Docuart, parte din Baricada Culturală
https://www.ziarulmetropolis.ro/docuart-parte-din-baricada-culturala/

La 25 de ani de la revoluţie, „Baricada Culturală” – proiect realizat de Radio România Cultural în parteneriat cu Docuart – oferă şansa cunoaşterii şi înţelegerii în profunzime a unei perioadei gri, comuniste, prin mijlocul artei cinematografice, instrument accesibil tuturor.

Un articol de Liliana Matei|15 noiembrie 2014

Filmul documentar, producție care aduce imaginea unei realități nealterate și care excelează prin potențialul de informare, se vrea responsabil pentru această schimbare la nivelul conștiinței oamenilor.

Această cunoaștere servește la definirea identității naționale a oamenilor. Cultura tinerilor trebuie îmbogățită în primul rând, pentru ca ei să poată avea o bază solidă de plecare pentru acțiunile și principiile lor, iar documentarul reprezintă cea mai bună unealtă în acest sens, el folosindu-se de materiale de arhivă, informații reale, interviuri cu oameni de specialitate.

„Baricada Culturală” se va desfășura în perioada 9 noiembrie – 22 decembrie, marcând trecerea unui sfert de veac de la revoluție prin difuzarea unor documentare în regim live streaming pe platforma online a Radio România Cultural (RRC).

“Mă bucur ca Radio Romania Cultural este singurul post de radio din România care amintește oamenilor despre comunism fără să răspunda la întrebări devenite clișee. “Baricada Culturală” îi va face pe români să înțeleagă singuri ce s-a întâmplat vreme de 50 de ani în România, fără să condamne și mai ales fără să tragă concluzii”, spune Radu Croitoru, manager Radio românia Cultural.

Aproape douăzeci dintre documentarele realizate pe tema trecutului gri al României sunt furnizate de asociația Docuart, organism dedicat exclusiv filmului documentar românesc. Realizatorii celor 20 de filme au răspuns pozitiv inițiativei asociației încă de la prima strigare, arătându-se deschiși și sprijinind proiectul care vrea să aducă aproape oamenilor povești adevărate rar rostite din istoria națională.
Docuart mulțumește pentru încrederea necondiționat tuturor celor care au acceptat să ia parte la“baricadă” direct sau indirect, Vivi Drăgan Vasile, Tudor Giurgiu, Andrei Ujică, Velvet Moraru, Florin Iepan, Sinisa Dragin, Adelin Petrișor, Răzvan Butaru, Diana Deleanu.

INFO

Filmele vor putea fi urmărite pe site începând cu ora 22:00, într-un interval de două ore în care pasionații de cultură, film, istorie și cei interesați de contextul societății în care trăiesc, au șansa să descopere răspunsuri pentru întrebări încă nepuse și vechi curiozități totodată.
Filmele care vor fi difuzate pe site-ul RRC sunt anunțate pe pagina de facebook a Docuart,  dar și pe canalele de comunicare ale postului de radio.

“Documentarele oferite de Docuart, dar și de ceilalți parteneri reprezintă în sine o lecție despre trecutul care definește prezentul unei întregi generații. În fiecare seară, de la ora 22,00, pe site-ul radioromaniacultural.ro, ținem împreună adevarate lecții de istorie video, pe care va invit să nu le ratați” ”, afirmă Radu Croitoru, manager Radio românia Cultural .

Radio România Cultural și Docuart demonstrează astfel că implicarea există în astfel de evenimente care doresc să educe, să faciliteze drumul cunoașterii și-al informării asupra unei culturi de care aparținem.

Lista filmelor Docuart

Lista filmelor difuzate prin Docuart
Piața Universității, regia Sorin Ilieşiu, Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile
Condamnați la fericire, Dinu Tănase
Marele jaf communist, regia Alexandru Solomon
Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, regia Andrei Ujică
Mama Ghița, regia Diana Deleanu
Coreea de nord, nimic de invidiat, regia Adelin Petrișor
Născuţi la comandă: Decreţeii, regia Florin Iepan
Ceaușescu și poporul, regia Răzvan Butaru
8 martie, regia: Alexandru Belc
În spatele cortinei, regia: Bogdan Mustaţă
Afacerea Tănase, regia: Ionuţ Teianu
Pădurea, regia: Siniša Dragin
Fenomenul Piteşti Demascarea, regia: Nicolae Mărgineanu
Sibiu ’89, regia: Octavian Repede
Stremț ’89, regia: Anda Pușcaș și Dragoș Dulea
Memoria Vie a Profesorilor Universitari din Cluj-Napoca, regia: Silvia Pintea
Videogramele unei revoluții, regizor: Harun Farocki şi Andrei Ujică

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

30
/05
/23

Mini-vacanța de la începutul lunii iunie vine cu mai multe motive de sărbătoare: vreme călduroasă, timp liber de petrecut în familie și cinci zile de filme pentru copii la prețul unic de 10 lei biletul în rețeaua Cineplexx – Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș. Astfel, în perioada 1 - 5 iunie 2023, continuă tradiția de a sărbători Ziua Copilului la cinema cu promoţii de preţ imbatabile.

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.