Dinu Lipatti, Nicolae Filimon şi Irina Petrescu – 19 martie în cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/dinu-lipatti-nicolae-filimon-si-irina-petrescu-19-martie-in-cultura/

ŞTIAŢI CĂ… într-o zi de 19 martie (1917) s-a născut, la Bucureşti, pianistul şi compozitorul Dinu Lipatti? Lipatti a crescut cu muzica încă din leagăn. Tatăl său a fost un amator de muzică înstărit, care studiase cu Sarasate şi Carl Flesch, mama sa, o pianistă talentată, iar George Enescu era naşul său. Muzica a fost preocuparea lui din copilărie. Mama sa obişnuia să spună că “băiatul cânta la pian înainte de a fi învăţat să zâmbească”. La 4 ani, Dinu Lipatti dădea concerte de caritate şi începea să compună piese elaborate.

Un articol de Petre Ivan|19 martie 2014

ŞTIAŢI CĂ… într-o zi de 19 martie (1917) s-a născut, la Bucureşti, pianistul și compozitorul Dinu Lipatti? Lipatti a crescut cu muzica încă din leagăn. Tatăl său a fost un amator de muzică înstărit, care studiase cu Sarasate și Carl Flesch, mama sa, o pianistă talentată, iar George Enescu era nașul său. Muzica a fost preocuparea lui din copilărie. Mama sa obişnuia să spună că “băiatul cânta la pian înainte de a fi învățat să zâmbească”. La 4 ani, Dinu Lipatti dădea concerte de caritate și începea să compună piese elaborate.

„Dinu Lipatti avea calitățile unui sfânt. Bunătatea spirituală a naturii sale, modestia, gentilețea, noblețea și măreția gândurilor și acțiunilor sale erau împărtăşite tuturor celor care-l întâlneau, până și celor mai îndepărtați ascultători din sălile în care cânta.”, spunea producătorul EMi Walter Legge. Pe 2 decembrie 1950, Dinu Lipatti, unul dintre cei mai importanţi pianişti ai tuturor timpurilor, păşea în eternitate la vârsta de 33 de ani.

1859 – A avut loc, la Paris, premiera operei „Faust” de Charles Gounod.

1913 – A avut loc premiera versiunii integrale a operei „Boris Godunov”, de M. P. Musorski, la Metropolitan Opera din New York.

1953 – Au fost televizate pentru prima oară Premiile Academiei Americane de Film.

1593 – S-a născut Georges de la Tour, pictor francez (d. 1652)

1916 – S-a născut Irving Wallace, scriitor american (d. 1990)

1955 – S-a născut actorul american Bruce Willis.

1865 – S-a stins din viaţă Nicolae Filimon, scriitor, cronicar teatral și muzical, creatorul personajului Dinu Păturică, eroul primului roman realist românesc – Ciocii vechi şi noi.

Dinu Lipatti

Nicolae Filimon

1933 – S-a născut actorul Constantin Dinulescu

1936 – S-a născut actriţa elveţiană Ursula Andress, un sex-simbol al anilor ’60

Dinu Lipatti

Ursula Andress – Dr. No (1962)

1947 – S-a născut actriţa Glenn Close

2008 – S-a stins din viaţă Arthur C. Clarke, scriitor de SF, inventator și futurolog britanic. Ani la rând, Robert A. Heinlein, Isaac Asimov și Clarke au fost cunoscuți ca „Cei Trei Mari” din science fiction. Opera sa de referință este romanul Odiseea spațială 2001, scrisă pe baza scenariului filmului cu același titlu împreună cu regizorul american Stanley Kubrick. Scenariul filmului se bazează pe o nuvelă publicată de autor în 1951, intitulată Sentinela.

2009 – S-a stins din viaţă Ion Dolănescu, interpret român de muzică populară (n. 1944)

2013 – S-a stins din viaţă actriţa Irina Petrescu.

Citiţi şi Irina Petrescu: „Publicul trebuie contrazis. Cu blândețe, dar contrazis”

Foto cu Dinu Lipatti, Nicolae Filimon şi Ursula Andress – wikipedia

02
/04
/15

Astăzi, maestrul Gică Petrescu, îndrăgitul cântăreţ şi compozitor de muzică uşoară, populară şi de petrecere, ar fi împlinit... 100 de ani.

03
/02
/15

„M-am îndrăgostit, pur şi simplu. Era frumoasă, cu sufletul curat, deşteaptă, cu picioarele pe pământ, gospodină. Am iubit-o şi o iubesc. Mihaela (n.r. Tonitza – soţia actorului, care s-a stins din viaţă în 2010) a fost şansa mea. Şi cu asta am spus totul.“ - Ştefan Iordache. Într-o zi de 3 februarie (1941) se năştea actorul Ştefan Iordache, unul dintre cei mai mari actori români de teatru, film și televiziune.

19
/01
/15

"Aprobarea celorlalţi este un stimulent de care este bine uneori să ne ferim". - Paul Cézanne (19 ianuarie 1839 - 23 octombrie 1906), considerat cel mai mare înnoitor al picturii la sfârșitul secolului al XIX-lea.

23
/12
/14

În “Istoria vieţii private” găsim că obiceiul de a avea brad cu prilejul Crăciunului este atestat documentar prima dată, în oraşul Strasbourg, încă din 1605. Iată care este povestea apariției acestui simbol și cum arăta balul de revelion la curtea regelui Carol.

03
/10
/14

Ştiţi că populara serie B.D., regizată de Mircea Drăgan şi având în distribuţie actori ca: Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, George Mihăiță sau Dumitru Furdui, nu ar fi existat dacă Lucian Pintilie nu realiza "Reconstituirea" (1968)?

26
/09
/14

Ştiaţi că într-o zi de 26 septembrie (2008) s-a stins din viaţă îndrăgitul actor Paul Newman, câştigător, printre altele, al unui premiu Oscar, a trei premii Globul de Aur, al unui premiu Bafta şi al unui Emmy?

23
/09
/14

Ştiaţi că într-o zi de 23 septembrie s-au născut artişti precum: George Mihăiță, Șerban Ionescu, Jason Alexander, Julio Iglesias, John Coltrane, Ray Charles, Sofia Vicoveanca şi Bruce Springsteen şi s-au stins din viaţă: Vicenzo Bellini, Sigmund Freud, André Bourvil, Pablo Neruda sau Geo Saizescu?

17
/09
/14

Dem Rădulescu, unul din cei mai mari comedianţi pe care i-a avut cinematografia românească, se stingea din viaţă în urma unui infarct, înainte de a împlini vârsta de 69 de ani. Și-a început cariera în 1959, fiind actor de teatru, film şi televiziune, dar şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”.