Despre secolul fanariot, cu Georgeta Filitti
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-secolul-fanariot-cu-georgeta-filitti/

Fundaţia Calea Victoriei vă invită sâmbătă 11 iunie, de la ora 11:00, la un nou eveniment  susţinut de istoricul Georgeta Filitti: a cincea întâlnire din seria Istoria românilor, Secolul Fanariot.

Un articol de Liliana Matei|9 iunie 2016

Una dintre cele mai controversate perioade din istoria noastră rămâne, fără îndoială, cea a domniilor fanariote. A fost soluţia adoptată de Poarta Otomană în faţa trădării explicite a domnilor români C. Brâncoveanu şi D. Cantemir.
Cei aleşi, funcţionari superiori ai Imperiului, cu o cultură solidă, diplomaţi avizaţi, ajung în ţările române nu neapărat cu ideea de a-l sluji pe sultan. Un amestec de exploatare sistematică, dispoziţii administrative salutare şi elemente de iluminism dau apă la moară atât detractorilor, cât şi apărătorilor acestui regim.

Construcţii noi, amenajări de drumuri, canale, conducte de apă, sisteme de iluminat, grădini, înmulţirea cafenelelor, a caravanseraiurilor, modă constantinopolitană, căsătorii mixte, folosirea limbii greceşti împănată cu românisme, coduri de legi în acord cu dreptul modern, influenţă franceză marcată (publicaţii, bucătărie, modă), implicarea în sistemul de spionaj al Porţii în Europa – toate acestea înfăţişează o societate receptivă, dinamică, plină de neprevăzut.

Vă invităm să discutăm despre toate acestea într-o dimineaţă de sâmbătă, în centrul Capitalei, într-o frumoasă clădire de patrimoniu: Grand Hotel Continental.

Lector: Georgeta Filitti

Data începere: 11 iunie 2016; Ora curs: 11:00

Cost: 35 ron; Cost redus: (card fidelitate, studenți, pensionari) 30 ron

Locul desfășurării: Grand Hotel Continental, Sala Petrascu, Calea Victoriei 56, intrare din str. Ion Campineanu

Înscrieri la [email protected]

Detalii la www.victoriei.ro

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Ceau, Cinema! (Festival de Buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, la Grădina de Vară « Capitol », cu unul dintre cele mai discutate documentare ale anului. Prezentat la festivalul de film Sundance şi la cel de la Edinburgh, Chuck Norris vs Comunism (Marea Britanie, România, 2015) invită publicul timişorean să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate ilegal în România comunistă.

02
/07
/15

TVR Iași, în colaborare cu Casa de producție TVR, difuzează, în reluare, cele mai recente premiere de teatru TV. Spectactorii ieșeni, și nu numai, vor avea astfel ocazia să se reîntâlnească cu spectacole înregistrate în ultimii doi ani, fie producții proprii – montări în platourile TVR, precum „VINOVATUL”(premiul UNITER pentru TEATRU TV 2014) sau „UNCHIUL VANEA” (în regia lui Iuri Kordonsky) și preluări ale unor spectacole importante din repertoriul teatrelor din România, cum ar fi „CAFENEAUA”(pus în scenă de Horațiu Mălăele), sau „CEI CE NU UITĂ” (regia Gavriil Pinte).

02
/07
/15

Din 3 iulie până pe 30 august 2015, programul Vacanţa de Vară cu Excelsior, iniţiat de Teatrul Excelsior, se va desfăşura în Parcul Carol, pe Aleea Principală. Copiii, părinţii şi bunicii sunt aşteptaţi în fiecare weekend, între orele 18.00 – 22.30, la spectacole de teatru, momente de dans, jonglerii, cântece, filme şi alte surprize.

02
/07
/15

Universitatea Națională de Arte București și Metropolis Center organizează luni 6 iulie 2015, la ora 18:30, vernisajul expoziţei de artă vizuală „Contraste”, la sediul Metropolis Center din str. Grigore Alexandrescu nr. 89-97. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 6 iulie – octombrie 2015, între orele 10:00 - 18:00.

01
/07
/15

Filmul documentar Gone Wild, în regia lui Dan Curean, va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului luni, 6 iulie, de la ora 19:00. Producția din 2012 arată o altă față a Deltei Dunării, bogată în faună și floră, concentrându-se în mod particular asupra poveștii cailor sălbatici.

01
/07
/15

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber revine vara aceasta cu cele mai bune 11 filme europene și de autor, în 4 orașe din România! Evenimentul se va desfășura în perioada 7 iulie – 23 august la Arad (7-12 iulie),  Timișoara (14-19 iulie), Brașov (28 iulie-2 august) și Sibiu (18-23 august), iar intrarea la toate proiecțiile este liberă.

01
/07
/15

Festivalul internațional al filmului de animație Anim’est și-a încheiat duminică seara cea de-a doua ediţie, prin proiecţia în aer liber a filmului Minuscule – Valley of the Lost Ants, din Piaţa Sfatului. Încrezători în rezultate, organizatorii încep deja planurile şi pregătirile pentru ediția a treia.

01
/07
/15

CORUL DE COPII RADIO, ce aniversează anul acesta 70 de ani de la înfiinţare, un ambasador artistic al României peste hotare, participă ca invitat special pe 4 şi 5 iulie la IAŞI, la a III-a ediţie a Festivalului Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu”, în cadrul căruia s-a organizat şi Concursul Internaţional Coral „Cantus Mundi”.

01
/07
/15

Poveștile care au inspirat o lume întreagă se îngrămădesc pe marele ecran al maratonului ShortsUP, sâmbăta asta, în Pavilionul Central Romexpo. A 7-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte mixează scurtmetrajul cu o instalație foto de Alex Gâlmeanu, mapping video creat de grupul de artiști Tip-Toe și muzică funk și disco mixată de nicecream.fm.

01
/07
/15

Peste două zile începe cea de-a treia editie a festivalului JAZZ™ (3-5 iulie), care aduce in piata Victoriei din Timisoara nume importante din jazzul mondial si artisti romani de referinta.