David, de Michelangelo, şubrezit de seria de cutremure
https://www.ziarulmetropolis.ro/david-de-michelangelo-subrezit-de-seria-de-cutremure/

Regiunea Florenţa a înregistrat peste 250 de cutremure în ultimele trei zile, dintre care 15 au avut magnitudine peste trei, provocând nelinişte în Italia, în special pentru soarta sculpturii renascentiste „David”, lucrare realizată de Michelangelo.

Un articol de Petre Ivan|22 decembrie 2014

Potrivit Institutului naţional pentru geofizică şi vulcanologie (INGV), seismele au fost înregistrate în Chianti, între Florenţa şi Sienna. Cele mai puternice două cutremure, cu magnitudinea de 3,8 şi 4,1 au avut loc vineri dimineaţa, dar mai multe seisme cu magnitudini îngre 3 şi 3,5 au fost resimţite sâmbătă înainte de răsăritul soarelui, notează Mediafax.

Nu au fost semnalate victime, iar pompierii au anunţat producerea doar a câtorva pagube minore în apropierea epicentrului, la treizeci de kilometri sud de Florenţa.

Potrivit presei italiene, circa 200 de locuitori ai acestei zone au preferat să nu stea acasă vineri noapte, dormind în corturi, maşini şi rulote.

Creşterea numărului mişcărilor telurice ridică însă îngrijorări şi pentru patrimoniul arhitectural şi cultural inestimabil al Florenţei.

David, de Michelangelo

David, de Michelangelo

Astfel, ministrul Culturii, Dario Franceshini, a anunţat sâmbătă că statul italian va da cei 200.000 de euro necesari asigurării unui soclu antiseismic pentru celebra sculptură „David”, a lui Michelangelo.

În primăvară, un studiu a arătat că această sculptură, capodoperă a Renaşterii, realizată dintr-un bloc de marmură deja fisurat şi cântărind peste cinci tone, este în pericol să se dărâme din caza unor microfisuri în zona picioarelor statuii.

Un soclu pentru protejarea statuii împotriva tuturor vibraţiilor, provocate de lucrări sau de seisme, a fost preconizat, iar cutremurele recente „fac acest proiect chiar mai urgent”, a explicat ministrul Culturii într-un comunicat. „O capodoperă precum «David» nu trebuie supusă niciunui risc”, a spus oficialul italian.

Angelo Tartuferi, director al Galeriei Academiei din Florenţa, care expune statuia, a declarat pentru agenţia de presă Ansa că, prin această finanţăre, soclul ar trebui să fie gata în decurs de un an.

Ultimul seism important din Italia, din aprilie 2009, în Aquila, a fost precedat timp de mai multe săptămâni de o multitudine de mici seisme. Cutremurul a avut magnitudinea 6,3 şi a dus la decesul a 309 persoane.

În regiunea Florenţa. seismul cel mai important din istoria recentă a avut loc în 1895. Cu o magnitudine de 5,4, seismul a provocat numeroase pagube în regiunea dealurilor din nordul oraşului.

Foto: David, Michelangelo – wikipedia

04
/12
/17

Expoziţia „Frida Kahlo and Diego Rivera: Polish Context” a fost deschisă la ZAMEK Culture Centre din Poznan în încercarea de a da de urma tabloului „The Wounded Table” văzut ultima dată în 1955, la Varşovia.

23
/11
/17

Ultimul tablou pictat înainte de moarte de fostul premier britanic Winston Churchill, The Goldfish Pool at Chartwell, a fost vândut la licitație la Londra cu suma de 357.000 de lire (402.160 de euro). Churchill, laureat al premiului Nobel pentru Literatură si pasionat de pictură a realizat zeci de tablouri pe care însă nu le vindea niciodată...

18
/11
/17

  Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău. „Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, […]

15
/11
/17

„Tinerețe fără bătrânețe: artiști și producători culturali români contemporani între 30 și 100 de ani” este un proiect editorial online care prezintă creativi români, prin intermediul unor „portrete” video, foto sau audio. Proiectul se înscrie în seria „modernism art documentaries” lansată de platforma Modernism.ro în 2012, care cuprinde până în prezent 190 de episoade video-documentare.

13
/11
/17

Liminal, festivalul pionier de artă, știință și tehnologie care a avut loc în București între 31 octombrie și 12 noiembrie, s-a încheiat duminică după-amiază. Instalații precum Mindcraft Battle, adică piramida care levitează cu puterea minții, sau Automated Poetry Machine, generatorul de poezii la intersecția dintre un telefon public și un bancomat, din cadrul festivalului au fost câteva din felurile în care Liminal a evidențiat nevoia de apropiere a publicului de intersecția dintre artă, știință și tehnologie.

27
/10
/17

Asociația Culturală Control N organizează duminică, 29 octombrie (între orele 18,30 și 22,00), la Palatul Știrbei din București (Calea Victoriei 107), Expoziția Multimedia DISCO BTT - Discotecile Perioadei Comuniste. Cei prezenți vor fi ospătați cu bere Azuga, Pepsi și multă muzică, promit organizatorii!

26
/10
/17

Muzeul Ermitaj a repornit astăzi ceasul care a fost oprit când bolșevicii au pătruns în Palatul de Iarnă în noaptea de 25 spre 26 octombrie 1917, potrivit vechiului calendar iulian. Limbile ceasului care au fost oprite pentru a marca pentru posteritate triumful revoluției au arătat timp de un secol aceeași oră: 2 și 12 minute.

24
/10
/17

Joi 26 octombrie, de la ora 17:00, va avea loc deschiderea expoziţiei Made in CZ / Found in RO. Organizatorul principal, Centrul Ceh, a colectat pentru acest eveniment peste 120 de obiecte reprezentative pentru tradiţia designului cehoslovac. Expoziţia va fi deschisă până pe 15 decembrie, în rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti.