat, adică fără tendința de a da de pământ cu eroii ieșiți din imaginația și condeiul lui Tudor Mușatescu. Pe care „i-a făcut oameni” tragedia fericită dorită cu asiduitate de Chiriachița și Dacia. Lucru marcat la modul exemplar de scenografia Adrianei Grand. Cămăruței simple, sărăcăcioase, în care de-abia că își duceau zilele membrii numeroasei familii a minusculului funcționar de la prefectură pe nume Spirache Necșulescu îi ia locul, în următoarele două acte, o locuință somptuoasă (avem de-a face cu un kitsch somptuos deliberat) cu ferestre de tip-hublou care se deschid spre un albastru-marin. Traian și-a botezat calul „Titanic”. Iar Decebal, când nu face victime printre orătăniile megieșilor, se joacă cu macheta unui vaporaș. (Citiți articolul integral aici.)

Joi 9 decembrie, ora 18:30 și marți 14 decembrie, ora 18:30

BRAINSTORM 

Spectacol realizat în parteneriat cu UNATC

Regia: George Lepădatu

Cu: Daniel Stănciucu, Andrei Marius Barbu, Alexandra Oiște, Adrian Ionescu, Kiki Simion, Diana Mănăilă, Irina Sibef, David Mandache, Răzvan Mîndruță, Sven Răducanu, Jawad Shahbazimoghadam

(Durată: 2h)

Spectacolul BRAINSTORM este o analiză unică asupra felului în care funcționează creierul adolescenților, a procesului prin care acesta se dezvoltă și determină comportamentul acestora.

Vineri 10 decembrie, ora 19:00

7 DINTR-O LOVITURĂ de Lia Bugnar (Sala Olga Tudorache)

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Text și regie de Lia Bugnar

Cu: Maria Obretin, Marius Manole/Alexandru Nedelcu, Andrei Runcanu, Alexandru Bogdan, Cătălin Babliuc, Anghel Damian, Alina Rotaru/Alexandra Sălceanu, Nicoleta Lefter, Letiţia Vlădescu, Lia Bugnar

(Durată: 1h 45min)

7 dintr-o lovitură e un manifest împotriva proteveurilor și antenelor, și kanaldeurilor care ne infestează viața. Manifest prin umor și hohot de râs” spune descrierea spectacolului. Ar fi banal dacă ar fi doar asta. Aici râzi de marasmul, superficialitatea și vulgaritatea crescânde ale industriei entertainment-ului, dar și de propriile interese și motivații în modul cum  ne prezentăm în fața lumii. Nu poți să vezi acest spectacol fără să te întrebi măcar în treacăt: ce mă interesează din ce urmăresc în media și mai ales de ce? Cât de mult mă incită vulgaritățile și vedetismele de la TV și din mediul online? Cât de obsesiv îmi doresc să maschez propriile mele imperfecțiunile în fața altora – și care e „imaginea perfectă” pe care mi-o doresc? (Citiți articolul integral aici).

Duminică 12 decembrie, ora 18:00 și luni 13 decembrie, ora 18:00

PORTUGALIA de Zoltan Egressy (Sala Olga Tudorache)

Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză

Cu: Alexandru Munteanu,  Ilinca Neacșu/ Ioana Niculae/ Cristina Simion, Sami Al Tawel/ Denis Imbrescu, Visarion Udatu, Alexandru Prica, Adrian Ban, Alexandra Oiște, Tudor Cucu Dumitrescu/ Gabriel Zaharia, Ecaterina Lupu/ Laila Abdel Hafiz

(Durată: 2h, cu intermezzo)

O comedie despre cum să-ți pui în ordine vise ca să-ți poți trăi viața. Portugalia este comedia unei utopii, din cea mai directă contemporaneitate, marcate de duhul exodului sau al violenţei. Este o poveste amară despre fericirea care e… în altă parte. (Citiți articolul integral aici.)

Miercuri 15 decembrie, ora 19:00

PERETELE de Lia Bugnar (Sala Olga Tudorache)

Regia: Lia Bugnar

Cu: Adriana Trandafir / Lia Bugnar,  Marius Manole / Alexandru Nagy,  Gabriela Popescu/ Ada Navrot /Raluca Ghervan, Maria Buză/ Natalia Călin / Ilona Brezoianu / Andrada Corlat, Florentina Ţilea / Alexandra Sălceanu/Marcela Motoc, Vitalie Bichi /Cătălin Babliuc / Anghel Damian

(Durată: 2h)

Păienjenișul de relații (inițial) ascunse dintre toate aceste personaje, fluctuările lor emoționale și morale, reacțiile la avalanșa de surprize care se petrec de ambele părți ale Peretelui produc valuri-valuri de umor, nu de puține ori licențios sau cel puțin fără pic de jenă față de a spune pe nume unor lucruri de care, în secret, se amuză toată lumea. (Citiți articolul integral aici.)



26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.