Destino. Sau când Disney îl întâlnește pe Dali
https://www.ziarulmetropolis.ro/destino-sau-cand-disney-il-intalneste-pe-dali/

Walt Disney şi Salvador Dali s-au întâlnit în 1945, la o petrecere organizată de Jack Warner, un investitor din lumea filmului. Tot atunci, cei doi mari artişti ai epocii au decis să colaboreze la un proiect cinematografic intitulat “Destino”. Desenele rezultate în urma colaborării dintre Dali şi Disney au fost ignorate mai bine de jumătate de secol, până la începutul anilor 2000, când nepotul faimosului desenator american , Roy, le descoperă şi materializează proiectul într-un film de 6 minute…

Un articol de Petre Ivan|12 decembrie 2017

Într-o scrisoare adresată “prietenului meu foarte, foarte drag”, Dali scria că se simte “încurajat de drumul destinului nostru comun” și povestea că “nu am dormit deloc în noaptea în care ne-am întâlnit”.

Pictorul suprarealist îi marturisea noului său prieten “încrederea” că Destino “va deveni unul dintre cele mai strălucite momente ale carierei mele artistice”.

Așteptam cu nerăbdare miracolele tehnice cu care ești la fel de exigent ca și Dali însuși… Nu uita că în timpul marilor aventuri artistice trebuie să incercăm să legăm și mari prietenii. (Dali, într-o scrisoare din iunie, 1946, adresată lui Disney)

Disney si sotia sa, Lillian, fac planuri să meargă la pescuit în compania lui Salvador și a Galei, iar pictorul scrie că “îi așteaptă cu veselie” pe “prietenii mei mult iubiți” și adaugă: “Mi-ar placea mult să te vad pe tine și pe doamna Disney și să vă ajut să prindeți acei fabuloși raci.”

Mă bucur că amândoi sunteți așa încântați de “Destino”. Nu vom lăsa presiunea timpului să ne oprească din a realiza ceva pe măsura talentului lui Dali. Daca o să avem timp, eu și doamna Disney ne-am bucura să vă vizităm din nou și eventual să și profităm de invitația ta de a merge să pescuim raci la râul Carmel. – Walt Disney

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1dIznsAdTOE

Din păcate, costurile extrem de ridicate fac ca ambițiosul proiect să fie abandonat în cele din urmă, prietenia celor doi mari artiști ai epocii ramânând însă neafectată.

Foto: Destino, Walt Disney , Salvador Dali  – facebook

18
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Proiectat anul trecut în competiţia oficială de la Cannes, „Borgman”, în regia olandezului Alex van Wardermam, se înscrie în seria fabulelor care au ca ţintă predilectă materialismul societăţii moderne şi acea clasă de mijloc blazată în rutina sa emoţională şi familială.

16
/05
/14

 A treia ediție a Festivalului Pelicam are loc la Tulcea între 13 și 15 iunie și aduce filme în premieră națională cu semnătura unor regizori internaționali premiați care ne spun povești despre legături strânse între viața oamenilor și pământurile lor, din pădurea amazoniană până în Laponia.

16
/05
/14

Experiențe bizare, iubiri ucigătoare, transformări neașteptate, zombi, exorciști, canibali – amatorii de senzații tari au la dispoziție trei secțiuni cu povești „întunecate”, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania: Fără limită/ No Limit, Umbre/ Shadows și noua Midnight Delirium, un program special de filme difuzate la miezul nopții.

16
/05
/14

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (14 - 25 mai) este una a exceselor, conform afirmă editorii de la AFP, care au publicat o serie de date şi de cifre, pentru a argumenta această afirmaţie.

15
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil ca un monstru spectaculos vizual precum Godzilla să fie adaptat la 3D. Numai că, în aparenta dorinţă de a livra ceva memorabil, realizatorii par să fi pierdut simţul măsurii, oferind un Godzilla gigantesc pentru standardele modelului, însă umbrit de două creaturi nuclearofage cu apucături exterminatoare.

15
/05
/14

Ziarul Metropolis şi MediaPro Distribution te trimit la cinema! Participă la concurs şi poţi câştiga 3 invitaţii duble pentru filmul „#selfie”, la Cinema City Sun Plaza din Bucureşti.

15
/05
/14

Filmul "Grace of Monaco", cu Nicole Kidman, a fost proiectat în deschiderea Festivalului de la Cannes, în afara competiţiei oficiale, şi a fost primit cu râsete, ironii şi critici de jurnaliştii din presa de specialitate, prezenţi la proiecţia care a avut loc miercuri.

14
/05
/14

10 actori talentați din teatrele din România vor avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul, presa și specialiștii din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie), în cea de-a treia ediție a programului 10 pentru FILM.

13
/05
/14

Cu ocazia celei de 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (14 – 25 mai 2014), TV5MONDE va avea un program special, pe toată durata prestigiosului eveniment cinematografic.

12
/05
/14

22 de povești românești, 14 lungmetraje și 8 scurtmetraje, unele prezentate în premieră absolută, se regăsesc în mult-așteptata secțiune Zilele Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

12
/05
/14

Borgman este un thriller horror cu tentă de umor negru, regizat de olandezul Alex van Warmerdam (The Northerners, The Dress), despre un vagabond care intră în viaţa unei familii din partea superioară a societăţii, transformând-o imediat într-un adevărat coşmar.

12
/05
/14

CRONICĂ DE FILM. Documentarul ”Bucureşti, unde eşti?”, al fotografului şi cineastului Vlad Petri, surprinde protestele din 2012 din Capitală, oferind nu doar o perspectivă empatică şi cu o certă valoare sociologică şi istorică, dar şi o încercare, mai subtilă, de chestionare a realităţii.

09
/05
/14

Ar fi putut concura cu marile actriţe de la Hollywood, dar a ales să uimească Parisul. A devenit o stea în cinematografia franceză a anilor ’30. „Cea mai aristocratică dintre actriţe“, „regina teatrului din Paris“, „unica“, „extraordinara“, „inimitabila Elvira“, aşa cum o alinta presa, Elvira Popescu a cucerit publicul francez, îmblânzindu-i pe cei mai exigenţi critici. Cei mai renumiţi dramaturgi ai vremii au scris pentru ea.