DbutanT, la Sf. Gheorghe și la Constanța
https://www.ziarulmetropolis.ro/dbutant-la-sf-gheorghe-si-la-constanta/

Organizatorii Festivalului-Concurs DbutanT au finalizat programul celei de-a V-a ediţii, care anul acesta se va desfăşura în perioada 19-26 octombrie, într-un format complet diferit de cele anterioare.

Un articol de Liliana Matei|15 septembrie 2020

Ea este organizată de Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sf. Gheorghe, în parteneriat cu Teatrul de Stat din Constanța. Spectacolele și sesiunile de master-class susținute de membrii juriului se vor juca pe scena de la Constanța, dar vor fi urmărite live din sala de la Sfântu Gheorghe și, online, de publicul din întreaga țară, cu ajutorul unui sistem de live streaming.

Juriul, care anul acesta va fi format numai din directori de teatre, va desemna cinci actori care vor ajunge în finală. Fiecare din cei 40 de actori rămași în cursa DbutanT 2020 va prezenta un performance individual, de maximum 50 de minute.

Actorii finaliști vor susține momentul pregătit pentru finală pe scena Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, în fața publicului spectator, a juriului și a unei comisii  de specialitate. Având în vedere noul format al festivalului, vor fi puse în joc două premii: unul oferit de TAM și celălalt, de Teatrul de Stat din Constanța.

Programul este următorul:

Luni, 19 octombrie:

▪ Ora 10:00 – master-class – Gelu Colceag

▪ Ora 18:00 – „Fluturii sunt liberi” – la Teatrul de Copii și Tineret „Căluțul de mare”

▪ Ora 20:00 – „O viață normală” – la Teatrul de Stat Constanța

Marți, 20 octombrie:

▪ Ora 10:00 – master-class – Radu Apostol

▪ Ora 18:00 – „Tapetul galben” – la Teatrul de Copii și Tineret „Căluțul de mare”

Ora 20:00 – „Povești corecte politic de speriat copiii” – la Teatrul de Stat Constanța

Miercuri, 21 octombrie:

▪ Ora 10:00 – master-class – Ovidiu Caița

▪ Ora 18:00 – „(In)corect” – la Teatrul de Copii și Tineret „Căluțul de mare”

▪ Ora 20:00 – „Jocuri în curtea din spate” – la Teatrul de Stat Constanța

Joi, 22 octombrie:

▪ Ora 10:00 – master-class – Vava Ștefănescu

▪ Ora 18:00 – „A fost odată în ’46” – la Teatrul de Copii și Tineret „Căluțul de mare”

▪ Ora 20:00 – „Săraci” – la Teatrul de Stat Constanța

Vineri, 23 octombrie:

▪ Ora 10:00 – master-class – Florin Toma

Vor fi anunțați cei cinci actori finaliști, care vor merge la Sfântu Gheorghe pentru a susține reprezentațiile special pregătite pentru această etapă din concurs.

La Sfântu Gheorghe, spectacolele individuale ale finaliștilor se vor juca în weekend la sala Teatrului „Andrei Mureșanu”. Trei dintre ele, sâmbătă, 24 octombrie, cu începere de la orele 14:00, 17:00 și 20:00, iar următoarele două, duminică, 25 octombrie, de la orele 14:00 și 17:00.

Duminică, 25 octombrie, de la ora 20:00, în sala Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, va avea loc festivitatea de decernare a premiilor.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.