Diana Lupescu, 61. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/diana-lupescu-61-la-multi-ani/

”Dacă trăieşti cu dorinţa că trebuie să fii veşnic tânără şi frumoasă, că toţi bărbaţii trebuie să te iubească la infinit, că trebuie să joci cele mai importante roluri, atunci probabil că e greu. Dar dacă-ţi accepţi vârsta şi aspectul şi joci rolurile potrivite, atunci reuşeşti să-ţi dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumuseţea ei” – Diana Lupescu. Îndrăgita actriţă şi regizoare împlineşte, astăzi, 61 de ani.

Un articol de Petre Ivan|7 octombrie 2015

Diana Lupescu s-a născut la 7 octombrie 1954, la Bacău. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, secția actorie în 1978, la clasa profesorului Amza Pellea, dar și secția regie în 2007.

A optat pentru teatru din întâmplare, deși în liceu se axase pe matematică și sport, dorindu-şi să devină medic ca tatăl său. A intrat totuşi la UNATC, la sfatul mamei sale. În anul II de facultate, regizorul Ion Popescu Gopo căuta o tânără prințesă și a fost aleasă ea, căpătând primul rol într-un film: „Povestea dragostei”, după ”Povestea porcului”, a lui Ion Creangă.

Diana LupescuAm venit singură în orașul ăsta mare. (…) De altfel, eu venisem sa încerc, nu credeam c-o să intru la Teatru. (…) Și-așa, singură, am trecut cu nota maximă de toate probele de admitere, iar într-un final, spre surprinderea mea, am intrat prima. O izbândă care mi-a dat siguranță și încredere că voi reuși să mă adaptez. Contează foarte mult cum intri în cetate, pe ușa din față sau pe ușa din dos. Apoi, odată intrată, mi-am spus că locul ăsta în facultate mă obligă. Dacă n-aș fi intrat la Teatru, mi-ar fi plăcut să fac psihologie sau o formă de pedagogie. Dar m-a prins actoria și asta a fost.  – Diana Lupescu

Talentul și frumusețea i-au deschis drumul către numeroase roluri în teatru şi film. În 1977 joacă în ”E atât de aproape fericirea”, alături de Dana Dogaru, Constantin Diplan, Gheorghe Visu și Margareta Pogonat.

La un moment dat, în viața Dianei Lupescu apar  alte priorități şi astfel renunţă pentru o perioadă să ma joace pe scenă sau în filme.

‘În zona familiei, am trecut printr-o perioadă în care cei doi copii ai mei, între care e o diferență de zece ani, au traversat niște puncte nodale din existențele lor, iar eu am simțit nevoia să le fiu aproape. Și-apoi, noi n-am avut niciodată foarte mulți bani. Faptul că ne-am făcut casa de la Saftica a însemnat că ne-am suflecat mânecile la modul propriu, că ne-am implicat fizic foarte mult. Așa că, până când am văzut-o ridicată, gândurile mele au fost cât se poate de focalizate pe ea – Diana Lupescu

Mai târziu, a simțit nevoia să o ia de la început și a făcut regie de teatru.

Diana Lupescu şi Mircea Diaconu, o căsnicie de peste 30 de ani

Diana Lupescu și actorul Mircea Diaconu s-au căsătorit în 1980. Atunci ea era actriță la Bacău. În toamna acelui an, Mircea Diaconu s-a întâlnit pe stradă, în București, cu o colegă a Dianei și i-a cerut numărul ei de telefon. A sunat-o și i-a spus că va avea drum în Moldova și a întrebat-o dacă îl primește la o cafea.Diana Lupescu

Diana i-a spus că este binevenit și a doua zi dimineață era în Bacău. Au petrecut toată ziua împreună. La un moment dat, brusc, a întrebat-o ce i-ar răspunde dacă i-ar cere mâna. A zis că ar răspunde ”da”, apoi au continuat discuția. Seara, la plecare, a întrebat-o din nou și a primit același răspuns afirmativ. Se întâmpla pe 1 octombrie 1980.

