Divanul Degustatorilor de Film și Artă Culinară – ediţia a 5-a, punct final
https://www.ziarulmetropolis.ro/divanul-degustatorilor-de-film-si-arta-culinara-editia-a-5-a-punct-final/

Duminică, 31 august, s-a încheiat cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care a avut loc în Port Cultural Cetate (jud. Dolj) şi care a fost dedicată temei „Eroi şi antieroi din Balcani”.

Un articol de Petre Ivan|1 septembrie 2014

În cadrul acestei ediții avut loc și un simpozion dedicat filmului balcanic, cu aceeași temă, la care au participat nouă universitari, critici şi istorici de cinema din șapte ţări: Bulgaria, Croaţia, Grecia, M.Britanie, Serbia, China şi România.

Tema „Eroi şi antieroi din Balcani” s-a regăsit, firește, și în selecția de filme a acestei ediții –12 lungmetraje și 51 de scurtmetraje.

O vară de neuitat, de Lucian Pintilie

Proiecția eveniment a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară a fost O vară de neuitat/ Un été inoubliable (R. Lucian Pintilie), de la a cărui realizare s-a împlinit anul acesta 20 de ani. Filmul a rulat în prezența regizorului Lucian Pintilie, invitatul special al Divanului, și a Mariei France-Ionesco, fiica dramaturgului Eugène Ionesco.

Printre personalitățile prezente la Divan Film Festival anul acesta s-au numărat: actorul Dan Bordeianu, care a fost prezentatorul evenimentului, acțriele Dorotheea Petre, Iulia Verdeș și Elena Ivanca, Ioan Gyuri Pascu (care a și susținut un concert), regizorii Mihai Sofronea (Copacul), Stanislav Doncev (Rapid Response Corpse 2: Nuclear Threat), Pavo Marinković (Occupation, the 27th Picture), producătorii Aleksandar Zikov și Marticika Bojilova, criticul de film Abbie Saunders și fondatoarea site-ului AltCine, Electra Venaki.

Din cadrul Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară nu au lipsit spectacolele culinare nici anul acesta.

Foto: Divanul Degustatorilor de Film și Artă Culinară  – facebook

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

30
/05
/23

Mini-vacanța de la începutul lunii iunie vine cu mai multe motive de sărbătoare: vreme călduroasă, timp liber de petrecut în familie și cinci zile de filme pentru copii la prețul unic de 10 lei biletul în rețeaua Cineplexx – Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș. Astfel, în perioada 1 - 5 iunie 2023, continuă tradiția de a sărbători Ziua Copilului la cinema cu promoţii de preţ imbatabile.

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.