Directorul Teatrului Naţional de Operetă va fi distins cu premiul ‘Pro Cultura Hungarica’
https://www.ziarulmetropolis.ro/directorul-teatrului-national-de-opereta-va-fi-distins-cu-premiul-pro-cultura-hungarica/

Directorul general al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”, Răzvan Ioan Dincă, va primi miercuri premiul „Pro Cultura Hungarica”, un înalt titlu al statului ungar. Potrivit unui comunicat al TNO transmis luni AGERPRES, premiul va fi înmânat de către ambasadorul Fuzes Oszkar, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Ambasada Republicii Ungare la […]

Un articol de Andrada Văsii|6 noiembrie 2012

Directorul general al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”, Răzvan Ioan Dincă, va primi miercuri premiul „Pro Cultura Hungarica”, un înalt titlu al statului ungar.

Potrivit unui comunicat al TNO transmis luni AGERPRES, premiul va fi înmânat de către ambasadorul Fuzes Oszkar, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Ambasada Republicii Ungare la Bucureşti. Este pentru prima dată când distincţia este acordată unui cetăţean român.

În mod tradiţional, premiul „Pro Cultura Hungarica” se acordă cetăţenilor străini pentru contribuţia lor deosebită în dezvoltarea relaţiilor culturale cu Ungaria şi promovarea în străinătate a valorilor acestei cooperări.

Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” condus de Răzvan Ioan Dincă a îndeplinit un rol important în dezvoltarea relaţiilor culturale româno-ungare prin colaborările sale de succes cu Teatrul de Operetă şi Musical din Budapesta, printre care: spectacolul de musical „Romeo şi Julieta” de Gerard Presgurvic (regia Kerenyi Miklos Gabor – KEROR), reluat de asemenea în varianta bilingvă cu mai multe ocazii (inclusiv cu prilejul încheierii preşedinţiei ungare a Uniunii Europene), spectacolele de operetă „Văduva veselă” de Franz Lehar (regia Attila Beres) şi „Silvia” de Emmerich Kalman (regia Kerenyi Miklos Gabor – KEROR), precum şi iniţierea, în 2008, a primei Uniuni Europene a Teatrelor Muzicale, având drept principale obiective contribuţia la conservarea, dezvoltarea şi promovarea culturii europene şi a tradiţiei sale prin intermediul operetei şi a musicalului.

Răzvan Ioan Dincă a absolvit Academia de Teatru şi Film, Facultatea de Teatru, secţia Regie, în 2001, urmând apoi aceeaşi specializare în cadrul Masteratului (2004-2006) şi Doctoratului, obţinut în 2010.

În activitatea profesională, a fost, pe rând, consultant artistic al Teatrului „George Ciprian” din Buzău (2001 – 2002) şi ulterior director general (2002 – 2006), producător general, manager şi organizator. A fost, de asemenea, directorul şi managerul primelor trei ediţii ale Festivalului Internaţional de Teatru „Gala Noilor Generaţii – Capul de … Regizor”.

Din august 2006, este director general al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti, iar în 2008 devine director general al Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului Muzical „Viaţa e Frumoasă!”.

A regizat mai multe spectacole de teatru în ţară şi în Bucureşti, cele mai recente fiind „Liliacul” de Johann Strauss-fiul, „Paris, mon amour”, spectacol-colaj, „Voievodul ţiganilor” de Johann Strauss-fiul sau „Contesa Maritza” de E. Kalman, toate la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”.

În perioada 2010 – 2012, a fost consilier al preşedintelui-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune.

 

Sursa: Agerpres

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.