Povești la Replika
https://www.ziarulmetropolis.ro/povesti-la-replika/

În fiecare zi de luni, la Centrul Replika vor fi prezentate spectacole de teatru şi cărţi, urmând ca în zilele de marţi să fie vizionate scurtmetraje legate tematic de abordările propuse în ziua precedentă.

Un articol de Liliana Matei|3 martie 2020

Spectacolele de teatru, cărțile și filmele explorează teme și subiecte educaționale de maxim interes: relațiile tensionate și raporturile de putere din școli și licee, situația părinților care au copii cu tulburări din spectrul autist, problematica încălzirii globale, competiția exacerbată și individualismul, educația emoțională și sexuală etc.

Platforma debutează pe 9 martie cu spectacolul „Limite” (text: Mihaela Michailov și Radu Apostol, versuri: Bobi Dumitraș, regia: Radu Apostol, cu: Mihaela Rădescu, muzica și spațiul sonor: Alex Bălă, scenografia: Gabi Albu, video: Elena S. Găgeanu). „Limite” sondează carențele sistemului educațional actual, presiunile și conflictele profesori-părinți, birocrația copleșitoare și multiplele tensiuni dintre o educație bazată pe autoritate și o educație a elogiului libertății totale. După spectacolul „Limite” va avea loc o discuție pornind de la articolul publicat de Maria Cernat în Critic Atac – „Hedonismul în educație”.

Dintre scurtmetrajele care vor fi proiectate pe data de 10 martie, menționăm: „When the Lights Go Out” – povestea unui băiețel hărțuit la școală, „2ND CLASS” – povestea unei profesoare atacate și rănite grav de un neo-nazi, „Cloud” – experiența dureroasă a unui profesor marcat de moartea soției sale.

În cadrul platformei se vor juca două spectacole din Grecia și Germania: „Mayakovsky”, creat de Modernoi Kairoi Theatre Company și „Die Stille Der Familie”, realizat de Citizen Kane Kollektiv.

Printre cărțile și studiile care vor fi prezentate, se numără „Cum să le vorbim copiilor despre sexualitate” de Linda Eyre și Richard Eyre, „Pedepsiți prin recompense” de Alfie Kohn, „Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău” de Fredrik Backman.

Dintre filmele selectate în cadrul platformei menționăm: „The Van”, un film de Erenik Beqiri (2019), „ONE HUNDRED AND ONE”, regia: Sebastián Alfie, Kapitalistis, un film de Pablo Muñoz Gomez.

Platforma de Artă Educațională face parte din proiectul multianual Personal/Colectiv. Proiect de artă educațională, un proiect inițiat de Asociația Culturală Replika și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Centrul de Teatru Educaţional Replika reprezintă un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti într-o strânsă relaţie cu comunitatea. Artiştii şi cetăţenii activi dau replică problemelor comunităţilor.

Centrul REPLIKA își propune să devină o platformă de creație pedagogică și artă participativă prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate.

În 2016, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obținut premiul AFCN pentru incluziune socială și dialog intercultural și a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secțiunea “Proiecte culturale şi festivaluri”.

În 2018, în cadrul „Galei Premiilor UNITER”, Centrul REPLIKA a primit ”Premiul Consiliului Britanic” (The British Council Award)

Toate spectacolele și proiecțiile de filme încep la ora 19.00, iar intrarea este liberă.

Foto: Imagine din spectacolul “Limite”, @Cristian Munteanu

18
/09
/20

Cel mai nou cinematograf de tip multiplex din România a fost inaugurat de Cineplexx pe 16 septembrie la Târgu-Mureș, în prezența unui public nerăbdător să-și vadă vadă filmele preferate pe marele ecran. Locația nou deschisă reprezintă cea de-a cincea investiție făcută de companie în România într-un singur an de la intrarea pe piața locală.

18
/09
/20

Nu e un admirator al comunicării intense din vremea noastră, care culminează cu incomunicarea și explică dezamăgit că în era corectitudinii politice, pentru că suntem atacați, orice am spune, sfârșim prin a nu mai spune nimic. Jeremy Irons s-a născut pe 19 septembrie 1948.

17
/09
/20

CRONICĂ DE FILM Există filme de stare, filme de idei şi filme de subiect (şi diverse combinaţii între ele). Programate a fi lansate în curând în cinematografe, „Madre” (2019), al spaniolului Rodrigo Sorogoyen, şi „Corpus Christi” (2019), al polonezului Jan Komasa, sunt în primul rând filme de subiect.

17
/09
/20

Expoziția „Onoarea națiunilor. Ordine și decorații din patrimonial Muzeului Național de Istorie”, care își așteaptă vizitatorii până în luna noiembrie, constituie un proiect unic, potrivit organizatorilor cel mai mare proiect de acest gen care s-a pus în operă în țară după 1989.

17
/09
/20

În perioada 30 septembrie–4 octombrie, va avea loc o ediție specială a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași–FILIT. Sub semnul continuității, Muzeul Național al Literaturii Române Iași propune o formulă adaptată la condițiile crizei globale.

17
/09
/20

A 12-a ediție KINOdiseea – Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr are loc în București, în perioada 17 septembrie–11 octombrie 2020, și aduce pe marile ecrane din aer liber cele mai noi filme pentru copii, dar numai bune pentru o seară petrecută cu întreaga familie.

16
/09
/20

La Teatrul de Comedie va începe în curând stagiunea 2020-2021. Deschiderea se va face cu trei reprezentații consecutive ale spectacolului „Doi pe o bancă” după Aleksandr Ghelman, în regia lui Mihai Bendeac, programate pentru pe 25, 26 și 27 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Radu Beligan.

16
/09
/20

În perioada 16-28 septembrie 2020, Accademia di Romania in Roma, cu sprijinul Institutului Cultural Român, organizează expoziția de artă contemporană „In Between Repetition and Variation” a artistei Lucia Ghegu, bursieră „Vasile Pârvan” în 2019 și 2020.

Pagina 1 din 91512345...102030...Ultima »