Denzel Washington şi Keira Knightley, în filmele de la TIFF Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/denzel-washington-si-keira-knightley-in-filmele-de-la-tiff-sibiu/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) transformă Sibiul în scena unor adevărate celebrări cinematografice. Între 19 şi 23 iunie 2013, spectatorii vor avea parte de proiecţii speciale, concerte, seri tematice, petreceri, dezbateri şi alte surprize.

Un articol de Corina Vladov|16 mai 2013

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) transformă Sibiul în scena unor adevărate celebrări cinematografice. Între 19 și 23 iunie 2013, spectatorii vor avea parte de proiecții speciale, concerte, seri tematice, petreceri, dezbateri și alte surprize.

Piața Mare din Sibiu rămâne centrul festivalului, unde peste 2.000 de spectatori vor putea urmări proiecțiile-eveniment programate în fiecare seară.

„Zborul“/ „Flight“ (r. Robert Zemeckis), cu Denzel Washington în rolul principal, film nominalizat la două premii Oscar, și „Atlasul norilor“/ „Cloud Atlas“ (r. Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski), blockbuster produs de regizorii lui „The Matrix“ și una dintre adaptările cele mai celebrate ale lui 2012 – sunt două dintre filmele care vor fi proiectate în Piața Mare, la TIFF Sibiu.

Un alt titlu de Oscar, „Anna Karenina“ (r. Joe Wright), cu Keira Knightley și Jude Law în distribuție, va face deliciul audienței din Piața Mare. Pelicula a câștigat premiul Academiei Americane de Film și premiul BAFTA pentru costume și a mai fost nominalizată la Oscar la alte trei categorii. Ecranizarea romanului cu același nume al scriitorului rus Lev Tolstoi este deținătoarea a 14 premii internaționale și a 30 de nominalizări la diferite alte trofee.

Comedia clasică a lui Caranfil

TIFF se conformează conceptului „SMART“ sub care se desfășoară întreaga activitate culturală a Sibiului în 2013, concept care promovează deschiderea culturală a tinerilor, studenţi şi viitori studenţi, ca o componentă definitorie a identităţii oraşului.

În acest context, studenții și cinefilii pasionați vor fi invitați să revadă două pelicule majore ale cinematografiei universale și naționale: capodopera lui Alfred Hitchcock „Păsările“ / „The Birds“, care împlinește 50 de ani, difuzată pe marele ecran în premieră la Sibiu și „E pericoloso sporgersi“, comedia deja clasică a lui Nae Caranfil, ajunsă la a 20-a aniversare. La proiecția din Piața Mare vor fi prezenți și membrii echipei filmului lui Nae Caranfil.

Numele unuia dintre cei mai influenți și mai fascinanți cineaști din istorie va reveni în atenția spectatorilor prin filmul lui Sacha Gervasi, „Hitchcock“, cu Anthony Hopkins (foto), Helen Mirren și Scarlett Johansson pe afiș.

Proiecţii în aer liber

TIFF Sibiu rămâne, și anul acesta, un festival de film dedicat celor șapte arte și aduce publicului o serie de producții valoroase, care explorează lumea muzicii și a dansului, precum și ecranizări ale unor romane de succes. În buna tradiție a festivalului, unele proiecții vor avea loc în aer liber.

Cinefilii se vor delecta cu filme de artă la proiecțiile programate, în timpul zilei, la Teatrul Gong și Centrul Cultural Habitus. Music Pub va deveni destinația celor interesați de muzică și de interferența acesteia cu cinema-ul, în timp ce Piața Mare rămâne inima festivalului.

Mai multe detalii despre program, detalii despre filme, precum şi o galerie foto de la edițiile anterioare puteţi găsi pe site-ul www.tiffsibiu.ro.

24
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat în România de Transilvania Film pe platforma TIFF Unlimited, filmul „Dama de cupă” („Queen of Hearts”, 2019), al regizoarei daneze cu origini egiptene May el-Toukhy, impresionează prin interpretarea actriţei Trine Dyrholm, care joacă o avocată ce începe o aventură cu fiul său vitreg de nici 18 ani.

23
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Primul episod din miniseria „Bani negri (pentru zile albe)”, scrisă și regizată de Daniel Sandu (autorul filmului „Un pas în urma serafimilor”), a avut premiera pe HBO și e disponibil pe HBO GO. Cât de bun a acest nou serial românesc?

19
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Premiat pentru regie în secțiunea „Encounters” a Festivalului de la Berlin și cu lansarea în cinematografe compromisă de pandemie, „Malmkrog” (2020) este cel mai controversat, dar și cel mai îndrăzneț film românesc al anului. Cum ne provoacă de data asta Cristi Puiu?

18
/11
/20

Prin combinații inedite de mijloace vizuale și tehnici narative, scurtmetrajele incluse în acest an în Competiția Internațională BIEFF propun perspective alternative asupra unor subiecte care marchează realitatea cotidiană. O invitație deschisă la reflecție, dezbatere și dialog, evenimentul dedicat noilor forme de explorare a limbajului cinematografic va reprezenta, la această ediție, un punct de intersecție al diferitelor viziuni asupra violenței și a justificării ei morale, dar și asupra ideii de graniță și a locurilor de care aparținem.

17
/11
/20

Cu toții suntem de acord că experiența de la cinema este inegalabilă, însă cum momentan nu mai este posibilă în contextul pandemic actual, din pasiune și dor de emoția trăită în fața marelui ecran, Cineplexx a oferit în weekend porții de popcorn cald tuturor iubitorilor de filme.

16
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat recent în România direct online, pe pagina de Vimeo a distribuitorului Independenţa Film, „Beanpole” (2019) este al doilea film al lui Kantemir Balagov, considerat de unii cel mai bun tânăr regizor rus, educat la şcoala de cinema a lui Alexander Sokurov. O poveste despre traumele post-război, stilizată însă aproape până la academism.