Docuart: peste 40 de proiecţii de film documentar şi 1200 de spectatori
https://www.ziarulmetropolis.ro/docuart-peste-40-de-proiectii-de-film-documentar-si-1200-de-spectatori/

Cele 4 zile de Bucureşti Docuart Fest 2013 s-au scurs odată cu ploaia de duminică. Semn de belşug pentru ediţiile viitoare sau nu, cert este că experienţa Docuart nu se sfârseşte aici.

Un articol de Andrada Văsii|2 octombrie 2013

Cele 4 zile de Bucureşti Docuart Fest 2013 s-au scurs odată cu ploaia de duminică. Semn de belșug pentru edițiile viitoare sau nu, cert este că experiența Docuart nu se sfârsește aici.

Au fost 4 zile pline de activități, de emoții, voie bună, 4 zile în care Cinemateca Eforie s-a umplut de oameni frumoși, dornici să cunoască și să se cunoască la Docuart.

O atmosferă caldă și prietenoasă a împânzit locul încă de la primele ore când spectatorii au fost întâmpinați cu miros de cafea fierbinte și sesiuni de master class, până la orele serii când ieșeau de la vizionări pentru a mai purta câte o discuție.

Duminica documentarelor vechi la Docuart

Tot duminică a fost ziua filmelor documentare vechi, a primelor producții românești din anii ’30 – ’57 care au reprezentat un adevărat succes.

Spectatorii au fost încântați de documentarele prezentate la Docuart și s-au interesat în mod special de aceste materiale video pe care organizatorii le-au achiziționat de la Arhiva Națională de Filme cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Citiţi şi: Bucuresti Docuart Fest: nevoia de a aduce trecutul în actualitate

Patru zile cu peste 40 de proiecții de film documentar, dimineți cu subiecte incitante în sesiunile de master class, filme invitate cu discuții antrenante, 7 premii în ultima zi de festival și un total de peste 1200 de spectatori, așa ar putea fi concluzionate în câteva rânduri activitățile Docuart.

Cătălina Grama, director artistic al festivalului Docuart, a fost alături pe parcursul celor 4 zile și s-a pliat perfect pe atmosfera festivă a decernării.

Docuart

Thomas Ciulei a fost prezent la Bucureşti Docuart Fest

Daniela Apostol, project manager București Docuart Fest, a declarat că temele alese pentru sesiunile de master class au fost printre cele mai diverse, în ordinea desfășurării. „Popor, naţiune, patriotism” a fost tema aleasă de Răzvan Butaru-producător TVR; despre „Estetica în filmul documentar” a povestit profesorul Francisc Mraz, iar în ultima zi de master class, regizorul Thomas Ciulei a făcut lumină asupra asupra temei „Documentarul de autor”.

Daniela Apostol a mai declarat că este important să ne cunoaștem trecutul, „şi ce mod mai bun de a-l cunoaște decât a-l vedea rulând în fața ochilor?“. Începând cu această ediție, în cadrul festivalului va exista o secțiune numită „File de istorie cinematografică”, cu scopul de a face cunoscut patrimoniul cinematografic românesc”.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Info:

Evenimentul a fost organizat  de Asociația Docuart cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, iar intrarea a fost liberă.

Foto credit: foto sus (de la stânga la dreapta: Dana Bunescu, Laura Căpățână, Juller, Florin Barbu)  București Docuart Fest

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.