Din nou, aplauze pentru Teatru. Mesajul FNT de Ziua Mondială a Teatrului
https://www.ziarulmetropolis.ro/din-nou-aplauze-pentru-teatru-mesajul-fnt-de-ziua-mondiala-a-teatrului/

Redăm integral mesajul Festivalului Naţional de Teatru, de Ziua Mondială a Teatrului: 27 martie 2019.

Un articol de Liliana Matei|27 martie 2019

Sărbătorim astăzi Ziua Mondială a Teatrului. Este încă o ocazie să ne amintim – și amintindu-ne să prețuim – bucuria de a fi martorii acestui repetabil miracol: spectacolul.

Ziua Mondială a Teatrului ne găsește în plină pregătire a celei de a 29-a ediții a Festivalului Național de Teatru, care va avea loc între 18 și 27 octombrie 2019, la București. Director al Festivalului va fi și anul acesta criticul de teatru Marina Constantinescu.

Echipa Festivalului face – ca în fiecare an – o plecăciune față de toți creatorii nobilei arte.

Ne facem o datorie de onoare din a cinsti memoria celor care au făcut istoria teatrului de ieri, dar și din a-i aplauda pe cei care fac teatrul de astăzi și nădăjduim să le lăsăm o bază solidă celor care vor face teatrul de mâine.

Lumea se schimbă în direcții amețitoare, trăim motive de îngrijorare, nimic nu e câștigat pentru totdeauna, nici libertatea, nici democrația.

Și nu e o întâmplare că tocmai teatrul – prin puterea nuanțelor sale – ne reamintește în fiecare zi cât de prețioasă este libertatea.

Teatrul înseamnă libertate și înseamnă frumusețe, înseamnă prilej pentru reflecție și regăsire, dar teatrul înseamnă și momente de respiro în luptele de care nimeni nu e scutit pe baricadele personale.

Teatrul este, mai ales, suflet, și de aceea ne întoarcem iar și iar și iar cu emoție în sălile de spectacol.

Teatrul ne ajută să nu ne pierdem sufletele în timpul acesta tot mai grăbit.

Teatrul are vulnerabilitatea clipei, însă emoțiile creației durează cât va mai dura umanitatea în noi, oamenii.

Și pentru toate acestea, și pentru încă multe altele, nu vom lăsa cortina să cadă. 

Echipa Festivalului Național de Teatru

Foto: Adi Bulboacă / Chekhov’s First Play (spectacol prezentat în FNT 2018)

14
/10
/15

Un film despre scandalul în care este implicat constructorul de automobile german Volkswagen, care va avea la bază un proiect de carte scris de Jack Ewing, va fi produs de studioul Paramount şi de actorul Leonardo DiCaprio.

14
/10
/15

Pe 26 octombrie, de ziua ei, la Sala Palatului din Capitală, de la ora 20.00, Corina Chiriac va fi gazda spectacolului de muzică ușoară românească „80 la putere!”. Mihai Constantinescu, Adrian Daminescu, Cătălin Crișan, Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu, Anca Țurcașiu, Anastasia Lazariuc au răspuns invitației comunității “80 la putere!” de a o celebra pe una dintre solistele de mare succes ale muzicii ușoare românești, pe scena Sălii Palatului.

14
/10
/15

Cântăreaţa de origine marocană va concerta pe 15 octombrie la Sala Radio într-un concert ce se anunţă incendiar, biletele fiind aproape epuizate. Hindi Zahra a debutat ca muzician pe scenele din Paris, acolo unde locuieşte de la vârsta de 15 ani.

14
/10
/15

Ediția a zecea a Festivalului de Muzică Veche București va debuta la Sala Radio, în data de 20 octombrie, de la ora 19, cu „Inspired by Italy”, concert susținut de Orchestra Barocă a Uniunii Europene (EUBO), condusă de dirijorul Lars Ulrik Mortensen. În program vor fi prezentate lucrări de Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi și Tomaso Albinoni.

14
/10
/15

O călătorie muzicală de la barocul lui VIVALDI - celebrul creator al suitei „Anotimpurile” - la clasicismul lui HAYDN şi al genialului MOZART, este ceea ce vă propune ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, în concertul prezentat miercuri, 21 octombrie (19.00), la Sala Radio.

13
/10
/15

Debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase, Lumea e a mea/ The World is Mine, lansează în cinematografia română, din 23 octombrie, carierele a trei actrițe talentate, aflate la debut și descoperite după căutări îndelungate. Prestația lor a fost remarcată de presa internațională la TIFF și la Karlovy Vary, unde filmul a fost premiat anul acesta.

13
/10
/15

Rulează  în cinematografe un documentar care recompune drumul grăbit spre moarte care a fost viața acestei femei care va rămâne pentru totdeauna tânără. E cumplit.

13
/10
/15

Vineri, 16 octombrie, ora 18.00, la Teatrul Excelsior, va avea loc premiera spectacolului Tărâmul poveştilor de Stelian Milu, dedicat copiilor cu vârsta între 3 şi 12 ani. Personajele pline de farmec, coborâte din basme chiar pe scena Teatrului Excelsior, îi vor purta pe cei mici într-o călătorie muzicală prin lumea lor.

13
/10
/15

Într-o zi de 13 octombrie (1921) se năştea, în Monsummano (Italia), Yvo Livi, cunoscut mai târziu ca Yves Montand, actorul şi cântăreţul adorat de francezi, considerat regele music hall-ului anilor '50.

13
/10
/15

În luna noiembrie a acestui an, la București va avea loc o manifestare de amploare, respectiv ”Zilele Culturii Ruse”, aflată deja la a V-a ediție. Sub moto-ul ”Haideți să (re)descoperim Rusia împreună”, Centrul Rus, care, totodată, îşi serbează 90 de ani de existenţă, îi invită pe bucureşteni la o călătorie-circuit prin cultura Rusiei.

12
/10
/15

Festivalul George Enescu a tras cortina de final luna trecută, pe 20 septembrie. A fost un tur de forţă pentru melomani şi specialişti în ediţia 22, cu tot atâtea zile, 22, de concerte unu şi unu.

12
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „In Transit”, ultima realizare a regizorului american de filme de nonficţiune Albert Maysles, este o capodoperă în care un celebru tren şi pasagerii săi devin o metaforă discretă a vieţii. „Junun”, realizat de P.T. Anderson, este un documentar muzical psihedelic, un elogiu adus bucuriei de a crea.