Dheepan, de Jacques Audiard, Palme d’Or. Lista completă a câştigătorilor Cannes 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/dheepan-de-jacques-audiard-palme-dor-lista-completa-a-castigatorilor-cannes-2015/

Regizorul francez Jacques Audiard a câştigat marele trofeu Palme d’Or, pentru lungmetrajul „Dheepan”, la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară.

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2015

Competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes (13 – 24 mai) a inclus în acest an 19 lungmetraje, printre care s-au aflat unele regizate de cineaşti celebri, între care se numără şi Jacques Audiard, dar şi Gus Van Sant, Matteo Garrone şi Paolo Sorrentino.

Filmul „Dheepan”, de Jacques Audiard, cu Vincent Rottiers şi Marc Zinga, este o saga curajoasă despre un refugiat tamil care ajunge să trăiască la periferia Parisului. Filmul îl prezintă pe Dheepan, un luptător pentru independenţă, un Tigru tamil din Sri Lanka.

Cum înfrângerea e aproape, Dheepan se hotărăşte să fugă. Ia cu el o femeie şi o fetiţă pe care nici măcar nu o cunoaşte, în speranţa că, părând o familie, vor obţine mai uşor azil politic în Europa. Cei trei ajung la Paris, unde el îşi găseşte o slujbă de paznic.

Aşa-zisa familie începe să-şi croiască o viaţă nouă, însă violenţele din cartier îi redeschid rănile războiului pe care şi le dorea cicatrizate. Instinctele de luptător se trezesc din nou.

De data asta Dheepan nu mai luptă pentru independenţă, ci pentru a-şi proteja ceea ce spera să devină „familia” sa reală.

Jacques Audiard este autorul unor pelicule emoţionante, precum „Şi inima mi se opri în loc/ De battre mon coeur s’est arrêté” (2005), „Un profet/ Un prophète” (2009) şi „Rugină şi oase/ De rouille et d’os” (2012).

Pe de altă parte, la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară, pelicula „Son of Saul”, cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, a primit Marele Premiu al Juriului.

Juriul competiţiei oficiale a fost prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen. Totodată, regizorii Guillermo del Toro şi Xavier Dolan, actriţele Sophie Marceau, Sienna Miller şi Rossy de Palma, compozitoarea Rokia Traoré şi actorul american Jake Gyllenhaal au făcut parte din juriul oficial al festivalului.

Lista completă a premiilor Festivalului de Film de la Cannes 2015

Competiţia oficială:

Palme d’Or – „Dheepan”, de Jacques Audiard

Marele Premiu al Juriului (Grand Prix) – „Saul Fia/ Son of Saul”, de László Nemes, cu românul Levente Molnár în distribuţie

Premiul Juriului – „The Lobster”, de Yorgos Lanthimos

Premiul pentru regie – Hou Hsiao Hsien, pentru „The Assassin/ Nie Yinniang”

Premiul pentru scenariu – Michel Franco, pentru „Chronic”

Premiul pentru interpretare masculină – Vincent Lindon, pentru rolul „La Loi Du Marché”, de Stéphane Brizé

Premiul pentru interpretare feminină – Rooney Mara, pentru rolul din „Carol”, de Todd Haynes, şi Emmanuelle Bercot, pentru rolul din „Mon Roi”, de Maïwenn

Caméra d’Or – „La tierra y la sombra”, de César Augusto Acevedo

Palme d’Or pentru scurtmetraj – „Waves ’98”, de Ely Dagher

Palme d’Or onorific: Agnès Varda

Un Certain Regard:

Marele Premiu – „Hrútar/ Rams”, de Grímur Hákonarson

Premiul juriului – „Zvizdan/ The High Sun”, de Dalibor Matanić

Premiul pentru regie – Kiyoshi Kurosawa, pentru „Kishibe no tabi/ Journey to the Shore”

Premiul Un Certain Talent – „Comoara”, de Corneliu Porumboiu


Premiul special al juriului (Prix de l’avenir): „Masaan”, de Neeraj Ghaywan, şi „Nahid”, de Ida Panahandeh

Premiile criticii internaţionale – FIPRESCI:

„Son of Saul”, de László Nemes, cu românul Levente Molnár (competiţia oficială)

„Masaan”, de Neeraj Ghaywan (Un Certain Regard)

„Paulina”, de Santiago Mitre (Semaine de la Critique)

Premiile juriului ecumenic:

Marele Premiu: Nanni Moretti, pentru „My Mother”

Menţiuni: „The Measure of a Man”, de Stephane Brize, şi „Taklub”, de Brillante Mendoza

Semaine de la Critique:

Marele premiu – „Paulina”, de Santiago Mitre

Révélation France 4 – „La Tierra y la Sombra”, de Cesar Augusto Acevedo

Aide Fondation Gan à la Diffusion – „Ni le ciel, ni la terre”, de Clément Cogitore

Premiul Découverte – „Varicella”, de Fulvio Risuelo

Premiul SACD – „La Tierra y la Sombra”, de Cesar Augusto Acevedo

Premiul Canal+ – „Ramona”, de Andrei Creţulescu

Cinéfondation:

Premiul I – „Share”, de Pippa Bianco

Premiul al II-lea – „Locas Perdidas”, de Ignacio Juricic Merillán

Premiul al III-lea – „The Return of Erkin”, de Maria Guskova, şi „Victor XX”, de Ian Garrido López

Quinzaine des Réalisateurs:

