Docuart: peste 40 de proiecţii de film documentar şi 1200 de spectatori
https://www.ziarulmetropolis.ro/docuart-peste-40-de-proiectii-de-film-documentar-si-1200-de-spectatori/

Cele 4 zile de Bucureşti Docuart Fest 2013 s-au scurs odată cu ploaia de duminică. Semn de belşug pentru ediţiile viitoare sau nu, cert este că experienţa Docuart nu se sfârseşte aici.

Un articol de Andrada Văsii|2 octombrie 2013

Cele 4 zile de Bucureşti Docuart Fest 2013 s-au scurs odată cu ploaia de duminică. Semn de belșug pentru edițiile viitoare sau nu, cert este că experiența Docuart nu se sfârsește aici.

Au fost 4 zile pline de activități, de emoții, voie bună, 4 zile în care Cinemateca Eforie s-a umplut de oameni frumoși, dornici să cunoască și să se cunoască la Docuart.

O atmosferă caldă și prietenoasă a împânzit locul încă de la primele ore când spectatorii au fost întâmpinați cu miros de cafea fierbinte și sesiuni de master class, până la orele serii când ieșeau de la vizionări pentru a mai purta câte o discuție.

Duminica documentarelor vechi la Docuart

Tot duminică a fost ziua filmelor documentare vechi, a primelor producții românești din anii ’30 – ’57 care au reprezentat un adevărat succes.

Spectatorii au fost încântați de documentarele prezentate la Docuart și s-au interesat în mod special de aceste materiale video pe care organizatorii le-au achiziționat de la Arhiva Națională de Filme cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Citiţi şi: Bucuresti Docuart Fest: nevoia de a aduce trecutul în actualitate

Patru zile cu peste 40 de proiecții de film documentar, dimineți cu subiecte incitante în sesiunile de master class, filme invitate cu discuții antrenante, 7 premii în ultima zi de festival și un total de peste 1200 de spectatori, așa ar putea fi concluzionate în câteva rânduri activitățile Docuart.

Cătălina Grama, director artistic al festivalului Docuart, a fost alături pe parcursul celor 4 zile și s-a pliat perfect pe atmosfera festivă a decernării.

Docuart

Thomas Ciulei a fost prezent la Bucureşti Docuart Fest

Daniela Apostol, project manager București Docuart Fest, a declarat că temele alese pentru sesiunile de master class au fost printre cele mai diverse, în ordinea desfășurării. „Popor, naţiune, patriotism” a fost tema aleasă de Răzvan Butaru-producător TVR; despre „Estetica în filmul documentar” a povestit profesorul Francisc Mraz, iar în ultima zi de master class, regizorul Thomas Ciulei a făcut lumină asupra asupra temei „Documentarul de autor”.

Daniela Apostol a mai declarat că este important să ne cunoaștem trecutul, „şi ce mod mai bun de a-l cunoaște decât a-l vedea rulând în fața ochilor?“. Începând cu această ediție, în cadrul festivalului va exista o secțiune numită „File de istorie cinematografică”, cu scopul de a face cunoscut patrimoniul cinematografic românesc”.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Info:

Evenimentul a fost organizat  de Asociația Docuart cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, iar intrarea a fost liberă.

Foto credit: foto sus (de la stânga la dreapta: Dana Bunescu, Laura Căpățână, Juller, Florin Barbu)  București Docuart Fest

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.

20
/09
/21

Între 20 septembrie și 15 noiembrie, proiectul interdisciplinar „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” continuă derularea la nivel național a seriei de activități artistice și de conștientizare dedicate cu precădere membrilor rețelei de sprijin din jurul persoanelor afectate de boli psihice, dar și publicului larg. 

17
/09
/21

OPINIE Mai mulţi cineaşti români importanţi, deopotrivă producători şi regizori, printre care Stere Gulea, Tudor Giurgiu, Ada Solomon şi Nae Caranfil, îşi exprimă nemulţumirea faţă de felul în care se desfăşoară concursurile de finanţare organizate de Centrul Naţional al Cinematografiei.

16
/09
/21

Caravana Metropolis- cinema în aer liber se întoarce în Piața Sfatului din Brașov cu cele mai bune filme din ultimul an, cu distincții importante la festivaluri de film internaționale prestigioase. Acestea vor putea fi urmărite între 21 și 26 septembrie, de la ora 20:00, în spațiul de proiecție amenajat în centrul Brașovului. Intrarea la proiecții este liberă.

16
/09
/21

Cea de-a 5-a ediție Bucharest Short Film Festival va avea loc în perioada 17-23 septembrie, la Teatrul Godot - Palatul Bragadiru (17 și 23, în aer liber) și Cinemateca Eforie (18 -22).

15
/09
/21

Independența Film lansează în cinema din 17 septembrie, la pachet, două noi titluri ale regizorilor consacrați Gaspar Noé și Pedro Almodóvar: „Lux Æterna”, un mediu-metraj produs de celebra casă de modă Yves Saint Laurent, cu Béatrice Dalle și Charlotte Gainsbourg în rolurile principale, și scurtmetrajul „Vocea umană”/ „The Human Voice”, care o are protagonistă pe Tilda Swinton, purtând haine semnate de Balenciaga.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.