De Ziua Teatrului, patru noi stele pe Aleea Celebrităților
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ziua-teatrului-patru-noi-stele-pe-aleea-celebritatilor/

Peste 100 de persoane au asistat astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului, la dezvelirea a patru noi stele pe Aleea Celebrităţilor: Dem Rădulescu, Mihai Constantin, Ștefan Bănică şi Dinu Manolache. 

Un articol de Adina Scorţescu|27 Martie 2016

Ceremonia a fost deschisă de George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis, și de Ioan Răzvan Sava, primarul general al Capitalei. Stelele au fost dezvelite împreună cu rudele celor omagiați: Ștefan Bănică Jr. și fiul său, Mihai Constantin și fiul său, Irina Rădulescu și Adriana Șchiopu (fiica, respectiv soția lui Dem Rădulescu), Ilinca Manolache și Rodica Negrea (fiica, respectiv soția lui Dinu Manolache).

Academicianul Răzvan Theodorescu a ținut laudatio pentru Dem Rădulescu: „Era un actor de geniu. Avea o vervă, avea o distincție, avea un umor natural care a bucurat o țară întreagă, iar pe noi, pe prieteni, ne încânta. Mi-amintesc și acum de acele seri înghețate în București, în care era frig în apartamente, nimic nu circula, și Bibanul venea și ne încânta pe câțiva prieteni cu tot ce avea de spus. Era un om minunat.

L-am  văzut cu două zile înainte să plece dintre doi; era plin de speranță, avea un cuvânt de umor pentru tot ce se întâmpla în această țară de râsu’-plânsu’, o înțelegea, o iubea, ne iubea pe toți. Fie ca amintirea lui să dăinuie și printr-o asemenea stea, și prin fiica lui, Irina.”  Irina Rădulescu, fiica marelui actor, a declarat: „Pentru mine, personal, din anul 2000, tata are o stea pe cer și mă bucur că acum are și proiecția ei pe pământ. Mulțumesc.”

malaele

George Constantin a fast omagiat de Horațiu Mălăele: „George Constantin a fost un actor. După părerea multora, George Constantin a fast un actor mare. După părerea mea, nu a fost un actor mare. A fost cel mai mare. Bun și rău și înșelat și sperjur și ipocrit, violent și candid, și lichea și fățarnic și demonic și sfânt. De fiecare dată altfel, la fiecare spectacol altul, mereu constant în genialitatea lui. Îmi aduc aminte demult, în primăvara ambițiilor mele, că ne-am certat atât de rău, eu și George, încât a trebuit să intervină întreg teatrul ca să ne despartă. Ca să ne putem da seama că suntem inseparabili, legând o prietenie ce avea să dureze până la prematura sa dispariție. Și-mi mai aduc aminte de actorii care treceau prin fața cabinei lui George și îl salutau șoptit, impresionați de personalitatea actorului în repaus, iar unii dintre ei – mai în glumă, mai în serios – îi sărutau mâna, pentru că atunci, pe vremea marilor ambiții, el, George Constantin era patriarhul teatrului românesc.”

Stela Popescu i-a făcut laudatio lui Ștefan Bănică: „Am lucrat cu el, era un camarad extraordinar, era un familist extraordinar, mi-a fost ca un frate. Eu îl numeam «câinele grădinarului». Știți povestea? Câinele grădinarului nu lasă pe nimeni să se atingă de nimic, dar nici el n-o face. Ați înțeles, da? Cea mai mare fericire a lui Ștefan a fost Ștefănel. Și succesul lui îi asigură acolo liniștea că a lăsat în urmă putere, valoare și dragoste.”

Banica
„Chiar dacă suntem aici, chiar dacă facem lucrurile astea, poate n-ar fi rău, din când în când, să ne gândim să-i prețuim în timpul vieții. Asta ar fi extraordinar. Pentru mine personal, tatăl meu a fost și rămâne o stea, în viața mea și în influența asupra profesiei mele,” a declarat Ștefan Bănică Jr., care a dezvelit steaua tatălui împreună cu fiul său.

