De Ziua Teatrului, patru noi stele pe Aleea Celebrităților
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ziua-teatrului-patru-noi-stele-pe-aleea-celebritatilor/

Peste 100 de persoane au asistat astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului, la dezvelirea a patru noi stele pe Aleea Celebrităţilor: Dem Rădulescu, Mihai Constantin, Ștefan Bănică şi Dinu Manolache. 

Un articol de Adina Scorţescu|27 Martie 2016

Ceremonia a fost deschisă de George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis, și de Ioan Răzvan Sava, primarul general al Capitalei. Stelele au fost dezvelite împreună cu rudele celor omagiați: Ștefan Bănică Jr. și fiul său, Mihai Constantin și fiul său, Irina Rădulescu și Adriana Șchiopu (fiica, respectiv soția lui Dem Rădulescu), Ilinca Manolache și Rodica Negrea (fiica, respectiv soția lui Dinu Manolache).

Academicianul Răzvan Theodorescu a ținut laudatio pentru Dem Rădulescu: „Era un actor de geniu. Avea o vervă, avea o distincție, avea un umor natural care a bucurat o țară întreagă, iar pe noi, pe prieteni, ne încânta. Mi-amintesc și acum de acele seri înghețate în București, în care era frig în apartamente, nimic nu circula, și Bibanul venea și ne încânta pe câțiva prieteni cu tot ce avea de spus. Era un om minunat.

L-am  văzut cu două zile înainte să plece dintre doi; era plin de speranță, avea un cuvânt de umor pentru tot ce se întâmpla în această țară de râsu’-plânsu’, o înțelegea, o iubea, ne iubea pe toți. Fie ca amintirea lui să dăinuie și printr-o asemenea stea, și prin fiica lui, Irina.”  Irina Rădulescu, fiica marelui actor, a declarat: „Pentru mine, personal, din anul 2000, tata are o stea pe cer și mă bucur că acum are și proiecția ei pe pământ. Mulțumesc.”

malaele

George Constantin a fast omagiat de Horațiu Mălăele: „George Constantin a fost un actor. După părerea multora, George Constantin a fast un actor mare. După părerea mea, nu a fost un actor mare. A fost cel mai mare. Bun și rău și înșelat și sperjur și ipocrit, violent și candid, și lichea și fățarnic și demonic și sfânt. De fiecare dată altfel, la fiecare spectacol altul, mereu constant în genialitatea lui. Îmi aduc aminte demult, în primăvara ambițiilor mele, că ne-am certat atât de rău, eu și George, încât a trebuit să intervină întreg teatrul ca să ne despartă. Ca să ne putem da seama că suntem inseparabili, legând o prietenie ce avea să dureze până la prematura sa dispariție. Și-mi mai aduc aminte de actorii care treceau prin fața cabinei lui George și îl salutau șoptit, impresionați de personalitatea actorului în repaus, iar unii dintre ei – mai în glumă, mai în serios – îi sărutau mâna, pentru că atunci, pe vremea marilor ambiții, el, George Constantin era patriarhul teatrului românesc.”

Stela Popescu i-a făcut laudatio lui Ștefan Bănică: „Am lucrat cu el, era un camarad extraordinar, era un familist extraordinar, mi-a fost ca un frate. Eu îl numeam «câinele grădinarului». Știți povestea? Câinele grădinarului nu lasă pe nimeni să se atingă de nimic, dar nici el n-o face. Ați înțeles, da? Cea mai mare fericire a lui Ștefan a fost Ștefănel. Și succesul lui îi asigură acolo liniștea că a lăsat în urmă putere, valoare și dragoste.”

Banica
„Chiar dacă suntem aici, chiar dacă facem lucrurile astea, poate n-ar fi rău, din când în când, să ne gândim să-i prețuim în timpul vieții. Asta ar fi extraordinar. Pentru mine personal, tatăl meu a fost și rămâne o stea, în viața mea și în influența asupra profesiei mele,” a declarat Ștefan Bănică Jr., care a dezvelit steaua tatălui împreună cu fiul său.

Actrița Teatrului de Comedie Virginia Mirea i-a făcut laudatio lui Dinu Manolache, actorul care ne-a părăsit la doar 43 de ani: „Imaginea prietenului meu Dinu este aceea a unui înger îmbrăcat cu blugi și cojoc lung, alb, cu motive naționale. Un înger subțire și înalt. Un înger vesel, jucăuș, cu o imensă dragoste de viață. S-a jucat ce s-a jucat printre noi și, într-o zi, cineva i-a furat cojocelul. N-a suferit după el. Doar că atunci când credeam cu toții că nu ne va mai părăsi niciodată, a dispărut și el.

L-am iubit, l-am admirat, l-am aplaudat, am avut și de ce. Dinu și-a făcut meseria cu o imensă plăcere, pe scenă. Fusese studentul lui Octavian Cotescu și asistentul lui Dem Rădulescu. A fost un om bun și-un actor strălucit. Acum, cred, ne privește de undeva și râde văzând cum niște omeni în toată firea se agită în jurul unei steluțe desenate pe asfalt. Cred că știe și el că e a lui și că o merită.”

Ilinca Manolache
La final, Ilinca, fiica lui Dinu Manolache, actriță și ea, a citit o poezie pe care tatăl său i-a scris-o când ea avea doar doi ani, în 1987. „Vreau pentru fetița mea o floare de micșunea/ Ninsă toată doar de stele și de gândurile mele…”

 

FOTO: Laura Dobre

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

12
/12
/18

Luna decembrie aduce la Teatrul Național București patru spectacole noi, „fapt unic în cei 166 de ani de Teatru”. Cele patru premiere sunt ”Pădurea spânzuraţilor”, după romanul lui Liviu Rebreanu, în regia lui Radu Afrim, ”Papagalul mut”, scenariuL şi regia Nae Caranfil, ”50 de secunde” de Daniel Oltean (piesa anului 2017, premiată la Gala UNITER), în regia lui Eugen Gyemant, şi spectacolul de pantomimă ”A fost odată în România”, în regia lui Dragoş Huluba.

11
/12
/18

S-au temut că piesa nu va avea niciodată succes din cauza duratei sale de aproape şase minute, dar a devenit cel mai ascultat single al secolului. "Bohemian Rhapsody", cântrecul trupei Queen, este, de la începutul acestei săptămâni, cel mai difuzat single din secolul al XX-lea pe platformele de streaming.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

11
/12
/18

Au între 70 și 80 de ani. Sunt un cuplu. Ea vorbește, îl ghidează, îl ceartă și îl așează. El tace. Ea mă calcă de două ori pe picior, o dată se scuză, a doua oară consideră că noroiul mă prinde bine, așa că așteaptă să-i mulțumesc.

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Ieri, 9 decembrie,  în sala „Ion Băieșu” a Teatrului Dramaturgilor Români, a avut loc premiera oficială a spectacolului FAPTE BUNE de Sebastian Ungureanu, regia Alexandru Nagy, o comedie de moravuri care începe ca o farsă și se termină ca o satiră despre geneza politicii românești post-decembriste.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

Page 1 of 76512345...102030...Last »