De ce eu?, selecționat la Festivalul de la Berlin
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ce-eu-selectionat-la-festivalul-de-la-berlin/

De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea premiera mondială în selecţia oficială a celei de-a 65-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (5 – 15 februarie 2015), unul dintre cele mai importante evenimente de gen din industria filmului.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2015

De ce eu? / Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, va fi proiectat în secțiunea Panorama Special, dedicată premierelor importante din cinema-ul independent și producțiilor americane de anvergură.

Pe 11 februarie, la ora locală 20.00, regizorul și o parte din echipă vor lua parte la proiecția de gală de la Kino International. Echipa se va întâlni, totodată, cu jurnaliștii străini, în cadrul unei conferințe de presă transmise online.

Este cea de-a doua selecție a regizorului la Festivalul de la Berlin, Legături bolnăvicioase fiind proiectat în Panorama în 2006. Printre producțiile prezentate în Panorama în ultimii ani se află titluri multi-premiate ca The Act of Killing (Cel mai bun documentar la Premiile De ce euAcademiei Europene de Film) sau The Broken Circle Breakdown, ambele nominalizate la Oscar.

Unul dintre cele mai așteptate filme românești de anul acesta, De ce eu? va fi lansat pe în cinematografe pe 27 februarie 2015.

Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror, Alexandru Lele.

Cristian (Emilian Oprea) este un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente.

Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

În rolul principal apare Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la primul său rol principal într-un lungmetraj de cinema. Oprea poate fi văzut și în lungmetrajul Autoportretul unei fete cuminți, regizat de Ana Lungu și selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, dar și în următorul film al lui Marian Crișan, Orizont, o versiune modernă a nuvelei Moara cu noroc.

Distribuția e întregită de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

Foto: De ce eu – facebook.com/deceeufilmul

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.