De ziua Franței, concert extraordinar, meserii uitate ale Parisului cu statui vivante și un grandios foc de artificii în Parcul Carol
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ziua-frantei-concert-extraordinar-meserii-uitate-ale-parisului-cu-statui-vivante-si-un-grandios-foc-de-artificii-in-parcul-carol/

Trei zile până la sărbătoarea finală a Sezonului România-Franţa: concert extraordinar, meserii uitate ale Parisului cu statui vivante şi un grandios foc de artificii îşi aşteaptă publicul în Parcul Carol şi la Expirat

Un articol de Petre Ivan|11 iulie 2019

Duminică, pe 14 iulie, de Ziua Franței, publicul este așteptat să participe gratuit la evenimentele care marchează închiderea Sezonului România-Franța 2019 – o experiență unică ce reunește artiști români (Delia, Vunk, Teatrul Masca, grupul de samba Barbarossa) și artiști francezi (Cali, Hyphen Hyphen), DJ (Nipple’s Delight, Romansoff, Zaltan Antinote), gastronomie franceză reinterpretată (alături de trei chefi: Nico Lontraș, Johnny Șusală, Camille Savoye) și o expoziție de pictură digitală (semnată de Miguel Chevalier).

Ziua se va încheia cu un impresionant foc de artificii realizat de compania franceză Groupe F – care a semnat coregrafia show-urilor pirotehnice pentru mai multe ediții ale Jocurilor Olimpice.

Formația de samba Barbarossa

„România, venim!”, zâmbesc cei de la trupa franceză Hyphen Hyphen – formație de muzică electro-pop care are în palmares un premiu „Victoires de la Musique” (2016), echivalentul francez al Premiilor Grammy – într-un mesaj video online pentru publicul român prin care își anunță prezența la concertul de închidere al Sezonului România-Franța 2019 din București.

Cu propunerea de a uita de clișee, ultimul eveniment organizat în cadrul Sezonului invită la redescoperirea culturii române și franceze și reunește zeci de manifestări pe parcursul unei singure zile, un maraton artistic româno-francez care are loc duminică, 14 iulie, în Parcul Carol și la Expirat, începând cu ora 11.

Aleile Parcului Carol vor aștepta publicul cu două spectacole stradale inedite. Unul dintre ele, intitulat Strigătele Parisului este organizat de Teatrul Masca, ai cărui actori se vor metamorfoza în personaje din Parisul secolului XVIII și vor reînvia atmosfera de atunci a orașului francez, cu meseriile, vorbele și farmecele sale uitate. Spectacolul se va încheia cu Imnul Republicii din Montmartre.

Formația de samba Barbarossa va inunda atmosfera cu dans și vibrație și îi va invita pe trecători să li se alăture. De la ora 18 este programat concertul extraordinar care îi aduce pe scena mare din Parcul Carol pe artiștii români Delia, Vunk și pe artiștii francezi Cali și Hyphen Hyphen. Li se alătură trei DJ: românii Nipple’s Delight și Romansoff și Zaltan Antinote, din Franța.

Experiența gastronomică franceză este disponibilă pe toată durata zilei, alături de chefii Nico Lontraș, Johnny Șusală și Camille Savoye. Publicul va putea alege și mâncare clasică – precum burgerii – din zona culinară propusă de Carrefour.

La Expirat, lucrările de pictură digitală ale artistu

Pictura digitala semnata de Michel Chevalier

lui Miguel Chevalier vor impresiona prin dimensiuni și culoare. Chevalier este considerat unul dintrepionierii artei digitale și virtuale. Folosește, încă din 1978, computerul ca mijloc de exprimare artistică și continuă să fie un deschizător de drumuri în arta contemporană.

Ziua de 14 iulie se va încheia cu un foc de artificii în coregrafia companiei franceze Groupe F, una dintre cele mai mari companii pirotehnice din lume, care a semnat show-urile pentru închiderea Jocurilor Olimpice de vară de la Barcelona (1992), ale Campionatului Mondial de Fotbal (1998), deschiderea și închiderea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Atena (2004) și de la Rio (2016) sau pe cele de la inaugurarea clădirii zgârie-nori Burj Khalifa din Dubai, în 2010.

Programul complet pe ore al manifestărilordin Parcul Carol și de la Expirat

PARCUL CAROL

  1. 00 Inaugurarea manifestărilor; Deschiderea zonei gastronomice

11.00-12.00       Strigătele Parisului, spectacol de teatru stradal, Teatrul Masca

12.-16.00             Muzică de atmosferă (DJ)

16.00 – 18.00  Spectacole de samba susținute de Barbarossa; Strigătele Parisului, spectacol de teatru stradal, Teatrul Masca

18.00                  Concert extraordinar

  • Trupa Vunk
  • Cali (19.00 – 20.00)
  • Delia (20.15 – 21.05)
  • HyphenHyphen (21.20 – 22.00)

    Focuri de artificii Groupe F in Dubai

22.20                  Foc de artificii în coregrafia Groupe F

EXPIRAT

18.00   Inaugurarea manifestărilor

20.00   Deschiderea galeriei de artă în aer liber; Expoziție de pictură digitală Michel Chevalier

Accesul publicului la toate manifestările este gratuit.

