Dirijorul Ion Marin numit Consul Onorific al României la Lugano, Elveția
https://www.ziarulmetropolis.ro/dirijorul-ion-marin-numit-consul-onorific-al-romaniei-la-lugano-elvetia/

Dirijorul Ion Marin a primit rolul de Consul onorific al României la Lugano, titulatură ce devine mai mult decât o recunoaştere a eforturilor sale constante de diplomaţie culturală din ultimele decenii, confirmând implicarea sa permanentă în consolidarea relaţiilor bilaterale culturale şi diplomatice dintre Elveţia şi România, în excepţionala sa carieră de aproape 40 de ani de performanţă artistică.

Un articol de Petre Ivan|26 august 2021

Această numire vine la scurtă vreme după decorarea maestrului Ion Marin de către Republica Franceză cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres) pentru contribuția și angajamentul său în serviciul culturii.

Consulatul onorific este o funcție care se oferă personalităților care trăiesc pe teritoriul unei națiuni în reședință permanentă și care, prin anvergura activității lor profesionale, aduc un important adaos de imagine țării rezidente, consolidând relația diplomatică dintre aceasta și țara de origine, în cazul de față relațiile bilaterale dintre Elveția și România. Instituția Consulului onorific și activitatea consulatelor onorifice aparțin domeniului diplomației consulare – ramură principală a diplomației tradiționale. Astfel, acest rol oficializează ceea ce dirijorul Ion Marin realizează în mod constant de peste 30 de ani, de când locuiește la Lugano, timp în care a devenit un vector cultural al societății locale.

„Este o mare surpriză și o senzație nouă pentru mine, pentru că, deși trăiesc și dirijez la Lugano de peste 30 de ani, nu m-am gândit niciodată la o oficializare a activității mele constante de conectare culturală a Elveției cu România. Lugano este un spațiu în care am ajuns împreună cu familia mea să ne simțim ca acasă, în primul rând pentru că este un oraș care respiră dragoste pentru muzică, pentru cultură în general. În viața mea de zi cu zi, România este permanent în sufletul și mintea mea, așa că inevitabil am ajuns să conectez valorile României cu cele ale locurilor în care activitatea profesională mă poartă, dar cu precădere am îndeplinit acest rol de liant cultural între Elveția și România, iar acum, iată, titulatura de consul onorific creionează cu contururi precise ceea ce deja realizez de peste trei decenii, de când locuiesc aici”, a declarat Ion Marin – Directorul de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Maestrul Ion Marin este recunoscut în mod oficial pentru serviciile deosebite aduse culturii, artei și imaginii României în lume, precum și pentru dimensiunea socială a impactului său. Ion Marin este Directorul de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și, de asemenea, Președintele fondator al Programului Național Cantus Mundi România și Symphonia Mundi, instituite în anul 2011 la inițiativa domniei sale. Din anul 2020, Ion Marin este Prof. Univ. al prestigioasei universități Mozarteum din Salzburg, coordonatorul catedrei de dirijat coral „Claudio Abbado” și conducătorul artistic al activității de concert a acesteia. În 2021, Ion Marin a fost decorat de către Republica Franceză cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres).

Citiţi şi:
07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.