Dirijorul Tiberiu Soare spune „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, pe 6 decembrie, la Teatrul Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/dirijorul-tiberiu-soare-spune-vorbe-despre-muzica-si-muzicieni-pe-6-decembrie-la-teatrul-odeon/

Dirijorul Tiberiu Soare va susţine o conferinţă interactivă din seria „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, sâmbătă, de la ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului Odeon din Bucureşti, în care va vorbi despre ce înseamnă barocul în muzică.

Un articol de Liliana Matei|1 decembrie 2014

„Muzica barocă este încercarea de a spune totul, lăsând totuşi ceva nerostit”, spune dirijorul Tiberiu Soare. Tema conferinţei pe care o va susţine acesta sâmbătă seară la Teatrul Odeon este „Barocul în muzică: dantelă şi oţel”. Astfel, publicul va putea asculta poveşti alături de Tiberiu Soare despre o muzică plină de forţă, graţie şi candoare, o împletire de dantelă şi oţel, în care eleganţa este regula de exprimare.

Dirijorul îşi va introduce audienţa în Europa anilor 1600 – 1750, între renaştere şi clasicism, la momentul în care ia naştere o muzică flamboaiantă, numită peiorativ barocă. Este o epocă efervescentă, în care se dezvoltă noi tehnici de interpretare instrumentală şi apar modificări în notaţia muzicală. Ansamblurile instrumentale se diversifică.

Multe nume importante din istoria muzicii clasice provin din această perioadă: Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Alessandro Scarlatti, Domenico Scarlatti, Georg Philipp Telemann, Arcangelo Corelli, Tomaso Albinoni, Claudio Monteverdi, Jean-Philippe Rameau, Johann Pachelbel şi Henry Purcell.

Denumirea sa provine de la cuvântul portughez „barroco”. Acesta s-ar putea traduce prin „perlă deformată”. Asimetria este cea care dă farmecul acestor bijuterii sonore, iar tot ce înseamnă ornamentare muzicală începe să strălucească.

În discuţiile sale cu publicul, Tiberiu Soare se va opri în special asupra a trei mari compozitori. Cu ajutorul imaginilor şi a fragmentelor muzicale, publicul va descoperi muzica fluidă şi extrem de descriptivă compusă de Antonio Vivaldi, compoziţiile lui Georg Friedrich Händel, în care gloria şi nostalgia se contopesc, şi muzica lui Johann Sebastian Bach, cheia de boltă a muzicii baroce.

În cadrul evenimentului publicul se va putea bucura de un moment muzical live, susţinut de muzicianul Florin Mitrea, violoncelist solist al Orchestrei Naţionale Radio.

Proiectul „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni” se va derula în mai multe episoade, de-a lungul cărora publicul va călători într-un bogat univers muzical şi se va delecta cu poveştile unor mari muzicieni. Acesta este al doilea eveniment desfăşurat, precedat de W.A. Mozart și „Alchimia sunetelor”, şi urmat de o nouă întâlnire, dedicată lui Ludwig van Beethoven.

Biletele la acest eveniment pot fi cumpărate la preţul de 31,80 lei.

16
/04
/16

Pentru cei care nu sunt pasionați de scandal, ci de muzica operă în sine, amintesc de câteva lansări de discuri care mie mi-au atras atenția; unul dintre ele mi se pare că este unul dintre cele mai bune pe care le-am ascultat anul acesta.

14
/04
/16

Dirijorul, violonistul şi compozitorul olandez MARIJN SIMONS, dirijor la Festivalul de Operă din Heidenheim – Germania (începând din 2012) este invitatul Orchestrei de Cameră Radio, în concertul programat miercuri, 20 aprilie (19.00), la Sala Radio, eveniment derulat cu participarea pianistei KARINA ŞABAC, care şi-a construit o bogată carieră în străinătate.

13
/04
/16

Luna aprilie aduce un nou titlu în repertoriul Operei Comice pentru Copii, baletul “Jack și Vrejul de Fasole”, un spectacol semnat de Corina Dumitrescu. Premiera are loc sâmbătă, pe 16 aprilie, de la ora 17:00, și duminică, pe 17 aprilie, de la ora 11:00, în Sala Mare a Operei Comice pentru Copii (Calea Giulești, nr. 16).