Programul este propus de Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte.

 *

Sezonul România-Franța se desfășoară în România în perioada 18 aprilie-14 iulie și are ca vocație reînnoirea imaginii și percepției pe care cele două țări le au una față de cealaltă, cât și întărirea legăturilor economice, științifice și culturale care le leagă în mod istoric. Secvența din România a Sezonului dezvăluie dinamismul și imaginația creatorilor și companiilor, ca o oglindă a societăților noastre, depășind clișeele asociate Franței. Pentru mai multe informații: www.sezonulromaniafranta.ro

Sezonul România-Franța 2019 este organizat de următoarele instituții:

Din partea României: Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Educației, Ministerul Economiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Antreprenoriat, Ambasada României la Paris și Institutul Cultural Român.

Comisar general: Andrei Țărnea

Din partea Franței: Institutul Francez cu sprijinul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Educației Naționale, Ministerului pentru Învățământ Superior, Cercetare și Inovare, Ministerului Tranziției Ecologice și Solidarității, Ministerului Sportului, al Ambasadei Franței la București, al rețelei filialelor Institutului Francez din România și al Alianțelor franceze.

Comisar general: Jean-Jacques Garnier

Foto: Sezonul România-Franța 2019 – facebook

17
/12
/15

Papa Francisc a împlinit astăzi, 17 decembrie, vârsta de 79 de ani. În urmă cu aproape trei ani, Papa Francisc devenea al 226-lea Papa al Bisericii Catolice, primul Papa latino-american si primul preot iezuit in fruntea catolicismului.

17
/12
/15

Trupa rock australiană AC/DC a anunțat un nou turneu în Europa și America de Nord, eliminând astfel zvonurile privind o eventuală retragere a acestei formații pioniere de hard rock

16
/12
/15

În urmă cu aproape două secole și jumătate se năştea la Bonn, în Germania, Ludwig van Beethoven, unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii. Ziua de 16 decembrie este considerată data de naştere a lui Beethoven, deoarece se ştie că el a fost botezat pe 17 decembrie, ori la vremea respectivă copiii erau botezaţi la o zi după naştere.

16
/12
/15

Soprana spaniolă Montserrat Caballe a fost condamnată la şase luni de închisoare cu suspendare, după ce a fost găsită vinovată de evaziune fiscală. Conform procurorilor, renumita interpretă de operă datorează fiscului spaniol suma de 508.468 de euro, reprezentând taxele aferente veniturilor obţinute de artistă.

15
/12
/15

„Tăiam cuvinte, dar nu tăiam niciodată ideea“ - Sanda Manu. „Cenzura mai mult ne-a ajutat, pentru că noi inventasem un mic pachet periculos format din ideile zilelor noastre, din idei care deranjau” - Artan. „Cenzura a avut mai multe etape, dar nu a început în comunism, atunci doar i s-a schimbat semnul şi sensul” - Cristian Tudor Popescu.

14
/12
/15

Sâmbătă, 19 decembrie, începând cu ora 19:00, la sediul Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7, Sector 1), va avea loc lansarea calendarului 2016  LEONTINA VĂDUVA 30.

14
/12
/15

Cu un look și o agilitate de spadasin, Ara Malikian (n.1968) este un om-spectacol într-un show de vioară atipic. Susține primul său concert la vârsta de 12 ani, iar astăzi este un maestru excentric care se duelează continuu cu alți mari artiști ale căror lucrări le reinterpretează la fiecare apariție pe scenă. La București ajunge în mai 2016.

13
/12
/15

Două dintre ansamblurile Radio România – Orchestra de Cameră Radio şi Corul Academic Radio (pregătit de Dan Mihai Goia) – sub bagheta dirijorului Cristian Brâncuşi, îi invită pe iubitorii muzicii la Sala Radio miercuri, 16 decembrie (19.00), la un concert de Crăciun cu totul deosebit! Atmosfera catedralelor gotice germane, în care răsună de sărbători cântece sacre, va fi recreată la Sala Radio prin interpretarea unei celebre partituri semnate de BACH: ORATORIUL DE CRĂCIUN

11
/12
/15

Glasurile cristaline ce compun sonoritatea inconfundabilă a Corului de Copii Radio vă vor purta anul acesta în atmosfera de poveste a sărbătorilor de iarnă, către amintirile dragi ale copilăriei, prin magia cântecelor și colindelor de Crăciun. Sâmbătă, 12 decembrie (19.00), ansamblul Radio România, sub bagheta dirijorului VOICU POPESCU, vă invită la Sala Radio la un concert extraordinar de Crăciun.