Directorul Anim’est: „Vrem să arătăm că animaţia nu înseamnă doar Disney, Pixar şi Tom şi Jerry”
https://www.ziarulmetropolis.ro/directorul-animest-vrem-sa-aratam-ca-animatia-nu-inseamna-doar-disney-pixar-si-tom-si-jerry/

„Filmul de animaţie transmite emoţie şi culoare pentru toate categoriile de public”, spune Mihai Mitrică, directorul Anim’est, într-un interviu despre cea de-a doua ediţie de la Braşov a festivalului (25-28 iunie).

Un articol de Ionuţ Mareş|24 iunie 2015

Ionuț Mareș: Sunteţi la al doilea an consecutiv la Braşov. Cum a ajuns Braşovul o extensie a festivalului de la Bucureşti?

Mihai Mitrică: În primul rând, este un oraş cu mult potenţial cultural şi mai ales turistic. Vrem ca anim’est Braşov să fie încă de la a doua ediţie o bornă culturală a oraşului. Un motiv în plus să vizitezi Braşovul în perioada anim’est-ului.

Două spaţii – Piaţa Sfatului şi Centrul Cultural Reduta. Patru zile de proiecţii (25-28 iunie) cu filme de animaţie pentru toate gusturile. La ce să se aştepte publicul din Braşov?

Vom proiecta aproape 100 de filme de scurt şi lungmetraj care vor încânta publicul braşovean. Sper ca prin proiecţiile din Piaţa Sfatului să atragem un public nou care să descopere că animaţia nu înseamnă doar Disney şi nu este doar pentru copii.

Poveştile pe care le vom prezenta sunt foarte diverse şi induc spectatorului emoţii puternice. Există nouă evenimente speciale, cele două nopţi Creepy şi Trippy, unde mulţi vor trece dincolo de limitele filmului de animaţie.

Copiilor le-am rezervat multe surprize prin secţiunea noastră specială MINIMEST, unde vor face primii paşi în animaţie prin atelierele pe care le organizăm şi filmele de scurtmetraj alese special pentru ei.

După ce criterii aţi făcut selecţia pe care o duceţi la Braşov?

Am încercat să îmbinăm filmele de public cu filmele ce au avut mare succes la Bucureşti la ediţia din 2014, dar avem şi proiecţii inedite cum ar fi „Les Triplettes de Belleville” şi „Shaun the Sheep”, pe care vor le vom prezenta special pentru publicul din Braşov.

Cum a fost prima ediţie de anul trecut? Care e publicul vostru din Braşov?

Anul trecut am încercat să înţelegem ce vrea publicul din Braşov şi sperăm ca anul acesta numărul spectatorilor să se dubleze. Publicul din Braşov este alcătuit din copii, tineri, studenţi şi cinefili, precum şi mulţi oameni curioşi să vadă ce înseamnă un festival de film de animaţie. De asemenea, cum ziceam mai sus, turiştii ocupă un loc special în rândul audienţei anim’est în Braşov.

De unde nevoia de a scoate Anim’est-ul din Bucureşti, de a extinde festivalul, de a-l face (şi) itinerant (de câţiva ani mergeţi şi la Chişinău)?

Anim’est a crescut aşa de repede încât a plecat singur la plimbare încă de la a doua ediţie din 2007, când pentru prima dată am avut retrospective la Cluj, Iaşi etc. În cazul Braşovului şi al Chişinăului este altceva, pentru că, având ajutorul primăriei şi, deci, un buget separat, putem organiza un mic festival de sine stătător, inclusiv cu evenimente speciale, ceea ce nu se întâmpla în cadrul retrospectivelor.

Unul dintre scopurile noastre este să arătăm că animaţia nu înseamnă doar Disney, Pixar şi Tom şi Jerry, ci că filmul de animaţie este atât de complex, transmite atâta emoţie şi culoare pentru toate categoriile de public, nu numai pentru copii.

În ce măsură gustul pentru animaţia de calitate se cultivă?

În aceeaşi măsură în care gustul pentru filmul de calitate se cultivă.