13
/04
/16

Balerinii străini care au protestat în semn de susținere pentru Johan Kobborg pe treptele Operei Naționale din București au fost huiduiți de mai mulți angajați ai ONB care le-au strigat „Afară din țară! Aici e Opera Naţională a României!". Angajaţii ONB reclamă faptul că dansatorii străini sunt plătiţi cu sume mult mai mari decât artiştii autohtoni.

12
/04
/16

Atenție, se deschid ușile… urmează „Muzică Clasică la Metrou #4”, în cele mai tranzitate patru stații: Piața Unirii 1, Piața Unirii 2, Univeristate și Piața Victoriei, ale căror peroane vor fi transformate în săli de spectacole.

12
/04
/16

Angela Similea va susține joi, 21 aprilie 2016, de la ora 19.00, un concert extraordinar la Sibiu, la invitația Casei de Cultură a Municipiului Sibiu. Alături de marea noastră cântăreaţă, în cadrul spectacolului „Ziua muzicii ușoare românești”, vor mai urca pe scenă Ovidiu Komornyik și Adrian Daminescu.

11
/04
/16

Soprana Maria Callas a studiat Conservatorul din Atena şi a debutat în spectacolul “Tosca” la Teatrul Regal din Atena. Femeia plină de capricii, iubită sau urâtă cu aceeaşi forţă, fusese capabilă să-şi schimbe înfăţişarea şi să devină un mit, în urma unei banale cure de slăbire.

10
/04
/16

“Orice loc de sub Soare este un loc de concert pentru mine” spune celebrul pianist şi compositor turc, Tuluyhan Uğurlu. Concertul “Pianul cântă dragostea” susţinut de Tuluyhan Uğurlu va avea loc, miercuri 13 aprilie 2016, ora 19,00 la Ateneul Român.

09
/04
/16

Primăria Sectorului 3 continuă tradiția începută acum patru primăveri și organizează cea de-a IV-a ediție a evenimentului „Remember Florian Pittiș” în Parcul Titan. Evenimentul are loc sâmbătă, 7 mai, de la ora 17:00, în Parcul Titan. Accesul publicului este gratuit.

09
/04
/16

Chitara lui Elvis Presley, vesta roşie a lui Michael Jackson sau obiecte aparţinând lui Freddie Mercury, Johhny Cash, Steve Ray Vaughan şi Lady Gaga vor fi scoase la licitaţie pe 21 mai de casa de licitaţii Julien’s din New York.

08
/04
/16

Sub titlul “VOCI DE PRIMĂVARĂ”, joi, 14 aprilie (19.00), Corul Academic Radio prezintă un eveniment special: primul concert coral a cappella pregătit şi derulat sub conducerea muzicală a noului dirijor al ansamblului: CIPRIAN ŢUŢU. Evenimentul de la Sala Radio propune publicului bucureştean un repertoriu extrem de divers, care acoperă întreaga paletă repertorială a Corului Academic Radio, dezvoltată în cei 75 de ani de activitate, aniversaţi în 2015.

06
/04
/16

România este prima ţară din turneul mondial “The Michael Jackson Tribute”. La 20 de ani de la a doua venire a lui Michael Jackson în România, show-ul artistului revine la Bucureşti. Biletele pentru spectacolul de pe 7 iulie din Piaţa Constituţiei, primul din cadrul turneului “The Ultimate Thriller – The Michael Jackson Tribute” organizat de echipa regelui pop, au fost puse în vânzare de marţi, 5 aprilie.

06
/04
/16

Concertmaestrul filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, și pianista Cătălina Butcaru vor susține, cu prilejul Zilei Europei 2016, trei recitaluri extraordinare în România: la Ateneul Român din București, pe 2 mai, la Sala Thalia din Sibiu, pe 3 mai și la Filarmonica Banatul din Timișoara, pe 4 mai. Toate recitalurile încep la ora 19.00.

06
/04
/16

Rolling Stones lucrează la un nou album, unul de blues, cu piese noi și versiuni clasice, care ar putea fi lansat înainte de sfârșitul anului.

05
/04
/16

Începând din data de 4 aprilie 2016, dirijorul Tiberiu Soare asigură conducerea interimară a Operei Naționale București, pe durata suspendării contractului de management al domnului Răzvan Ioan Dincă, conform unui Ordin emis de către Ministrul Culturii.