Premiul Art Cinema – „Embrace of the Serpent”, de Ciro Guerra

Premiul SACD – „My Golden Days”, de Arnaud Desplechin

Premiul Europa Cinemas Label – „Mustang”, de Deniz Gamze Ergüven

Premier Prix Illy pentru scurtmetraj – „Rate Me!”, de Fyzal Boulifa

Menţiune specială- „The Exquisit Corpus”, de Peter Tscherkassky

Carrosse d’Or – Jia Zhangke

Women In Motion Award: Jane Fonda

Queer Palm – „Carol”, de Todd Haynes

Palm Dog – Lucky din „Arabian Nights”, de Miguel Gomes

Foto: Dheepan, Jacques Audiard – Cinemagia

18
/11
/14

Comedia Annie, un muzical clasic, marca Broadway, care a încântat publicul generaţii întregi, vine pe marile ecrane într-o viziune nouă, contemporană, produsă de Columbia Pictures. Micuţa actriţă Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild), nominalizată la Oscar, o interpretează pe Annie, o copilă orfană, dar optimistă, care se dovedeşte a fi suficient de tare ca să reziste pe străzile New York-ului, în 2014.

18
/11
/14

Fidel misiunii sale de a descoperi și împărtăși publicului din România cele mai intrigante noutăți cinematografice, Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF, 10-14 decembrie) dă startul unui nou parteneriat, cu Berlinale Forum Expanded, în cadrul căruia va prezenta patru filme din selecția prestigioasei secţiuni a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. 

18
/11
/14

Dacă până acum ,,Love Building” era tabăra de reparat relaţii, de această dată lucrurile se complică şi pentru terapeuţi, care în frunte cu personajul interpretat de Dragoş Bucur experimentează diverse probleme de cuplu, alături de actriţa Adina Şteţcu, cea care din 26 decembrie îi este parteneră pe marele ecran în Alt Love Building.

15
/11
/14

La 25 de ani de la revoluție, "Baricada Culturală" - proiect realizat de Radio România Cultural în parteneriat cu Docuart - oferă șansa cunoașterii și înțelegerii în profunzime a unei perioadei gri, comuniste, prin mijlocul artei cinematografice, instrument accesibil tuturor.

15
/11
/14

Domnule Woody Allen, aveți dreptate: un zâmbet feminin fermecător îl poate da peste cap chiar și pe cel mai rațional bărbat. Iar Colin Firth joacă impecabil personajul autosuficient asaltat de un cocktail de ridicol, nesiguranță și surescitare la întâlnirea cu o femeie frumoasă, interpretată de grațioasa Emma Stone.

14
/11
/14

Deux jours, une nuit / Două zile, o noapte, în regia fraţilor Dardenne, cu Marillon Cotillard (La Vie en Rose, Inception, The Dark Knight Rises), câştigătoarea Oscar-ului din 2008, va avea premiera vineri, 21 noiembrie, distribuit în România de Independenţa Film, după ce anul acesta a făcut parte din Competiţia Oficială a Festivalului de la Cannes.

14
/11
/14

Locuitorilor Capitalei li s-a pregătit în această iarnă un nou festival de film, al cărui profil îl constituie scurtmetrajele de comedie: Comedy Short Film Festival @ Plaza România (16 – 22 februarie 2015). Festivalul e organizat sub egida Anchor Grup, o companie ce susține activ artele, și găzduit de Movieplex.

13
/11
/14

Centrul Cultural German Braşov, cu susţinerea Institutului Goethe Bucureşti şi in parteneriat cu Biblioteca Judeţeană "George Bariţiu" Braşov, vă invită să vizionaţi filme despre Primul Război Mondial, cu prilejul împlinirii unui secol de la izbucnirea conflictului internaţional.

13
/11
/14

Pasionaţii de benzi desenate, filme, seriale şi jocuri video sunt aşteptaţi, de vineri până duminică, la prima ediţie Ice Comic Con, de la Palatul Copiilor din Bucureşti, un eveniment desfăşurat sub egida celei mai mari convenţii de profil din estul Europei - East European Comic Con.

12
/11
/14

CRONICĂ DE FILM „Interstellar”, cea mai nouă ispravă a lui Christopher Nolan, considerat simbol al auteurism-ului în cetatea Hollywoodului, este ambiţios la nivel formal, dar cu personaje şi destule situaţii neconvingătoare.

12
/11
/14

Regizorul Quentin Tarantino plănuieşte să se retragă din activitate după terminarea peliculei "The Hateful Eight", spunând că turnarea a zece filme şi lăsarea fanilor cu sentimentul de a vrea mai mult "sună corect".

11
/11
/14

The Tunnel/ Der Tunnel, o dramă intensă bazată pe povestea adevărată a unui campion la înot care a fugit din Germania de Est, cu Alexandra Maria Lara într-unul dintre rolurile-cheie, va fi proiectat în închiderea Cinepolitica Extra Time miercuri, 19 noiembrie, de la 20.30, la Cinema Elvira Popescu. Evenimentul are loc între 17-19 noiembrie, la Elvira Popescu, și cuprinde șase filme premiate despre Germania divizată și dezbateri cu istorici, sociologi și politologi

11
/11
/14

Institutul Balassi – Instiutul Maghiar din Bucureşti, împreună cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, organizează, în perioada 10-16 noiembrie 2014, a opta ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul îşi propune să reflecte spiritul şi diversitatea cinematografiei maghiare actuale.

11
/11
/14

Festivalul Filmului Francez, organizat de către Institutul Francez din România și Ambasada Franței, a lansat și la ediția din acest în secțiunea „Competiție”, a cărui scop este să aducă în lumina reflectoarelor regizorii aflați la primul sau al doilea lungmetraj.