Julianne Moore, premiul Francois Truffaut, la Festivalul de film Giffoni
https://www.ziarulmetropolis.ro/julianne-moore-premiul-francois-truffaut-la-festivalul-de-film-giffoni/

Actriţa Julianne Moore va primi pe 16 iulie premiul Francois Truffaut al Festivalului de film Giffoni. Printre cei care au mai fost onoraţi cu acest premiu se numără: Bud Spencer, Jeremy Irons, Michelangelo Antonioni, Abbas Kiarostami, Alberto Sordi, Ben Kingsley, Edward Norton, Jean Reno, Giancarlo Giannini şi Alan Rickman.

Un articol de Petre Ivan|10 iulie 2017

Giffoni este unul dintre cele mai mari festivaluri din lume dedicate copiilor și adolescenților. Mii de adolescenți vin din toată lumea în comuna Giffoni Valle Piana, din apropiere de Salerno, pentru a învăța despre realizarea filmelor, dar și pentru a juriza filmele sau a se întâlni cu vedete internaționale.

Regizorul francez Francois Truffaut a participat la festival în 1982 și a fost atât de impresionat încât a scris o scrisoare în care afirma: “Dintre toate festivalurile de film, Giffoni este cel mai necesar.”

Actrița laureată cu Oscar și Globul de Aur a lucrat cu regizori de marcă în timpul carierei ei, printre care Robert Altman, Steven Spielberg, Joel și Ethan Coen, Paul Thomas Anderson, Gus Van Sant și Todd Haynes.

În acest an, Julianne Moore joacă în filmul “Wonderstruck”, al lui Todd Haynes, prezentat în premieră la Cannes, și va apărea în toamnă în filmele “Kingsman: The Golden Circle” (împreună cu Colin Firth și Halle Berry), precum și în filmului “Suburbicon”, al lui George Clooney, alături de Matt Damon.

Cea de a 47-a ediție a Festivalului de film Giffoni are loc în perioada 14-22 iulie, iar printre participanți se vor afla Bryan Cranston, Amy Adams și Kit Harington.

Foto: Julianne Moore – facebook

28
/07
/21

CRONICĂ DE FILM Câştigător al premiului criticii în competiţia de la Berlinale şi proiectat în premieră în România în competiţia internaţională de la TIFF, filmul georgian "Priveşte către cer" ("What Do We See When We Look at the Sky?", 2021), de Aleksandre Koberidze, are o libertate formală impresionantă şi e pe alocuri hipnotic.

25
/07
/21

CRONICĂ DE FILM „Censor” (2021), proiectat în secţiunea Lună Plină de la TIFF, este un horror britanic de debut al unei regizoare din Ţara Galilor, Prano Bailey-Bond. Şi are prospeţimea unui prim film care anunţă o autoare demnă de umărit.

23
/07
/21

Vineri, pe 23 iulie, de la ora 21:30, filmul care deschide cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania la Cluj-Napoca se va vedea și pe marele ecran din capitală. Bucureștiul se află pe lista celor 20 de localități din țară în care TIFF va proiecta simultan comedia spaniolă multi-premiată Dineu cu vecinii de sus (r. Cesc Gay, 2020). Filmul va rula în aer liber, la Roaba de Cultură din Parcul Herăstrău.

22
/07
/21

LAND, lungmetrajul de debut în regie al cunoscutei actrițe Robin Wright, care a fost prezentat în premieră internațională la Sundance Film Festival 2021, va deschide cea de-a 18-a ediție a ANONIMUL IIFF. QUO VADIS, AIDA?, o producție cu participare românească, regizată de Jasmila Zbanic (Bosnia – Herțegovina) și nominalizată la Oscar la categoria Cel mai bun film străin, va rula în afara competiției. Festivalul are loc între 9-15 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

22
/07
/21

PREVIEW După o ediţie 2020 doar cu proiecţii în aer liber şi cu un număr mult mai mic de filme decât de obicei, TIFF revine în acest an (23 iulie - 1 august) aproape la turaţie maximă: peste 160 de titluri, numeroşi invitaţi, cine-concerte şi alte evenimente. Ziarul Metropolis vă propune câteva recomandări de filme, pentru o mai uşoară orientare prin program.