La exact o lună de la cererea în căsătorie, cei doi s-au căsătorit într-o comună din județul Argeș. Apoi au plecat în luna de miere. Închiriaseră o cabană la Sinaia pentru o săptămână, dar au stat doar o zi și o noapte. Diana i-a spus: ”Hai acasă că avem treabă”. Și au plecat.

Ceea ce-mi doream era să găsesc un om cu care să pot să vorbesc. Ba, mai mult, cu care să simt că pot comunica dincolo de cuvinte. Și exact asta am găsit în Mircea. Un om care să echilibreze balanța, nu s-o destabilizeze. (…) Nici unul dintre noi nu și-a dorit profesie cu orice chip. Am știut să alegem. Am refuzat oferte, pentru că știam că unul sau celălalt trebuie să fie acasă, că era nevoie de el. – Diana Lupescu

Foto: Diana Lupescu – cinemagia

24
/05
/17

Primul muzician din istorie distins cu Premiul Nobel pentru Literatură împlinește, astăzi, 76 de ani! Cântărețul, compozitorul și poetul Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman) a compus de-a lungul carierei sale peste 400 de cântece și a influențat prin creația sa generaţii întregi de muzicieni.

01
/05
/17

"Există o inteligenţă a spectatorului, în general, la care, dacă facem apel, ne vom găsi întotdeauna un public fidel." - Maia Morgenstern. Una dintre cele mai apreciate şi iubite actriţe din România, împlineşte astăzi 55 de ani!

13
/04
/17

„Eu sunt o actriţă nesigură, dar în nesiguranţa asta există o siguranţă, acesta e paradoxul" - Rodica Mandcahe. Una dintre cele mai apreciate şi talentate actriţe ale scenei autohtone împlineşte 74 de ani.

03
/04
/17

"Cinemaul e un teritoriu ideal pentru minciună. E foarte uşor să minţi, e foarte uşor să-i păcăleşti pe „fraierii” care sunt în sala de cinema. Şi foarte mulţi fac asta. Pentru mine ăla nu e cinema şi nu mă interesează." – Cristi Puiu. Renumitul cineast împlinește astăzi 50 de ani! Tot într-o zi de 3 aprilie se nășteau actorii Marlon Brando, Alec Baldwin și Eddie Murphy și se stingea din viață compozitorul Johannes Brahms

22
/03
/17

“Noi toţi vrem ca oamenii să nu ne mintă şi totuşi ne doare cumplit adevărul.” – Tora Vasilescu. Actrița care a debutat pe vremea studenției în “Cursa” lui Daneliuc (1975) împlineşte, astăzi, 66 de ani.

14
/03
/17

O știm și o îndrăgim din “Saltimbancii (1981) – adaptarea nuvelei lui Cezar Petrescu "Fram, ursul polar" -, din „Iarna Bobocilor” (1977), din „Pruncul, Petrolul şi Ardelenii” (1981), din „Faleze de nisip” (1983) și din multe alte filme. Anul trecut, la două decenii de la retragerea din viața publică, actrița a primit premiul de excelenţă la cea de-a 15-a ediţie a TIFF. Carmen Galin împlinește, astăzi, 71 de ani!

20
/02
/17

„Întotdeauna mi-am dorit să fiu o persoană mai bună ziua următoare decât am fost cu o zi în urmă.” – Sidney Poitier . Actorul din „Guess Who's Coming to Dinner” / Ghici cine vine la cină (1967) este primul artist de culoare distins cu un premiu Oscar. S-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinții săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă.

15
/02
/17

“Fac multă comedie – în proporţie de 75-80%, dar o fac cumva împotriva firii mele. Eu sunt un tip romantic, melancolic, reflexiv, am exaltări doar pe scenă.” – George Ivașcu. În copilărie a jucat fotbal pe maidan, în cartierul Militari. A stat în poartă şi a apărat până şi-a rupt mâna. Mai târziu, şi-a apărat visurile, jucând nu între blocuri, ci pe marea scenă a Teatrului Naţional din Bucureşti. Apoi a construit un teatru, Teatrul Metropolis. George Ivașcu, actorul și directorul Teatrului Metropolis, împlinește astăzi 49 de ani.

