De vânzare / For Sale, cel mai bun spectacol din 2014. Lista completă a câştigătorilor Premiilor UNITER
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-vanzare-for-sale-cel-mai-bun-spectacol-din-2014-lista-completa-a-castigatorilor-premiilor-uniter/

„De vânzare/ For Sale”, de Gianina Cărbunariu, montat la Teatrul Odeon din Bucureşti, a câştigat premiul pentru cel mai bun spectacol, iar Victor Ioan Frunză a fost desemnat cel mai bun regizor, pentru spectacolul „Mobilă şi durere”, luni seară, la cea de-a 23-a ediţie a galei premiilor UNITER.

Un articol de Petre Ivan|26 mai 2015

Premiile UNITER au fost decernate luni seară, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Amfitrionul Galei a fost, ca în fiecare an, Ion Caramitru, preşedintele UNITER. Pentru a XXIII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru: Monica Andronescu, Mircea Morariu şi Maria Zărnescu.

Lista câştigătorilor:

Cel mai bun spectacol – „DE VÂNZARE / For Sale”, de Gianina Cărbunariu, Teatrul Odeon Bucureşti;

Cel mai bun regizor – VICTOR IOAN FRUNZĂ pentru spectacolul „Mobilă şi durere”, Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” Bucureşti;

Vlad Ivanov, cel mai bun actor în rol principal

Vlad Ivanov, cel mai bun actor în rol principal

Cel mai bun scenograf – ADRIANA GRAND pentru scenografia spectacolului „Mobilă şi durere”, Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” Bucureşti;

Cel mai bun actor în rol principal – VLAD IVANOV pentru rolurile din spectacolul „Omul cel bun din Seciuan”, Teatrul Bulandra Bucureşti;

Anca Hanu, cea mai bună actriţă în rol principal

Anca Hanu, cea mai bună actriţă în rol principal

Cea mai bună actriţă în rol principal – ANCA HANU pentru rolul Amalia din spectacolul „Amalia respiră adânc”, Teatrul Naţional Cluj-Napoca;

Cel mai bun actor în rol secundar – MIHAI CĂLIN pentru rolul Caliban din spectacolul „Furtuna”, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti;

Cea mai bună actriţă în rol secundar – KATALIN BEREKMERI pentru rolurile din spectacolul „Castingul Dracului”, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós”.

Mihai Călin, cel mai bun actor în rol secundar

Mihai Călin, cel mai bun actor în rol secundar

Critică teatrală – DORU MAREŞ

Teatru radiofonic – ILINCA STIHI;
„Henric al V-lea” de William Shakespare, adaptarea radiofonică

Katalin Berekméri, cea mai bună actriţă în rol secundar

Katalin Berekméri, cea mai bună actriţă în rol secundar

Teatru TV -
„VINOVATUL”, după Ion Băieşu, scenariul şi regia: Ion Gostin

Debut – ANA BIANCA POPESCU, pentru rolul Fata din spectacolul „Numele”, producţie a Teatrului Foarte Mic Bucureşti în parteneriat cu Teatrul de Comedie.

Cea mai bună piesă românească a anului – „TIMPUL NEBUNILOR, de Stela

Doru Mareş, critică teatralăjpg

Doru Mareş, critică teatralăjpg

Giurgeanu.

 

Premiile acordate de Senatul UNITER:

 

Premiul de Excelenţă – în omagiu pentru aportul şi impactul spectacolelor sale asupra teatrului românesc – PETER BROOK

Premiul pentru întreaga activitate:

Ana Bianca Popescu, premiul UNITER pentru debut

Ana Bianca Popescu, premiul UNITER pentru debut

Actor – VLADIMIR JURĂSCU

Actriţă – MIHAELA ARSENESCU WERNER

Regizor – ALEXANDER HAUSVATER

Scenografie – CLARA LABANCZ

Critică şi istorie teatrală – MIRA IOSIF

 

PREMII SPECIALE:

 

Premiu special acordat Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti pentru Galele Absolvenţilor

***

Pe scena TNB a urcat consilierul prezidenţial pentru cultură Sergiu Nistor, care a anunţat că preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, luni, decretul de decorare a Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Foto: Premiile UNITER – uniter.ro, facebook

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!