„Solidar”, la Centrul Replika
https://www.ziarulmetropolis.ro/solidar-la-centrul-replika/

În perioada iulie-noiembrie 2019, echipa Platformei de Teatru Politic a realizat o serie de spectacole- atelier pentru lideri de sindicat şi lucrători din comerţ, la care au participat angajaţi din retail din Bucureşti, Braşov, Constanţa, Giurgiu, Predeal şi Ploieşti.

Un articol de Liliana Matei|25 Noiembrie 2019

Spectacolele, desfășurate la sediile C.N.S. Cartel Alfa, au implicat activ publicul prin exerciții de teatru-dezbatere și teatru-forum și au avut ca miză discutarea problemelor cu care se confruntă persoanele care lucrează în hipermarket-uri și supermarket-uri. În cadrul atelierului, participanții și-au expus problemele, au exersat tehnici de apărare a propriilor drepturi, de soluționare în cazul unor situații abuzive cu care se confruntă la locul muncă și au elaborat strategii de solidarizare și creștere a coeziunii de grup și de implicare în activitatea sindicală.

Evenimentele sunt parte din proiectul „SOLIDAR – intervenție socio-culturală pentru lucrătorii din comerț”, desfășurat de asociația O2G în parteneriat cu Federația Sindicatelor din Comerț și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Comerțul este domeniul de activitate din România cu cei mai mulți angajați (în jur de 800.000), care se confruntă cu probleme specifice serioase – salariile în multe cazuri foarte mici, volumul foarte mare de muncă, cauzat inclusiv de lipsa cronică de personal, diverse abuzuri din partea clienților. În plus, în urma schimbării legislației muncii în 2011, forța sindicatelor și posibilitățile de negociere colectivă au scăzut. În acest context, proiectul își propune promovarea problemelor și drepturilor lucrătorilor din comerț și întărirea capacității acestora de auto-organizare și reprezentare.

Spectacolele au reprezentat și un proces de cercetare participativă care a stat la baza realizării  spectacolului de teatru politic „Lucrător universal”, jucat de actori și actrițe profesioniste, care are în centru experiențele și perspectivele lucrătorilor din retail; spectacolul, care face parte din programul multianual „I.A.R. – Istorii Alternative și România”, co-finanțat de-asemenea de A.F.C.N., se va juca pe 25 și 26 noiembrie, respectiv pe 13 decembrie, de la ora 19.00, la Centrul de Teatru Educațional Replika.

Echipa proiectului este formată din Jo Brăilescu, Veronica Lazăr, Alice Monica Marinescu, Rodica Novac, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, David Schwartz, Andrei Șerban, Andra Tarara.

17
/01
/20

Februarie 2020 aduce, ca evenimente mult-așteptate, nu doar ziua de 29 ci și primele spectacole ale Teatrului Metropolis din acest an. Fiecare reprezentație e o ocazie de a vedea povești cu miez, cu haz și de pus pe gânduri, create de unii dintre cei mai interesanți oameni de teatru.

17
/01
/20

Primul episod al noii producții HBO, „Avenue 5”, realizată de Armando Ianucci, cu Hugh Laurie în rolul principal, va avea premiera la HBO și pe HBO GO pe 20 ianuarie.

16
/01
/20

Teatrul Mic începe noul an alături de ARCUB, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie și Centrul Cultural Ion Manu Otopeni, în cadrul unor parteneriate culturale menite să susțină activitatea teatrului, găzduind o parte dintre cele mai apreciate spectacole din repertoriul curent.

16
/01
/20

Proaspăt apărută la Editura Uniunii Cineștilor din România, „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, este o elegantă carte-album în care criticul de film Magda Mihăilescu îi aduce un omagiu distinsei actrițe printr-un portret mozaicat în care sunt puse laolaltă convorbiri, confesiuni, mărturii și o bogată colecție de fotografii.

15
/01
/20

La 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, vă invităm să-l redescoperim prin intermediul fragmentelor de amintiri lăsate de 7 dintre aceia care l-au cunoscut îndeaproape, precum Ioan Slavici sau I. L. Caragiale.

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.

Page 1 of 85112345...102030...Last »