Actrița Teatrului de Comedie Virginia Mirea i-a făcut laudatio lui Dinu Manolache, actorul care ne-a părăsit la doar 43 de ani: „Imaginea prietenului meu Dinu este aceea a unui înger îmbrăcat cu blugi și cojoc lung, alb, cu motive naționale. Un înger subțire și înalt. Un înger vesel, jucăuș, cu o imensă dragoste de viață. S-a jucat ce s-a jucat printre noi și, într-o zi, cineva i-a furat cojocelul. N-a suferit după el. Doar că atunci când credeam cu toții că nu ne va mai părăsi niciodată, a dispărut și el.

L-am iubit, l-am admirat, l-am aplaudat, am avut și de ce. Dinu și-a făcut meseria cu o imensă plăcere, pe scenă. Fusese studentul lui Octavian Cotescu și asistentul lui Dem Rădulescu. A fost un om bun și-un actor strălucit. Acum, cred, ne privește de undeva și râde văzând cum niște omeni în toată firea se agită în jurul unei steluțe desenate pe asfalt. Cred că știe și el că e a lui și că o merită.”

Ilinca Manolache
La final, Ilinca, fiica lui Dinu Manolache, actriță și ea, a citit o poezie pe care tatăl său i-a scris-o când ea avea doar doi ani, în 1987. „Vreau pentru fetița mea o floare de micșunea/ Ninsă toată doar de stele și de gândurile mele…”

 

FOTO: Laura Dobre

19
/10
/19

Foaierul și holul Sălii Studio a Teatrului Odeon devin, pe timpul desfășurării FNT-29, spațiul unei expoziții despre arta și viața unui artist complex și plin de elaborate viziuni. Un demers care mizează pe informația intenționat-fragmentară, amestecată cu melancolie și decadență...

19
/10
/19

Evgheni Vodolazkin, unul dintre cei mai importanți și îndrăgiți scriitori, revine în România, în perioada 24–28 octombrie, la invitația Editurii Humanitas Fiction și a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara – FILTM 2019.

19
/10
/19

Duminică, 20 octombrie, de la 18.30, la TVR 3, în emisiunea „Vizual”, Marius Constantinescu vă invită la centrul BOZAR din Bruxelles, la deschiderea celui mai mare eveniment dedicat lui Brâncuşi în ultimii 20 de ani şi primul de acest gen din Belgia: expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei”.

19
/10
/19

Marți, 22 octombrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc o întâlnire cu Lucian Boia și Marian Voicu despre volumul „Întrebări fără răspuns (sau cu prea multe răspunsuri)”, publicat de Editura Humanitas.

18
/10
/19

CRONICĂ DE FILM În documentarul „Jurnalul familiei -escu” (2018), regizorul Șerban Georgescu discută pe un ton jucăuș, ironic, ce (mai) înseamnă a fi român, la 100 de ani de la apariția României moderne, perioadă în care țara a trecut prin multe șocuri și transformări.

18
/10
/19

În Bucureşti, gala de deschidere a Les Films de Cannes à Bucarest este programată vineri, de la ora 19:00 la Cinema PRO, în prezența sărbătoritului ediţiei, Vlad Ivanov şi a cineastului Claude Lelouch.

18
/10
/19

Pentru prima dată adaptat pentru teatru, „Mătușa Julia și condeierul” de Mario Vargas Llosa, unul dintre cele mai fascinante romane ale literaturii lumii, s-a transformat în spectacol și va avea premiera vineri, 18 octombrie, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari” al Teatrului Național Timișoara.

18
/10
/19

Spectacolul „Figuranta” un nou one-woman show cu Tania Popa, va avea premiera pe 3 noiembrie, ora 20.00, la Sala Pictura a Teatrului Naţional din Bucureşti.

17
/10
/19

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

Page 1 of 83312345...102030...Last »