Descoperă-l pe Brancoveanu, un proiect unic în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/descopera-l-pe-brancoveanu-un-proiect-unic-in-romania/

Traseul “Descoperă-l pe Brâncoveanu”, parte a proiectului „Moştenirea lui Brâncoveanu”, demarează pe23 septembrie. Evenimentul este dedicat celor 300 de ani care s-au scurs de la moartea marelui voievod şi martir Constantin Brâncoveanu. Proiectul mai include alte două componente, “Ctitorul Brâncoveanu“ şi “Momente din viaţa Brâncovenilor”.

Un articol de Petre Ivan|22 septembrie 2014

Traseul “Descoperă-l pe Brâncoveanu” este un proiect inițiat de asociația alternative Future European Life (alt.F.E.L.) cu sprijinul Primăriei Generale a Municipiului București, susținut de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Traseul “Descoperă-l pe Brâncoveanu” va avea ca punct de întâlnire sediul “Centrului de Tineret” al Bibliotecii Metropolitane, situat pe strada Colței nr. 27.

Acest proiect cu totul special, conceput sub forma unui joc, de tip „Treasure Hunt”, îşi va dezvălui secretele o dată cu parcurgerea traseului şi a hărţilor puse la dispoziţia jucătorilor

“Game master-ul” (în persoana a șase actrițe: Simona Popescu, Andreea Bolovan, Romina Boldașu, Grațiela Bădescu, Ana Căliță și Ana Turos), care conduce jocul, va prezenta regulile de joc şi monumentele ce vor fi vizitate, precum și punctajul cu care se notează fiecare răspuns corect.

La sfârșitul traseului, se acordă 3 premii în ordinea punctajului obținut pe fiecare grup în parte. Participanţii vor avea la dispoziţie o hartă special concepută, cu localizarea monumentelor, parte din traseu, cât şi informaţiile necesare rezolvării „quest”-ului.

Descoperă-l pe Brâncoveanu:

game start – marți, 23 septembrie, ora 11.30.

game over – vineri, 17 octombrie, ora 20.00.

Numărul de zile în care se desfășoară efectiv activitățile proiectului sunt 16 (respectiv marți/ miercuri/ joi/ vineri, săptămânal).

Punctele de interes pe parcursul traseului-joc și temele abordate sunt: “Biserica Sf. Gheorghe cel Nou” cu arhitectura și colonajul ei; “Biserica Colței” cu istoriile

Sfinţii Martiri Brancoveni

Sfinţii Martiri Brancoveni

literare și farmecul unui vocabular de mult apus; “Biserica Stavropoleos” cu elemente specifice de civilizație și arhitectură bizantină; “Biserica Doamnei” cu elemente specifice de artă și civilizație; “Biserica Dintr-o zi” cu arhitectura specifică și transformările care au avut loc în urma consolidărilor; “Institutul de Arhitectură Ion Mincu” cu elementele de continuitate arhitecturală brâncovenească în stilul neo-românesc; “Atelierul iconarului” din str. Mendeleev 35, unde veți descoperi arta icoanei cu artistul Dragoș Filip; “Grădina Icoanei” și “Biblioteca Liceului Central” cu arhitectura specifică și cu elemente decorative preluate în stilul neo-brâncovenesc.

După parcurgerea fiecărui “modulede joc” – trasee pe hartă, participanţii se vor întoarce la Centrul de Tineret din strada Colței, unde va avea loc premierea pentru primii 3 clasaţi. Tot aici, fiecare dintre participanţii la joc va primi o diplomă.

“Descoperă-l pe Brâncoveanu” reprezintă o formă insolită de învățare activă, participativă, adresat în principal adolescenților.

În acelaşi timp, oricine deschis spre nou, curios să afle într-o formă inedită mai multe lucruri despre civilizația și cultura din timpul lui Brâncoveanu, se poate înscrie în joc.

Informaţii la Call Center: 0767 667 466.

Foto: Brancoveanu – wikipedia

11
/07
/17

Tarja, soprana și pianista finlandeză care a obținut faima internațională ca solistă a trupei Nightwish isi va prezenta noul album, în premieră în Transilvania, la cea de-a 12-a ediție a festivalului ARTmania.