21
/12
/16

Născută într-o zi de 21 decembrie (1935), la Slobozia-Hodorogea, Orhei, în Basarabia, Stela Popescu a venit pe lume într-o familie de învățători, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă.

16
/12
/16

„Ştim cu toţii că nu există familie perfectă şi nici soţul perfect sau soţia perfectă. Să nu mai vorbim despre soacra perfectă… Existăm noi, păcătoşii. […] O viaţă de familie sănătoasă cere folosirea frecventă a trei expresii: Te rog, adică pot?, Mulţumesc! şi Îmi pare rău. […] Să nu terminaţi niciodată ziua fără a face pace! Niciodată, niciodată, niciodată!” - Papa Francisc. Născut pe 17 decembrie 1936 la Buenos Aires, într-o familie modestă, Papa Francisc, pe numele său Jorge Mario Bergoglio, împlinește mâine (sâmbătă) 80 de ani.

09
/12
/16

„Viaţa de zi cu zi seamănă cu un film prost de serie B. Dacă mi s-ar propune s-o ecranizez, aş refuza.” – Kirk Douglas. Ultimul supraviețuitor al epocii de aur a Hollywood-ului împlinește, astăzi, 100 de ani! Cu această ocazie, numeroase ziare din întreaga lume i-au dedicat legendarului actor și producător american articole omagiale.

02
/12
/16

“N-am întârziat niciodată şi n-am obosit niciodată. Am ajuns primul la teatru şi am plecat întotdeauna ultimul.” – Mitică Popescu. Îndrăgitul actor, născut la București, pe 2 decembrie 1936, împlinește astăzi 80 de ani!

24
/10
/16

“Te naști în țara care te naști. (...) Eu sunt româncă din secunda în care m-am născut și așa o să fiu până nu o să mai fiu pe pământ.”- Draga Olteanu Matei. Marea doamnă a teatrului si filmului românesc împlinește astăzi 83 de ani.

20
/10
/16

''Am fost un răsfățat, eu am fost unul dintre actorii care au fost răsfățați. Tot ce am vrut am jucat'' - Ion Dichiseanu. Îndrăgitul actor a împlinit astăzi 83 de ani!

20
/10
/16

"Am jucat alături de Birlic, alături de Calboreanu, de Dina Cocea, Cela Dima, Marcel Anghelescu, actori din marea pleiadă a Teatrului Naţional, care l-au cunoscut şi l-au prins în viaţă pe Caragiale. Să stai lângă ei, să joci alături de ei este un lucru absolut extraordinar..." - Costel Constantin. Unul dintre cei mai importanti actori din „vechea gardă” a teatrului şi filmului românesc împlineşte, astăzi, 74 de ani. În octombrie 2012, Costel Constantin primea o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti

12
/10
/16

„Într-un fel, destui oameni îşi risipesc cea mai mare parte a vieţii, făcând lucruri care nu le plac, la care nu se pricep şi care îi fac nefericiţi. Trist e însă că talente eclatante se irosesc în van, din felurite pricini. Nu contează domeniul, însă sunt dureros impresionat că oameni foarte înzestrați se rătăcesc de marile lor ținte artistice, sportive sau științifice. Puțini dintre ei se redresează în ultima clipă și lasă posterității ceva care să stea oricând mărturie că nu s-au ratat. Toată această categorie de oameni au însă o trăsătură comună: nu cunosc sentimentul invidiei.” - Şerban Tomşa. Autorul romanelor „Biblioteca lui Noe”, „Maimuţe în haremul nopţii”, „Gheţarul” şi „Călugărul Negru” împlineşte astăzi 60 de ani.

11
/10
/16

“Nu sunt o stâncă ce nu poate fi clintită, rece, lucidă, cum par. Nenorocirea este că nu sunt cum par şi că foarte repede omul îşi dă seama de asta. Aspectul exterior mi se trage, cred, din faptul că am fost şi am rămas o mare timidă. De aici, felul meu de a mă purta faţă de interlocutor, de aici senzaţia de inaccesibil.”. – Olga Tudorache.