David Copperfield, B.B. King, Silvia Popovici – Ştiaţi că…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/david-copperfield-b-b-king-silvia-popovici-16-septembrie/

Într-o zi de 16 septembrie (1956) se năştea faimosul iluzionist american David Copperfield, magicianul cu cel mai mare succes comercial din istorie. Show-urile de televiziune ale lui David Copperfield au câştigat 21 de Premii Emmy, dintr-un total de 38 de nominalizări.

Un articol de Petre Ivan|16 septembrie 2015

Cariera de peste 30 de ani a lui Copperfield i-a adus 11 Guinness World Records, o stea pe Hollywood Walk of Fame, rangul de cavaler din partea Guvernului Francez și a fost numit Legendă Vie a Bibliotecii Congresului SUA.

Dintre cele mai importante numere televizate realizate de David Copperfield amintim:

–  “Iluzia Secolului” – Dispariţia Statuii Libertăţii

– a evadat din lanţuri chiar inainte de a fi aruncat în Cascada Niagara

– a supravieţuit după ce a fost închis într-un seif dintr-o clădire ce urma să fie demolată

– a evadat din Închisoarea Alcatraz

– a levitat un tren Orient Express, dupa care l-a făcut să dispară, în timp ce era înconjurat de oameni

– a reuşit să scape la timp dintr-o cămaşă de forţă, în timp ce era atârnat cu capul în jos şi legat cu sfori ce ardeau, iar sub el erau zeci de ţepuşe în flăcări

– şi-a testat rezistenţa stând în mijlocul flăcărilor care ajungeau la 2000°C

– a reuşit sa creeze iluzia perfectă a zborului

– a trecut prin Marele Zid Chinezesc

Copperfield a vândut, până acum, peste 40 milioane bilete la spectacolele sale și a avut încasări ce au depașit 4 miliarde de dolari, mai mult decât oricare alt entertainer din istorie.

Evenimente:

1836: Domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie ca monedă a țării, leul, unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale.

1908: În orașul Flint, din statul american Michigan, sunt puse bazele General Motors Corporation.

1938: Adolf Hitler îl primește la reședința sa din Berchtesgaden pe primul ministru britanic Arthur Neville Chamberlain, care își exprimă disponibilitatea de a convinge guvernul de la Praga să cedeze regiunile sudete, locuite în majoritate de germani.

1966: Inaugurarea noii Opere Metropolitan din New York.

1976: A intrat în funcțiune prima platformă românească de foraj marin.

1987: S-a definitivat protocolul de la Montreal, un tratat internațional pentru protejarea stratului de ozon prin interzicerea fabricării unor substanțe dăunătoare acestuia.

S-au născut:

1904: Nikolai Ostrovski, scriitor rus (d. 1936)

David Copperfield

Anca Parghel

1924: Lauren Bacal, actriță americană de film

1925: B.B. King, muzician american

1927: Peter Falk, actor american (d. 2011)

1954: Mickey Rourke, actor american

1956: David Copperfield, magician american

1957: Anca Parghel, interpretă și profesoară română de jazz (d. 2008)

S-au stins din viaţă:

1977: Maria Callas, (Maria Calogeropoulos) soprană americană de origine greacă (n. 1923)

1983: Fory Etterle, actor român de teatru şi film (n. 1908)

Citiţi şi: Fory Etterle – Ştiu câtă energie se ascunde într-o nereuşită

1993: Silvia Popovici, actriță română de teatru și film (n. 1933)

Citiţi şi: Silvia Popovici, actriţa de la pagina 1: „Mi-a fost foarte greu să înţeleg gloria“

2000: Ioan Alexandru, poet român (n. 1941)

Foto: David Copperfield, B.B. King, Silvia Popovici – cinemagia

02
/04
/15

Astăzi, maestrul Gică Petrescu, îndrăgitul cântăreţ şi compozitor de muzică uşoară, populară şi de petrecere, ar fi împlinit... 100 de ani.

03
/02
/15

„M-am îndrăgostit, pur şi simplu. Era frumoasă, cu sufletul curat, deşteaptă, cu picioarele pe pământ, gospodină. Am iubit-o şi o iubesc. Mihaela (n.r. Tonitza – soţia actorului, care s-a stins din viaţă în 2010) a fost şansa mea. Şi cu asta am spus totul.“ - Ştefan Iordache. Într-o zi de 3 februarie (1941) se năştea actorul Ştefan Iordache, unul dintre cei mai mari actori români de teatru, film și televiziune.

19
/01
/15

"Aprobarea celorlalţi este un stimulent de care este bine uneori să ne ferim". - Paul Cézanne (19 ianuarie 1839 - 23 octombrie 1906), considerat cel mai mare înnoitor al picturii la sfârșitul secolului al XIX-lea.

23
/12
/14

În “Istoria vieţii private” găsim că obiceiul de a avea brad cu prilejul Crăciunului este atestat documentar prima dată, în oraşul Strasbourg, încă din 1605. Iată care este povestea apariției acestui simbol și cum arăta balul de revelion la curtea regelui Carol.

03
/10
/14

Ştiţi că populara serie B.D., regizată de Mircea Drăgan şi având în distribuţie actori ca: Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, George Mihăiță sau Dumitru Furdui, nu ar fi existat dacă Lucian Pintilie nu realiza "Reconstituirea" (1968)?

26
/09
/14

Ştiaţi că într-o zi de 26 septembrie (2008) s-a stins din viaţă îndrăgitul actor Paul Newman, câştigător, printre altele, al unui premiu Oscar, a trei premii Globul de Aur, al unui premiu Bafta şi al unui Emmy?

23
/09
/14

Ştiaţi că într-o zi de 23 septembrie s-au născut artişti precum: George Mihăiță, Șerban Ionescu, Jason Alexander, Julio Iglesias, John Coltrane, Ray Charles, Sofia Vicoveanca şi Bruce Springsteen şi s-au stins din viaţă: Vicenzo Bellini, Sigmund Freud, André Bourvil, Pablo Neruda sau Geo Saizescu?

17
/09
/14

Dem Rădulescu, unul din cei mai mari comedianţi pe care i-a avut cinematografia românească, se stingea din viaţă în urma unui infarct, înainte de a împlini vârsta de 69 de ani. Și-a început cariera în 1959, fiind actor de teatru, film şi televiziune, dar şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”.