„Dama de cupă”. Fără scrupule ★★★
https://www.ziarulmetropolis.ro/dama-de-cupa-fara-scrupule/

CRONICĂ DE FILM Lansat în România de Transilvania Film pe platforma TIFF Unlimited, filmul „Dama de cupă” („Queen of Hearts”, 2019), al regizoarei daneze cu origini egiptene May el-Toukhy, impresionează prin interpretarea actriţei Trine Dyrholm, care joacă o avocată ce începe o aventură cu fiul său vitreg de nici 18 ani.

Un articol de Ionuţ Mareş|24 noiembrie 2020

Cinema-ul ne-a învățat de mult timp că sub strălucirea unei vieți burgheze se ascund cele mai întunecate instincte și slăbiciuni ale omului și că bogăția nu garantează deloc fericirea. Istoria filmului are o lungă tradiție a unor astfel de povești.

În această tradiție se înscrie și „Dama de cupă” („Queen of Hearts”, 2019), al doilea lungmetraj al regizoarei daneze cu origini egiptene May el-Toukhy (care a scris scenariul împreună cu Maren Louise Käehne). Un film despre o avocată de succes – soție și mamă a două fetițe – care începe o aventură cu fiul său vitreg de nici 18 ani, cu un trecut cu probleme.

May el-Toukhy polemizează cu obișnuința noastră, sedimentată în timp, de a vedea bărbatul în postura de protagonist dominator, cinic, agresor, dispus să facă orice pentru a-și camufla faptele care ar putea fi văzute ca reprobabile și i-ar putea dărâma statutul familial și profesional. Inversarea rolurilor e un bun punct de pornire și se dovedește marele atu al filmului.

Sigur, ideea nu este nouă – e suficient să ne gândim la personajele destabilizatoare făcute de-a lungul carierei de Isabelle Huppert, pentru a avea un etalon.

Regia sobră și eficientă a lui May el-Toukhy și mai ales interpretarea cunoscutei actrițe daneze Trine Dyrholm fac din eroina din „Dama de cupă” o protagonistă convingătoare. O femeie fascinantă în dezinvoltura cu care își satisface plăcerile sau în lipsa de scrupule cu care își apără pretinsa reputație. Iar May el-Toukhy are grijă să îi ofere destul momente pentru a-și etala complexitatea, trecerile de la control de sine la dezechilibru, de la cinism la mustrări de conștiință, de la demnitate la patetism.

E un spectacol în sine să urmărești nuanțele jocului actoricesc pus la bătaie de admirabila Trine Dyrholm, care domină fiecare secvență.

Însă la fel cum pasiunile distructive ale protagonistei riscă la tot pasul să fie date în vileag și să îi ruineze viața, și scenariul, cu ale sale convenții, iese deseori prea tare în evidență, ceea ce poate împiedica spectatorul să se abandoneze pe deplin poveștii.

Așa se face, de pildă, că Anne nu este o simplă avocată, ci una care apără tinere abuzate (meserie care o ajută în strategiile de manipulare din viața privată), și în plus sunt lansate sugestii că ea însăși ar avea traume din copilărie. Asta ar explica cel puțin parțial comportamentul său de acum. Apoi, pentru că atenția este pusă exclusiv pe protagonistă, personajele soțului și fiului vitreg sunt ceva mai schematice, de unde și senzația că transformările lor nu sunt atât de credibile –  se simte scriitura.

Filmul oscilează astfel între rigiditatea scenariului (salvat parţial de marele plot twist dinspre final) şi libertatea extraordinară a personajului.

12
/01
/21

CRONICĂ DE FILM Lansat recent de HBO (care e şi unul dintre producători), cel mai nou film al regizorului Steven Soderbergh, „Let Them All Talk” (2020), vine într-un moment prost. Ce interes poate să stârnească acum povestea unei scriitoare în criză (Meryl Streep) care porneşte într-o călătorie transoceanică pe un vapor de lux alături de două prietene şi un nepot?

11
/01
/21

CRONICĂ DE FILM Premiat în competiţia Festivalului de la Veneţia pentru cea mai bună actriţă (Vanessa Kirby) şi lansat recent de Netflix, „Pieces of a Woman” (2020) este primul titlu în limba engleză al regizorului maghiar Kornél Mundruczó – un film demn de respect pentru forţa emoţională a câtorva momente, dar nu şi foarte rafinat.

07
/01
/21

CARTEA DE CINEMA Dialogul dintre literatură și cinema e vechi cât istoria filmului, însă nu a fost niciodată studiat pe cât ar fi meritat. O contribuție importantă la înțelegerea complexității acestei relații este volumul nou apărut „Adaptarea cinematografică a operelor literare”, de Anda Ionaș.

05
/01
/21

PREVIEW Deși sunt riscante previziunile pentru anul care tocmai a început, există totuși speranțe că situația va fi mai bună decât în 2020. Inclusiv în privința cinematografiei. Prin urmare, încercăm să anticipăm cele mai așteptate filme românești din 2021 – de la noi titluri de Radu Jude sau Daniel Sandu, la debuturi promițătoare.

21
/12
/20

Câștigătorul Trofeului Transilvania și a Premiului Publicului la TIFF aduce pe același ecran actori din Game Of Thrones, Animal Kingdom și The Dark Knight Rises, alături de starul seriei HBO Sharp Objects. Din 18 decembrie, „Babyteeth: Prima iubire” este disponibil online.

16
/12
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera la TIFF şi disponibil online, pe Vimeo, documentarul (de aproape 30 de minute) „Totul pentru Riana”, realizat de Mihai Dragolea, jurnalist devenit şi regizor, este portretul unui tânăr prins între dorinţa de a trăi liber şi obligaţia de a avea grijă de familie.

15
/12
/20

TOP Ce filme româneşti de ficţiune merită reţinute din acest an 2020 în care cinematografia a fost dată peste cap? Cu ce mai rămânem în afară de două încercări radicale ale unor regizori consacraţi, precum „Tipografic Majuscul”, de Radu Jude, şi „Malmkrog”, de Cristi Puiu?

12
/12
/20

Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, ajuns anul acesta la cea de-a 24-a ediție, își va deschide porțile virtuale unui public foarte concret, de pe întregul mapamond, în data de marți, 15 decembrie.

12
/12
/20

Pe 12 și 13 decembrie, începând cu ora 20.00, TIFF Unlimited a pregătit două filme pline de fantezie, în feluri diferite: o aventură suprarealistă marca Terry Gilliam și un romance fermecător de Abbas Kiarostami.

10
/12
/20

Independența Film, una dintre cele mai vechi case de distribuție de film independent din România, anunță o parte din titlurile pe care și-a propus să le lanseze pe marile ecrane în cursul anului viitor.

Pagina 1 din 27712345...102030...Ultima »