Descoperă-ţi creativitatea cu Will Gompertz: Gîndeşte ca un artist!
https://www.ziarulmetropolis.ro/descopera-ti-creativitatea-cu-will-gompertz-gindeste-ca-un-artist/

Începînd cu această săptămînă, în librăriile din toată ţara şi pe  www.polirom.ro a apărut un nou volum semnat de celebrul Will Gompertz, arts editor BBC, ,,Gîndeşte ca un artist”. Învaţă cu van Gogh, Picasso sau Andy Warhol cum să fii creativ în orice domeniu, publicat de Editura Polirom, în traducerea Luciei Popovici.

Un articol de Liliana Matei|13 februarie 2016

Will Gompertz este autorul bestsellerului O istorie a artei moderne. Tot ce trebuie să ştii despre ultimii 150 de ani (Polirom, 2014).

„Creativitatea e un subiect fierbinte. Este un subiect care trezeşte interesul politicienilor, profesorilor şi înţelepţilor din lumea întreagă. Aceştia spun că e extrem de importantă. Că va fi esenţială pentru viitoarea noastră prosperitate. Toate bune şi frumoase. Dar ce este, mai exact, creativitatea şi cum funcţionează?

Şi de ce unor oameni pare să le fie uşor să vină cu idei geniale, noi, iar altora nu? Este pur şi simplu vorba despre anumite «tipuri creative» care sînt programate diferit sau are mai curînd de-a face cu comportamentul şi atitudinea?” (Will Gompertz)

Cum reuşesc unii să vină mereu cu idei noi? Şi cum fac ca ideile lor să fie apreciate? Ca arts editor la BBC, Will Gompertz a studiat şi intervievat de-a lungul anilor unii dintre cei mai originali artişti ai lumii. În opinia sa, există cîteva calităţi pe care le au toţi oamenii de succes, indiferent dacă sînt scriitori sau regizori, matematicieni sau filosofi. Iar creativitatea este una dintre ele.

Analizînd sursele de inspiraţie şi modul de lucru al marilor artişti mai vechi sau mai noi, de la Vermeer şi Michelangelo pînă la Marcel Duchamp şi Andy Warhol, Will Gompertz te învaţă să gîndeşti creativ. Sfaturile sale te vor ajuta să-ţi valorifici talentul şi să-ţi descoperi noi resurse, oricare ar fi domeniul tău de activitate.

Din cuprins:

Artiştii sînt întreprinzători (Andy Warhol, Vincent van Gogh, Theaster Gates) • Artiştii nu dau greş (Bridget Riley, Roy Lichtenstein, David Ogilvy) • Artiştii sînt serios de curioşi (Marina Abramović, Gilbert & George, Caravaggio) • Artiştii fură (Picasso) • Artiştii sînt sceptici (J.J. Abrams, Piero della Francesca) • Artiştii au un punct de vedere (Peter Doig, Rembrandt, Kerry James Marshall) • Artiştii sînt curajoşi (Michelangelo, Ai Weiwei) • Artiştii fac pauză de gîndire (David Hockney, Marcel Duchamp)

Will Gompertz este arts editor la BBC şi a fost director la Tate Gallery timp de şapte ani. Este interesat în mod special de arta modernă şi a scris despre artă pentru The Times, The Guardian şi BBC. În 2009 a scris un one-man comedy show despre arta modernă care s-a jucat cu casa închisă la Festivalul de la Edinburgh. A fost votat unul dintre cei 50 de gînditori creativi de top de către revista Creativity din New York. La Editura Polirom a mai publicat bestsellerul O istorie a artei moderne. Tot ce trebuie să ştii despre ultimii 150 de ani (2014)

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

29
/12
/14

Cel mai mare poet al Rusiei a avut parte de glorie, a trăit drama exilului şi, ca toate personajele pe care le-a creat, a avut o viaţă fascinantă, Aleksandr Sergheevici Puskin s-a născut în iunie 1799 şi a murit în în februarie 1837, în urma unui duel. Se spune despre el că s-a iubit cu 113 femei.

26
/12
/14

Scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai editurilor româneşti recomandă pasionaţilor de literatură să citească în vacanţa de Crăciun titluri ale unor scriitori laureaţi ai premiului Nobel, volume de poezii, dar şi cărţi pentru copii, acestea fiind doar o parte dintre "ofertele" de sărbători.

23
/12
/14

Captivi (Polirom, ed. a II-a, 2011), de Norman Manea, „un roman uimitor despre România postbelică, despre limbă, identitate şi pierdere”, a fost publicat în această lună de prestigioasa editură americană New Directions.

17
/12
/14

Librăria Eminescu a găzduit lansarea volumului „O viață și toate începuturile”, al tinerei scriitoare Alexandra Neacșu, vineri, 12 decembrie. Cartea a fost publicată de Compania Passe-Partout Dan Puric și are o prefaţă semnată de Dan Puric.

17
/12
/14

Columbia va emite în curând bancnote cu efigia scriitorului Gabriel Garcia Marquez - laureatul premiului Nobel pe anul 1982, decedat pe 17 aprilie -, în urma adoptării unei legi care a fost votată luni în Parlamentul acestei ţări.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.