Denzel Washington şi Keira Knightley, în filmele de la TIFF Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/denzel-washington-si-keira-knightley-in-filmele-de-la-tiff-sibiu/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) transformă Sibiul în scena unor adevărate celebrări cinematografice. Între 19 şi 23 iunie 2013, spectatorii vor avea parte de proiecţii speciale, concerte, seri tematice, petreceri, dezbateri şi alte surprize.

Un articol de Corina Vladov|16 mai 2013

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) transformă Sibiul în scena unor adevărate celebrări cinematografice. Între 19 și 23 iunie 2013, spectatorii vor avea parte de proiecții speciale, concerte, seri tematice, petreceri, dezbateri și alte surprize.

Piața Mare din Sibiu rămâne centrul festivalului, unde peste 2.000 de spectatori vor putea urmări proiecțiile-eveniment programate în fiecare seară.

„Zborul“/ „Flight“ (r. Robert Zemeckis), cu Denzel Washington în rolul principal, film nominalizat la două premii Oscar, și „Atlasul norilor“/ „Cloud Atlas“ (r. Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski), blockbuster produs de regizorii lui „The Matrix“ și una dintre adaptările cele mai celebrate ale lui 2012 – sunt două dintre filmele care vor fi proiectate în Piața Mare, la TIFF Sibiu.

Un alt titlu de Oscar, „Anna Karenina“ (r. Joe Wright), cu Keira Knightley și Jude Law în distribuție, va face deliciul audienței din Piața Mare. Pelicula a câștigat premiul Academiei Americane de Film și premiul BAFTA pentru costume și a mai fost nominalizată la Oscar la alte trei categorii. Ecranizarea romanului cu același nume al scriitorului rus Lev Tolstoi este deținătoarea a 14 premii internaționale și a 30 de nominalizări la diferite alte trofee.

Comedia clasică a lui Caranfil

TIFF se conformează conceptului „SMART“ sub care se desfășoară întreaga activitate culturală a Sibiului în 2013, concept care promovează deschiderea culturală a tinerilor, studenţi şi viitori studenţi, ca o componentă definitorie a identităţii oraşului.

În acest context, studenții și cinefilii pasionați vor fi invitați să revadă două pelicule majore ale cinematografiei universale și naționale: capodopera lui Alfred Hitchcock „Păsările“ / „The Birds“, care împlinește 50 de ani, difuzată pe marele ecran în premieră la Sibiu și „E pericoloso sporgersi“, comedia deja clasică a lui Nae Caranfil, ajunsă la a 20-a aniversare. La proiecția din Piața Mare vor fi prezenți și membrii echipei filmului lui Nae Caranfil.

Numele unuia dintre cei mai influenți și mai fascinanți cineaști din istorie va reveni în atenția spectatorilor prin filmul lui Sacha Gervasi, „Hitchcock“, cu Anthony Hopkins (foto), Helen Mirren și Scarlett Johansson pe afiș.

Proiecţii în aer liber

TIFF Sibiu rămâne, și anul acesta, un festival de film dedicat celor șapte arte și aduce publicului o serie de producții valoroase, care explorează lumea muzicii și a dansului, precum și ecranizări ale unor romane de succes. În buna tradiție a festivalului, unele proiecții vor avea loc în aer liber.

Cinefilii se vor delecta cu filme de artă la proiecțiile programate, în timpul zilei, la Teatrul Gong și Centrul Cultural Habitus. Music Pub va deveni destinația celor interesați de muzică și de interferența acesteia cu cinema-ul, în timp ce Piața Mare rămâne inima festivalului.

Mai multe detalii despre program, detalii despre filme, precum şi o galerie foto de la edițiile anterioare puteţi găsi pe site-ul www.tiffsibiu.ro.

06
/02
/17

Cineastul Damien Chazelle a fost recompensat cu marea distincție acordată la cea de-a 69-a ediție anuală a premiilor Sindicatului Regizorilor Americani - The Directors Guild of America (DGA Awards) pentru comedia muzicală romantică "La La Land". Premiul obținut de regizorul filmului "La La Land" consolidează poziția de favorită la Oscar a peliculei din distribuția căreia fac parte Ryan Gosling și Emma Stone.

03
/02
/17

Ajuns la a patra ediție, Festivalul Ceau, Cinema! din Timișoara lansează apelul la înscriere în secțiunea competițională internațională, dedicată filmelor de lungmetraj: ficțiune, documentar sau animație. Sunt vizate filme din 2016 sau 2017, din țările cu minorități tradiționale în regiunea Banatului. Selecționerul Competiției este criticul de film Ionuț Mareș.

03
/02
/17

Când pronunți ”Dan Puric”, audiența se grupează rapid în două tabere, sintetizabile cam așa: ”e deștept, le zice bine și e un munte de talent” sau ”lasă-mă, dom’ne, în pace..” (cel puțin). Pe mine, multe dintre spectacolele și vorbele lui m-au bucurat adânc, în același timp unele din (zic eu) marotele sale mi-au provocat un rid în plus. În mod clar, e un ”ne-oarecare”, totodată nescutit de ”cele ale omului”.  Îți place sau nu de el, e un fluviu în felul lui.

02
/02
/17

„Belgica”, filmul care are toate șansele să te teleporteze din sala de cinema direct în club pe ritmuri originale de Soulwax, va intra pe marile ecrane din România pe 17 februarie, distribuit de Transilvania Film.

02
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. E dificil de scris despre un debut care se anunţa promiţător, dar care se dovedeşte dezamăgitor, aşa cum este „La drum cu tata”, de Anca Miruna Lăzărescu, o regizoare româncă stabilită în Germania, unde a absolvit Universitatea de Televiziune și Film din München.

31
/01
/17

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică - mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele...", nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

31
/01
/17

A vrut să se facă aviator și a devenit actor, pentru că așa cum spunea în ale sale memorii “cea mai frumoasă frumusețe este meseria pe care mi-am ales-o și căreia m-am dedicat vreme de 50 de ani. Privind în urmă pot spune că nu aş schimba nimic la viaţa mea. Am avut o viaţă bogată şi fericită. Am avut o imaginaţie suficient de bogată încât să pot să mă închipui în tot felul de situaţii sociale în care aş fi putut să trăiesc şi să-mi dau seama că nu m-ar fi satisfăcut niciuna”.

28
/01
/17

Trei regizori - Gabriel Achim, Ruxandra Ghiţescu şi Andreea Păduraru. Trei poveşti speciale. Trei scurtmetraje româneşti simpatice - "Carne de iepure", "Nina" şi "Bricostory", disponibile pe platforma gratuită Cinepub.

28
/01
/17

Peste 150 de persoane au vizionat, în avanpremieră, la Cinema City din AFI Palace Cotroceni, filmul „Fondatorul”. Acesta prezintă povestea reală a originalului antreprenor american Ray Kroc – un agent de vânzări care a transformat McDonald’s-ul într-un imperiu global şi un brand cunoscut de toată lumea.

26
/01
/17

INTERVIU „Cred că experimentul este obligatoriu pentru un artist”, afirmă regizorul Adrian Sitaru. Despre noul său lungmetraj „Fixeur”, acum în cinematografe, spune că, „fiind un film despre jurnalism şi jurnalişti, am încercat să reproducem şi să amestecăm stilistica de reportaj TV de calitate în cea de cinema clasic”.