Programul Anim’est Braşov

JOI 25 IUNIE

Piața Sfatului
21:30 JACQUES ȘI MECANICA INIMII / JACQUES ET LA MÉCANIQUE DU COEUR (15+)
Regia: Mathias Malzieu, Stéphane Berla

VINERI 26 IUNIE

Centrul Cultural Reduta
12:00 Program de scurtmetraje MINIMEST 1 (6+)
14.00 Minuscule (6+)
Regia: Thomas Szabo, Hélène Giraud
16.00 Best of Anim’est 1 (10+)
18:00 Manieggs – Răzbunarea oului tare / Manieggs – Revenge of the Hard Egg (15+)
Regia: Zoltán Miklósy
20:00 Boxtroli / The Boxtrolls (15+)
Regia: Anthony Stacchi, Graham Annable (Studioul Laika)
24:00 CREEPY ANIMATION NIGHT (18+)

Piața Sfatului
21:00 Warm-up video clips
22:00 MIELUL SHAWN / SHAWN THE SHEEP (6+)
Regia: Mark Burton, Richard Starzak (Studioul Aardman)

SÂMBĂTĂ 27 IUNIE

Centrul Cultural Reduta
12:00 Program de scurtmetraje MINIMEST 2 (6+)
14:00 Mielul Shaun / Shaun the Sheep (6+)
Regia: Mark Burton, Richard Starzak (Studioul Aardman)
16:00 Best of Anim’est 2 (10+)
19:00 Se-nalță vântul / The Wind Rises (15+)
Regia: Hayao Miyazaki
23:30 TRIPPY ANIMATION NIGHT (+18)

Piața Sfatului
21:00 Warm-up video clips
22:00 TRIPLETELE DIN BELLEVILLE / LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE (10+)
Regia: Sylvain Chomet

DUMINICĂ 28 IUNIE

Centrul Cultural Reduta
12:00 Program de scurtmetraje MINIMEST 3 (6+)
14:00 Mama mea este în America și l-a întâlnit pe Buffalo Bill / Ma maman est en Amérique, elle a rencontré Buffalo Bill / (6+)
Regia: Marc Boréal, Thibaut Chatel
16:00 Romanian Re:Animation (14+)
18:00 Cheatin’ / Amanții electrici / (15+)
Regia: Bill Plympton
20:00 Lisa Limone și Maroc Orange: O idilă furtunoasă / Lisa Limone & Maroc Orange: A Rapid Love Story / (9+)
Regia: Mait Laas

Piața Sfatului
21:00 Warm-up video clips
22:00 MINUSCULE (6+)
Regia: Thomas Szabo, Hélène Giraud

INFO

Accesul este liber la proiecţiile din Piaţa Sfatului. Preţul unui bilet general la proiecţiile de la Centrul Cultural Reduta este de 5 lei. Accesul este liber pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari la toate proiecţiile, cu excepţia evenimentelor nocturne.

Bilet Creepy Animation Night: 15 lei
Bilet Trippy Animation Night: 10 lei

30
/11
/20

Insula 42 are plăcerea de a vă invita să participați astăzi, luni, 30 noiembrie, ora 16:00, live pe pagina oficială de Facebook, la un nou „Salon Insula 42”.

24
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat în România de Transilvania Film pe platforma TIFF Unlimited, filmul „Dama de cupă” („Queen of Hearts”, 2019), al regizoarei daneze cu origini egiptene May el-Toukhy, impresionează prin interpretarea actriţei Trine Dyrholm, care joacă o avocată ce începe o aventură cu fiul său vitreg de nici 18 ani.

23
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Primul episod din miniseria „Bani negri (pentru zile albe)”, scrisă și regizată de Daniel Sandu (autorul filmului „Un pas în urma serafimilor”), a avut premiera pe HBO și e disponibil pe HBO GO. Cât de bun a acest nou serial românesc?

19
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Premiat pentru regie în secțiunea „Encounters” a Festivalului de la Berlin și cu lansarea în cinematografe compromisă de pandemie, „Malmkrog” (2020) este cel mai controversat, dar și cel mai îndrăzneț film românesc al anului. Cum ne provoacă de data asta Cristi Puiu?

18
/11
/20

Prin combinații inedite de mijloace vizuale și tehnici narative, scurtmetrajele incluse în acest an în Competiția Internațională BIEFF propun perspective alternative asupra unor subiecte care marchează realitatea cotidiană. O invitație deschisă la reflecție, dezbatere și dialog, evenimentul dedicat noilor forme de explorare a limbajului cinematografic va reprezenta, la această ediție, un punct de intersecție al diferitelor viziuni asupra violenței și a justificării ei morale, dar și asupra ideii de graniță și a locurilor de care aparținem.

17
/11
/20

Cu toții suntem de acord că experiența de la cinema este inegalabilă, însă cum momentan nu mai este posibilă în contextul pandemic actual, din pasiune și dor de emoția trăită în fața marelui ecran, Cineplexx a oferit în weekend porții de popcorn cald tuturor iubitorilor de filme.

16
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat recent în România direct online, pe pagina de Vimeo a distribuitorului Independenţa Film, „Beanpole” (2019) este al doilea film al lui Kantemir Balagov, considerat de unii cel mai bun tânăr regizor rus, educat la şcoala de cinema a lui Alexander Sokurov. O poveste despre traumele post-război, stilizată însă aproape până la academism.