De Ziua Teatrului, patru noi stele pe Aleea Celebrităților
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ziua-teatrului-patru-noi-stele-pe-aleea-celebritatilor/

Peste 100 de persoane au asistat astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului, la dezvelirea a patru noi stele pe Aleea Celebrităţilor: Dem Rădulescu, Mihai Constantin, Ștefan Bănică şi Dinu Manolache. 

Un articol de Adina Scorţescu|27 martie 2016

Ceremonia a fost deschisă de George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis, și de Ioan Răzvan Sava, primarul general al Capitalei. Stelele au fost dezvelite împreună cu rudele celor omagiați: Ștefan Bănică Jr. și fiul său, Mihai Constantin și fiul său, Irina Rădulescu și Adriana Șchiopu (fiica, respectiv soția lui Dem Rădulescu), Ilinca Manolache și Rodica Negrea (fiica, respectiv soția lui Dinu Manolache).

Academicianul Răzvan Theodorescu a ținut laudatio pentru Dem Rădulescu: „Era un actor de geniu. Avea o vervă, avea o distincție, avea un umor natural care a bucurat o țară întreagă, iar pe noi, pe prieteni, ne încânta. Mi-amintesc și acum de acele seri înghețate în București, în care era frig în apartamente, nimic nu circula, și Bibanul venea și ne încânta pe câțiva prieteni cu tot ce avea de spus. Era un om minunat.

L-am  văzut cu două zile înainte să plece dintre doi; era plin de speranță, avea un cuvânt de umor pentru tot ce se întâmpla în această țară de râsu’-plânsu’, o înțelegea, o iubea, ne iubea pe toți. Fie ca amintirea lui să dăinuie și printr-o asemenea stea, și prin fiica lui, Irina.”  Irina Rădulescu, fiica marelui actor, a declarat: „Pentru mine, personal, din anul 2000, tata are o stea pe cer și mă bucur că acum are și proiecția ei pe pământ. Mulțumesc.”

malaele

George Constantin a fast omagiat de Horațiu Mălăele: „George Constantin a fost un actor. După părerea multora, George Constantin a fast un actor mare. După părerea mea, nu a fost un actor mare. A fost cel mai mare. Bun și rău și înșelat și sperjur și ipocrit, violent și candid, și lichea și fățarnic și demonic și sfânt. De fiecare dată altfel, la fiecare spectacol altul, mereu constant în genialitatea lui. Îmi aduc aminte demult, în primăvara ambițiilor mele, că ne-am certat atât de rău, eu și George, încât a trebuit să intervină întreg teatrul ca să ne despartă. Ca să ne putem da seama că suntem inseparabili, legând o prietenie ce avea să dureze până la prematura sa dispariție. Și-mi mai aduc aminte de actorii care treceau prin fața cabinei lui George și îl salutau șoptit, impresionați de personalitatea actorului în repaus, iar unii dintre ei – mai în glumă, mai în serios – îi sărutau mâna, pentru că atunci, pe vremea marilor ambiții, el, George Constantin era patriarhul teatrului românesc.”

Stela Popescu i-a făcut laudatio lui Ștefan Bănică: „Am lucrat cu el, era un camarad extraordinar, era un familist extraordinar, mi-a fost ca un frate. Eu îl numeam «câinele grădinarului». Știți povestea? Câinele grădinarului nu lasă pe nimeni să se atingă de nimic, dar nici el n-o face. Ați înțeles, da? Cea mai mare fericire a lui Ștefan a fost Ștefănel. Și succesul lui îi asigură acolo liniștea că a lăsat în urmă putere, valoare și dragoste.”

Banica
„Chiar dacă suntem aici, chiar dacă facem lucrurile astea, poate n-ar fi rău, din când în când, să ne gândim să-i prețuim în timpul vieții. Asta ar fi extraordinar. Pentru mine personal, tatăl meu a fost și rămâne o stea, în viața mea și în influența asupra profesiei mele,” a declarat Ștefan Bănică Jr., care a dezvelit steaua tatălui împreună cu fiul său.

Actrița Teatrului de Comedie Virginia Mirea i-a făcut laudatio lui Dinu Manolache, actorul care ne-a părăsit la doar 43 de ani: „Imaginea prietenului meu Dinu este aceea a unui înger îmbrăcat cu blugi și cojoc lung, alb, cu motive naționale. Un înger subțire și înalt. Un înger vesel, jucăuș, cu o imensă dragoste de viață. S-a jucat ce s-a jucat printre noi și, într-o zi, cineva i-a furat cojocelul. N-a suferit după el. Doar că atunci când credeam cu toții că nu ne va mai părăsi niciodată, a dispărut și el.

L-am iubit, l-am admirat, l-am aplaudat, am avut și de ce. Dinu și-a făcut meseria cu o imensă plăcere, pe scenă. Fusese studentul lui Octavian Cotescu și asistentul lui Dem Rădulescu. A fost un om bun și-un actor strălucit. Acum, cred, ne privește de undeva și râde văzând cum niște omeni în toată firea se agită în jurul unei steluțe desenate pe asfalt. Cred că știe și el că e a lui și că o merită.”

Ilinca Manolache
La final, Ilinca, fiica lui Dinu Manolache, actriță și ea, a citit o poezie pe care tatăl său i-a scris-o când ea avea doar doi ani, în 1987. „Vreau pentru fetița mea o floare de micșunea/ Ninsă toată doar de stele și de gândurile mele…”

 

FOTO: Laura Dobre

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.