„Despre un (alt) teatru al prezentului” – dezbatere despre experiențele culturale în pandemie
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-un-alt-teatru-al-prezentului-dezbatere-despre-experientele-culturale-in-pandemie/

Joi, 10 februarie, de la ora 19.30 va fi difuzat live pe paginile de Facebook Cărtureşti, Teatrelli, Goethe-Institut Bucureşti şi Radio România Cultural un dialog special despre transformare artistică, tehnologie şi viitorul artelor performative, pornind de la evenimentul lansării versiunii în limba română a spectacolului-experiment THE WALKS by Rimini Protokoll, gândit exclusiv sub forma unei aplicaţii pe telefon.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2022

Într-un moment de pandemie când iubitori de cultură, artiști și operatori culturali se întreabă cum s-ar putea transforma experiențele culturale ca urmare a pandemiei, Teatrelli, Cărturești și Goethe-Institut București propun o dezbatere despre artele spectacolului în și după pandemie.

Joi, 10 februarie, de la ora 19.30, în transmisie live pe paginile de Facebook Cărturești, Teatrelli, Goethe-Institut București și Radio România Cultural, jurnalistul și omul de cultură Matei Martin, realizatorul emisiunii Timpul prezent la Radio România Cultural îi are ca invitați speciali pe unul dintre membrii celebrului colectiv german care a revoluționat teatrul la nivel mondial, Rimini Protokoll, alături de Joachim Umlauf, directorul Goethe-Institut București, compozitorul și performerul Vlaicu Golcea, coordonatorul artistic al versiunii THE WALKS în limba română, actrițele Alina Rotaru și Carmen Ghiurco (două dintre vocile versiunii în limba română), Roxana Lapădat, director artistic Teatrelli (co-producătorul THE WALKS în România) și Oana Cristea Grigorescu, critic de teatru și specialist în teatru radiofonic.

Cum a fost conceput un spectacol de teatru gândit exclusiv ca aplicație pentru Smartphone?

Care este rolul tehnologiei și cum ne poate ajuta să regândim și să trăim experiența culturală?

Cum percepe creierul și sufletul spectatorului un performance teatral pe mobil? Dar al creatorului?

Cât este vorba despre tehnologie și cât despre artă? Ce anume face ca această aplicație să devină un spectacol de teatru?

Ce descoperim despre noi odată cu experiența acestui tip de teatru?

Sunt doar câteva dintre întrebările la care dezbaterea își propune să răspundă.

„Această co-producție internațională în premieră invită publicul să pătrundă într-un univers teatral conceput tocmai pentru a fi experimentat în spațiul urban, având nevoie doar de un telefon mobil, o pereche de căști și de propria imaginație. Biletul de teatru devine cod de acces, iar experiența din scaunul de pluș poate fi acum și una interactivă, la îndemână oricând printr-un singur click. Cu toții suntem în căutare de noi mijloace de exprimare, de tipuri noi de experiențe culturale, adaptate vremurilor pe care le trăim și fenomenelor artistice care se produc la nivel internațional pe scena artelor spectacolului. În contextul actual, cred că este extrem de importantă integrarea în peisajul cultural local a unei noi dialectici, precum cea propusă de colectivul german Rimini Protokoll, pe lângă valoarea artistică a proiectului. În acest sens cred că un spectacol-experiment precum THE WALKS devine extrem de relevant atât pentru creatorii din zona artelor performative din România, cât și pentru public.” – explică Roxana Lăpădat, director artistic Teatrelli.

„Publicul se va putea bucura acum de experiența THE WALKS și în cadrul cunoscutului Buletin de Cărturești, care are ca scop întregirea experiențelor culturale din librărie prin colaborări cu partenerii săi. Pandemia a afectat grav sectorul cultural independent și a redus semnificativ numărul de evenimente culturale din oraș. De aceea, genul de inițiativă cum este cea de la Teatrelli, care caută să aducă consumatorilor de cultură forme noi de expresie artistică folosind tehnologie, este cu atât mai salutară. Și ne bucurăm să sprijinim și să facem cunoscut acest proiect și pentru publicul din România. ” – a declarat Ana Niculescu, manager comunicare Cărturești.

Despre THE WALKS

Spectacolul-experiment THE WALKS este conceput de celebrul și multi-premiatul colectiv german Rimini Protokoll care a revoluționat teatrul la nivel mondial. A fost lansat și la București, fiind co-produs de creart/Teatrelli, în parteneriat cu Goethe-Institut București, alături de alte mari orașe precum Milano, Berlin sau Cleveland, dar poate fi experimentat din orice colț al lumii.

Este structurat sub forma unei colecții de 10 scurte spectacole audio concepute pentru locuri specifice din oraș, cu trimiteri simbol, astfel încât poți redescoperi vecinătățile și locurile familiare din cu totul alte perspective decât cele cu care ești obișnuit.

THE WALKS înțelege mersul pe jos ca pe un scenariu teatral: în fiecare oraș, vocile, sunetele și muzica transformă, pas cu pas, locuri familiare în decoruri și diferite peisaje în scene de teatru. Titlul fiecărei plimbări indică locul sau modul în care se va desfășura: „În sensul giratoriu”; „În fața teatrului”; „La locul de joacă”; „În supermarket”.

Cum funcționează

Pentru a avea acces la versiunea în limba română a aplicației poate fi achiziționat de pe platforma Eventbook.ro un cod de activare la prețul de 21.9 lei, valabil pentru toate cele 10 plimbări. Aplicația „The Walks” este disponibilă atât pentru IOS, cât și pentru Android: https://thewalks.page.link/ios sau https://thewalks.page.link/android.

The Walks

Text, regie: Helgard Haug, Stefan Kaegi, Daniel Wetzel
Idee, dramaturgie: Cornelius Puschke
Univers sonor: Frank Böhle, Rimini Protokoll

Versiunea în limba română

Coordonare artistică și editare audio: Vlaicu Golcea
Voci: Cătălina Bălălău, Vlad Bîrzanu, Coca Bloos, Nicholas Cațianis, Paul Dunca/Paula Dunker, Carmen Ghiurco, Nicoleta Lefter, Georgia Măciuceanu, Conrad Mericoffer, Mela Mihai, Gabriela Pîrlițeanu, Alina Rotaru & fetița Maria Bărbulescu
Regie tehnică și înregistrare voci: Alexandru Andrei
Asistent coordonare artistică: Carmen Ghiurco
Traduceri: Ondine Cristina Dascălița și Adina Olaru
Grafică: Mihai Păcurar
Trailer: Bogdan Botofei și Alina Calotă

 

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.