„Dinner for Adele”, la Fiction Tuesdays
https://www.ziarulmetropolis.ro/dinner-for-adele-la-fiction-tuesdays/

Centrul Ceh continuă proiecţiile Fiction Tuesdays, un nou program de proiecţii de film. Marţea aceasta, 20 martie, de la ora 20:00, va fi proiectată comedia poliţistă „Dinner for Adele”, în regia lui Oldrich Lipský.

Un articol de Liliana Matei|17 martie 2018

Fiction Tuesdays, ediţia de primăvară, aduce 6 filme de ficţiune cehoslovace, aparţinând Noului Val, însă mai puţin cunoscute publicului de aici. Cu toate acestea, filmele sunt emblematice pentru cinematografia cehoslovacă, fiind selectate pentru a se încadra în tema fantasticului şi science fiction-ului, unele având şi un substrat comic. Primele trei filme, Ferat Vampire, Ikarie XB 1 și When the Cat Comes, au fost primite cu căldură de publicul fidel al Centrului Ceh, dar şi de cei pasionaţi de astfel de filme.

Dinner for Adele” este o comedie polițistă savuroasă și totodată un film suprarealist, conturată în jurul celebrului detectiv newyorkez Nick Carter, care este convocat în Praga anilor 1900 pentru a investiga dispariția unui câine, mai exact, a Marelui Danez al contesei Thun. În timpul investigației, detectivul american – un personaj ce se creionează în literatura romanelor de duzină începând cu anul 1866 și dăinuie în benzile desenate și totodată în filmele hollywoodiene până în anii ’90 – se confruntă cu o serie de crime misterioase, comise de diabolicul botanist Baron von Kratzmar (alias „Grădinarul”) împreună cu planta sa carnivoră, Adele.

Renumitul animator Jan Švankmajer contribuie decisiv la atmosfera anilor 1900 prin gadget-urile neobișnuite create și inserțiile secvențelor de animație, într-o zonă ce amintește de „The Little Shop of Horrors” (1960) al lui Roger Corman. Copilul din flori dintre Sherlock Holmes și Inspector Gadget, Nick Carter devine obiectul purei plăceri cinematografice într-o comedie cehă clasică: o vastă imaginație suprarealistă centrată spre nicăieri, dar corelată atent prin elementele identității culturii vizuale și prin energia încântătoare. Ostentație vizuală înfloritoare la superlativ.

Proiecția are loc la Centrul Ceh (str. Ion Ghica, nr. 11, Bucureşti), pe 20 martie, de la ora 20:00. Uşile se deschid la ora 19:30 şi veţi fi întâmpinaţi cu ceai cald şi entuziasm. Intrarea este liberă, iar subtitrarea este în limba engleză.

Eveniment Facebok aici.

08
/05
/14

CRONICĂ DE FILM „#Selfie”, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, este ca o postare stridentă pe Facebook care se vrea spiritual-amuzantă şi ţipă din toţi rărunchii după like-uri, deşi e superficială şi nepăsătoare că ar putea fi considerată pueril-banală.

07
/05
/14

Sâmbătă, 10 mai și duminică, 11 mai, la Noul Cinematograf Al Regizorului Român, sunteţi invitaţi la un eveniment de marcă: proiecția trilogiei "Paradise" - semnată de austriacul Ulrich Seidl -, deliciul criticii internaționale

06
/05
/14

Filmele europene și independente se bucură de un public mai numeros în 2014, datorita ediției a IV-a a proiectului cultural Cinema-Edu, dedicat liceeniilor din București și din alte 10 localități din România.

06
/05
/14

Filmul "Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat marele premiu şi trofeul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pe anul 2013. Gala premiilor UCIN reprezintă aprecierea juriului desemnat de UCIN pentru cele mai importante realizări cinematografice şi de televiziune ale anului precedent.

06
/05
/14

Sophia Loren, una dintre cele mai cunoscute actriţe italiene, a fost desemnată invitatul de onoare de la Cannes Classic 2014, care va celebra totodată naşterea westernului italian şi împlinirea a 30 de ani de când filmul "Paris Texas", de Wim Wenders, a primit trofeul Palme d'Or.

05
/05
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Când primăvara e fierbinte“ (1961) şi „Ţărmul n-are sfârşit“ (1963), filme aproape necunoscute, impuneau un cineast unic şi, din păcate, ignorat, atât la vremea lui, dar mai ales în prezent - Mircea Săucan.

01
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Cel mai recent film al lui John Turturro în calitate de regizor și de actor în rol principal, „Fading Gigolo“/„Gigolo de ocazie“, este asemeni stilului de interpretare al realizatorului său: combinație în doze mici de umor, gravitate și o stranie buimăceală.

26
/04
/14

Este actriţă la Teatrul „Constantin Tănase” şi profesor de actorie la Universitatea Hyperion. A absolvit două facultăţi, a publicat trei cărţi de bucate şi este la a doua soacră. Adriana Trandafir, care împlinește 58 de ani pe 26 aprilie, vorbește despre oamenii și locurile care i-au influenţat viaţa.