Desen | Marius Leonte, la galeria PleshooContemporary
https://www.ziarulmetropolis.ro/desen-marius-leonte-la-galeria-pleshoocontemporary/

Miercuri, 17 decembrie, de la ora 20,00, Instalart prezintă desenele lui Marius Leonte la galeria PleshooContemporary. Desen | Marius Leonte încheie seria de evenimente generate în acest an la galeria PleshooContemporary şi anunţă expoziţia de sculptură a artistului, ce va fi lansată în mai 2015.

Un articol de Petre Ivan|17 decembrie 2014

Marius Leonte este sculptor, însă îi place să spună despre el că este artist vizual. Unul dintre cei mai activi artiști-antreprenori din piața românească, el a inițiat, organizat și produs patru simpozioane de sculptură, implicând în proiectele sale artiști importanți ai generației din care face parte. Acest efort s-a materializat în Parcurile de sculptură finanțate de brand-ul Tuborg în București, Constanța și Timișoara.

“În anii 2000 (când nu am mai fost copii), în timp ce lucram – în condițiile în care sculptura, producția de artă în general, erau ignorate complet – am observat cu câtă inconștiență trece omul pe lângă cea mai valoroasă producție. ARTA. M-am simțit capabil să intervin și cu abilitate să conving atât sponsorul, cât și artistul , să punem umărul și să producem ARTĂ.”

În prezent, Marius Leonte este fondatorul și președintele Instalart, asociație culturală ce își propune să promoveze artele tridimensionale (sculptură, design de produs, land art).

Galeria PleshooContemporary și-a început activitatea pe 16 iulie 2014 impunând un program expozițional săptămânal. Între artiștii expuși până la finele anului se numară Paul Hitter, Dragoș Bojin, Mircea Dragomirescu, Marina Obradovic, Alexandra Dragomir și Bogdan Andronic.

“Arătările” eclozează, se metamorfozează și parcă respiră greu prin porii ruginei. Se pregătesc să activeze spațiul cu o stranietate de faună jurasică. Înmugurește câte o lăbuță, o fesă, un apendix. Formațiunile feruginoase „sulițate” de Leonte trimit imaginar la insecte în metamorfoză de cocon, la carcase de fructe și tuberculi ori carcase chitinoase. Pot fi asociate oricând și cu organe prelevate sau cu niște stupi de viespi sălbatice.” – Reli Mocanu

“Tăcute, masive, cu un puls aleatoriu (de aceea interesant), ele (nr: sculpturile) dezvăluie virtuozitatea, spectacolul și, aș zice, inconfortul fericit chiar, caracteristice unei piese de jazz.” – Oana Tănase

“Sculptura lui Marius Leonte poartă, în contorsiunile și echilibristica ei uneori funambulescă, încrederea în fermitatea ultimă a unei verticalități păstrate cu greu, la fel ca și accesibilitatea fundamentală a lucrurilor lumii, oricît de absconse, dure, țepoase sau tăioase ar fi ele. Aceste certitudini de ultim nivel sînt, la suprafață, mereu și violent contrazise de torturile prin care se menține verticala, de numeroasele rupturi și spărturi ce dezgolesc vulnerabilitatea formelor durabile, aparent stabile. Sculptura sa e lucrătura neîncetată a dubiului în materia perenului.” – Erwin Kessler

Foto: Desen | Marius Leonte – PleshooContemporary

 

 

26
/05
/15

Academia Motanov organizează în perioada 18 iunie – 13 iulie, la București, un atelier de artă video cu mobilul pentru liceenii din familii cu venituri modeste. Atelierul de artă video este susținut de artistul Regele IONESCU și are două întâlniri pe săptămână, luni și joi de la 11:00 la 12:30, timp de 4 săptămâni.

19
/05
/15

Statui vivante și spectacole stradale din 9 țări vor umple străzile Clujului între 22 și 24 mai, la cea de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Experimental Man.In.Fest. Printre invitații de top ai festivalului se numără campionii mondiali ai statuilor vivante, olandezii de la Beeldje Living Statues și fostul campion european al performance-urilor de același fel, Damian McKinnon.

07
/05
/15

În perioada 8-17 mai se desfășoară cea de-a cincea ediție a Zilelor Culturii Japoneze, eveniment organizat de Centrul de Studii Româno-Japoneze ”Angela Hondru” (CSRJ-AH), împreună cu Universitatea Româno-Americană din București, Otaku Festival, Cavaler Aikido Club și HaramichiRO.

05
/05
/15

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti sărbătoreşte 79 de ani de la înfiinţare printr-o serie de evenimente, între care se numără expoziţii, colocvii, recitaluri folclorice, târguri de meşteri populari, dar şi un Festival al culturii thailandeze.

24
/04
/15

Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Lumii Spotlight a început, joi seară, în Bucureşti, locuitorii Capitalei fiind invitaţi să admire timp de trei zile diverse lucrări artistice, instalaţii, sisteme de iluminare arhitecturală şi videomapping-uri, prezentate pe Calea Victoriei, între Biblioteca Centrală Universitară şi Piaţa Naţiunilor Unite

22
/04
/15

În perioada 23-25 aprilie, Primăria Municipiului București și ARCUB le vor prezenta locuitorilor capitalei centrul orașului într-o lumină nouă. Prima ediție a Spotlight Festival le oferă bucureștenilor o experiență inedită prin transformarea uneia dintre cele mai circulate zone ale orașului într-un traseu spectaculos, în care lumina și tehnologia joacă rolurile principale.