11
/07
/17

Discuțiile privind viitorul actor care îi va da viață legendarului spion James Bond par să fi luat sfârșit, după ce cotidianul britanic The Mirror a relatat că producătoarea Barbara Broccoli l-a convins pe Daniel Craig să semneze pentru un al cincilea film al francizei.

11
/07
/17

... Vă amintiți de sâmbătă aceea cu 50 de grade, caniculă mare și avertisment pe măsură de stat sub ocrotirea aerului condiționat? Ei bine, în aceeași sâmbătă era programată penultima reprezentație din această stagiune a Soldatului de ciocolată, la Teatrul Odeon.

11
/07
/17

Filmul „Marița”, debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, va fi proiectat în premieră în România la gala de închidere a celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

11
/07
/17

“Prin moartea lui Augustin Buzura cultura română pierde un mare prozator, pierde și un caracter, un om de atitudine, un om moral”, spune academicianul Eugen Simion. La rândul său, criticul literar Daniel Cristea-Enache, director de imagine al Uniunii Scriitorilor din România, a precizat: “Prin romanele sale, Buzura a susținut adevăruri istorice și sociale într-o epocă a minciunii și falsității”. Scriitorul Augustin Buzura s-a stins din viață, ieri, la vârsta de 78 de ani.

10
/07
/17

Vara aceasta este una plină de aventuri pentru copii şi adolescenţi. Dacă luni, 3 iulie, ei au “ridicat ancora” goeletei Speranţa şi au pornit în lumea largă urmărind serialul “Toate pânzele sus!” (de luni până joi de la ora 20.00), din 8 iulie, la sfârşit de săptămână, aventura continuă cu “Cireşarii”.

10
/07
/17

"Breaking News", în regia Iuliei Rugină, a primit mențiunea specială a juriului pentru actrița Voica Oltean (aflată la primul rol într-un lung-metraj), la Festivalul de Film de la Karlovy Vary. "Breaking News" va intra în cinematografele din România pe 29 septembrie, distribuit de Transilvania Film.

10
/07
/17

Actrița Julianne Moore va primi pe 16 iulie premiul Francois Truffaut al Festivalului de film Giffoni. Printre cei care au mai fost onorați cu acest premiu se numără: Bud Spencer, Jeremy Irons, Michelangelo Antonioni, Abbas Kiarostami, Alberto Sordi, Ben Kingsley, Edward Norton, Jean Reno, Giancarlo Giannini și Alan Rickman.

09
/07
/17

Cea de-a doua ediție a festivalului de film european de la Buzău, BUZZ CEE, și-a desemnat aseară, 8 iulie, câștigătorii celor patru secțiuni de competiție: lungmetraj, scurtmetraj, scurtmetraj studențesc și documentar.

09
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Deşi este de o artificialitate pe alocuri stridentă şi mizează pe un simbolism (vizual şi narativ) destul de simplificator, ultimul film al lui Andrzej Wajda, „Imaginea de apoi”, are capacitatea să emoţioneze, prin lecţia de demnitate şi solidaritate oferită de povestea pictorului avangardist Wladyslaw Strzeminski.

07
/07
/17

Astăzi (7 iulie), de la ora 18.30, Editura Polirom şi Cărtureşti Verona (str. Arthur Verona, nr. 13-15) vă invită în Grădina secretă la o întâlnire specială cu Nora Iuga şi Angela Baciu, cu prilejul apariţiei recente a volumului mai drăguţ decât dostoievski, cu ilustraţii de Ion Barbu, publicat la Polirom, disponibil şi în ediţie digitală. Actorul George Mihăiţă va citi un fragment din volum.

07
/07
/17

Cinematograful în aer liber - CineParK din Herăstrău va fi redeschis astăzi (7 iulie). Timp de cinci weekenduri, bucureștenii vor avea la dispoziție un program ce va include aproximativ 30 de filme de referință, aparținând tuturor genurilor cinematografice. Accesul publicului este gratuit.