De Paște, Curtea Veche Publishing, alături de Alex și Cristina Donovici și World Vision România, doneză cărți pentru copiii din mediile defavorizate
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-paste-curtea-veche-publishing-alaturi-de-alex-si-cristina-donovici-si-world-vision-romania-doneza-carti-pentru-copiii-din-mediile-defavorizate/

În aşteptarea Paştelui, în perioada 25-26 martie, Curtea Veche Publishing, alături de apreciaţii autori de literatură pentru copii, Alex şi Cristina Donovici şi împreună cu World Vision România, lansează o campanie de sprijin comunitar şi donează cărţi pentru copiii din medii defavorizate.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2023

Părinții, precum și toți cei ce vor să contribuie la mai binele comunităților aflate în nevoie, sunt așteptați să achiziționeze volumele preferate semnate de Cristina și Alex Donovici cu o reducere de 50% pe www.curteaveche.ro. La fiecare comandă, o carte de ficțiune din seria pentru copii a editurii Curtea Veche Publishing va fi donată pentru bibliotecile din comunitățile defavorizate. Mai mult, la finalul campaniei, un cititor norocos va fi câștigătorul unui pachet de 7 cărți bestseller din portofoliul editurii.

Inițiativa Curtea Veche Publishing alături de autorii proiectului Poveștile Cristinei, dar și ai volumelor Întâmplări Vindecătoare, O iarnă de povești sau Poveștile prieteniei, are ca obiectiv să sprijine demersul World Vision România de a combate analfabetismul funcțional, oferind cărți pentru elevii din comunitățile vulnerabile din Sălcioara, Județul Ialomița.

„Teste naționale și internaționale arată că 40% dintre copiii români nu reușesc să înțeleagă ce citesc –cauzele sunt multiple, dar una dintre ele prevalează: lipsa cărților, nu doar în casele copiilor din medii defavorizate, dar, cu atât mai grav, în bibliotecile din școlile rurale. Ne dorim ca inițiativa noastră să fie un prim pas pentru ameliorarea acestor statistici și o contribuție importantă la viitorul copiilor de la sate”, declară Irén Arsene Máté, Director Curtea Veche Publishing.

România este pe primele locuri în Uniunea Europeană la toate formele de analfabetism-funcțional conform datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, literație, matematică și științe. Conform studiilor World Vision România, riscul cel mai mare de analfabetism-funcțional este în rândul copiilor din comunități dezavantajate, iar cauza principală este lipsa de acces la cărți și rechizite:

• 4 din 10 comune n-au nicio bibliotecă, iar 6 din 10 şcoli de la sate n-au bibliotecă şcolară;
• 35% dintre adolescenții de la sate spun că niciodată sau doar uneori au suficiente rechizite și cărţi pentru școală;
• 28% dintre copiii de la sate spun că niciodată sau doar uneori familiile le cumpără cărțile și rechizitele de care au nevoie.

“Realitatea de zi cu zi a copiilor din medii defavorizate este una greu de imaginat. Multe bibiloteci comunale nu mai funcționează pentru că nu au mai fost reabilitate de zeci de ani. Sunt clădiri vechi, pereții stau să cadă, chiar ar putea fi un pericol pentru copii dacă ar merge acolo. Iar în bibliotecile școlare se găsesc puține cărți și acelea vechi. Orice contribuție poate face diferența, de aceea apreciem inițiativa Curtea Veche Publishing și a autorilor editurii, un gest comunitar ce contribuie direct la sprijinirea copiilor ce au cu adevărat nevoie”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Cei care doresc să susțină misiunea World Vision România și altfel, se pot implica prin susținerea uneia dintre cauzele ONG-ului.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.