Debut exploziv pentru JAZZ™ 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/debut-exploziv-pentru-jazz-2015/

Ediţia cu numărul 3 a festivalului timişorean de jazz, JazzTM, a început în forţă. De la artişti locali, până la nume mari din industrie, toţi au oferit publicului un spectacol pe cinste.

Un articol de Liliana Matei|5 iulie 2015

Vineri, la ora 20:00, timișorenii de la Brum au deschis spectacolul. Cu un sound ce îmbină armonios electroexperimentallive, muzică electronică, drum and bass și postdnb, pe alocuri presărat cu funk sau disco, cei trei i-au încântat pe cei prezenți cu patru dintre piesele prezente pe noul lor album, „Today”.

Publicul s-a entuziasmat când cei de la Aufgang au urcat pe scenă. Veniți pentru a doua oară în România, artiștii spun că apreciază multiculturalitatea Timișorei, pe care o consideră foarte aproape de ceea ce trăiesc în țările lor natale. „Nu ne place să fim etichetați. Eu am crescut 8 ani în Liban, după care m-am mutat, așa că sunt un mix de culturi. Ne plac clasicii, dar în același timp ne place și muzica electronică, hip hop-ul, avem și gusturi diferite. Totuși, am fost curioși și, de la muzica clasică am căutat și alte stiluri”, a spus Rami Khalifé, pianist și compozitor. Le place publicul român și își doresc să revină cât mai curând în țară.

Marcus Miller (foto sus), capul de afiș al serii, a prezentat albumul Afrodeezia, despre care spune că e o combinație a muncii lui de artist UNESCO pentru pace cu muzică. „Am încercat să găsesc muzicieni din diverse locuri de-a lungul Rutei Sclaviei: unii sunt din Africa, unii, din America de Sud, de exemplu. Am ajuns să colaborăm cu niște muzicieni din foarte multe părți ale lumii: Brazilia, de asemenea Trinidad, Caraibe. Am mai colaborat și cu muzicieni din sudul SUA. Așadar, multe călătorii, multă coordonare la programele tuturor dar, în final, recompensa a fost extrem de mare.Proiectul s-a concentrat, în principal, pe celebrarea puterii oamenilor de a trece peste situații dificile. Acesta e scopul! E uimitor, cum au trecut oamenii peste acea perioadă dificilă din viața lor (sclavia). Și nu doar africanii, fiecare rasă, fiecare om a experimentat opresiunea. Trebuie să fii puternic să treci peste asta, așa că este un mesaj foarte universal. Cred că asta e meseria noastră, ca muzicieni și artiști, să cunoaștem dificultățile noastre și să celebrăm schimbarea.” A fost primit în aplauzele tuturor, iar întreg spectacolul pe care l-a pus în scenă alături de trupa sa a fost de neuitat.

Așadar, iată că și cea de-a treia ediție a fetivalului JazzTM promite să fie una memorabilă, care va aduce în fața publicului cei mai îndrăgiți artiști din jazz.

JAZZ™ se desfășoară în Piaţa Victoriei din Timişoara în perioada 3-5 iulie 2015.
Accesul la JAZZ™ este gratuit.

FOTO: sebatataru.ro

17
/11
/15

Joi, 19 noiembrie, ora 19.00, la Marele Salon de Recepție al Muzeului Național Cotroceni va avea loc concertul „Royal Fantasies” susținut de ansamblul elvețian „The Little Light Consort”. Concertul este programat în cadrul Festivalului de Muzică Veche București 2015 (ed. a X-a).

17
/11
/15

Cântărețul și actorul francez Charles Aznavour a primit Ordinul Coroanei în grad de comandor, înaltă distincție acordată de regele Philippe al Belgiei, la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Didier Reynders. Charles Aznavour, unul dintre cei mai apreciați, iubiți și mai longevivi cântăreți francezi, a împlinit, pe 22 mai, 91 de ani.

17
/11
/15

Trompetistul american Miles Davis a fost desemnat cel mai bun artist de jazz din toate timpurile, în urma voturilor exprimate de ascultătorii postului BBC Radio. Topul 10 al celor mai buni artişti de jazz cuprinde nume precum Louis Armstrong, Ella Fitzgerald şi Billie Holiday.

15
/11
/15

Vineri, 13 noiembrie: superstițioșii s-ar feri de lansări de discuri în această zi, însă, cum 3 albume importante și interesante se lansează pe 13 noiembrie 2015, se poate spune că este o zi fastă. Vladimir Horowitz – Return to Chicago (un recital susținut la Chicago, în 1986, de celebrul pianist), “Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev, în lectura lui Alice Cooper, legendarul rocker, și concerte de Brahms și Bartok înregistrate de violonista olandeză Janine Jansen găsim pe aceste trei albume.

14
/11
/15

Muzică de Oscar, Tony pentru costume, și o nemuritoare poveste Disney. În această iarnă, Broadwayul vine la București să demonstreze că iubirea învinge întotdeauna. Spectacolele se vor juca în limba engleză, cu subtitrare în limba română (4-6 decembrie, Romexpo). 

12
/11
/15

Sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Mighty Business, iubitorii muzicii sunt invitaţi la un concert AG Weinberger, organizat cu ocazia lansării celui de-al 9-lea album discografic al artistului.

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio va susţine un concert dedicat francofoniei, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a. Din program, Din program: Ciprian Porumbescu, Maurice Ravel, Franz Schubert (Simfonia nr. 6)

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert dedicat FRANCOFONIEI, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a, în contextul în care invitat de onoare al târgului în 2015 este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

10
/11
/15

Între 13 și 15 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui a doua ediţie a celui mai „cool” festival de jazz din Sibiu, Mozaic Jazz Festival. Poziţionat deja ca un eveniment cultural de cea mai înaltă calitate, festivalul va aduce pe aceeaşi scenă şase trupe, dintre care trei în premieră pentru România.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

09
/11
/15

Julio Iglesias transmite condoleanţe românilor în urma incendiului din clubul Colectiv, precizând că România a fost întotdeauna în inima sa şi, de aceea, este îndurerat de această tragedie. Faimosul cântăreţ spaniol a susţinut mai multe concerte sold-out în România. În această vară, artistul a fost supus unei intervenţii chirurgicale la spate, motiv pentru care ultimul său concert din Bucureşti a fost amânat.

07
/11
/15

CORUL DE COPII RADIO caută noi talente! Dirijat de VOICU POPESCU, ansamblul component al Orchestrelor şi Corurilor Radio România aniversează în acest an 70 de ani de activitate. Un moment extrem de important pentru cor îl reprezintă recenta participare în finala uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: LET THE PEOPLES SING, în cadrul căreia la Munchen, pe 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio a evoluat alături de numai alte 8 ansambluri selecționate din aproape 100 din Europa.

06
/11
/15

În această toamnă, unica instituție reprezentantă a genului operetei în România, Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, celebrează împlinirea a 65 de ani de la înființarea sub numele de Teatrul de Stat de Operetă, printr-o serie de evenimente speciale unite sub titulatura ,,Opereta 65” și menite să aducă în prim-plan farmecul și complexitatea acestui gen muzical.

06
/11
/15

Unul dintre cei mai importanți pianiști români de jazz, Ion Baciu Jr., muzician stabilit în Suedia și aplaudat alături de cele mai cunoscute formații și soliști de jazz din țara sa de adopție - inclusiv alături de Stockholm Jazz Orchestra – este invitat să concerteze la Sala Radio.