Pelicula #6 – Cinema ibero-american în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/pelicula-6-cinema-ibero-american-in-romania/

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes şi Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediţie a Película, singurul festival de film şi cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.

Un articol de Ionuţ Mareş|8 septembrie 2021

Película prezintă filme din America Latină (Brazilia, Argentina, Costa Rica, Mexic, Chile, Paraguay, Peru, Columbia, Cuba și Uruguay), dar şi din Spania și Portugalia. În cadrul festivalului, publicul poate vedea 25 de filme, împărţite în patru secțiuni. Este vorba atât de titluri recente, cât și de producții apreciate din anii trecuți, precum și de filme cu subiecte reprezentative pentru cultura latino-americană. Toate sunt prezentate în limba originală, cu subtitrare în limba română.

Secțiunea competițională (COMPI) propune cinci producții din Brazilia, Argentina, Costa Rica, Mexic și Portugalia, selectate şi premiate la importante festivaluri.

Câştigător al Premiului Special al Juriului în secţiunea Orizzonti de la Veneţia, „Ascultă” (2020) este primul lungmetraj al regizoarei portugheze Ana Rocha. În suburbiile londoneze, Bela și Jota se confruntă cu probleme serioase atunci când serviciile sociale se activează cu privire la siguranța celor trei copii ai lor.

Un debut este şi „50 sau două balene se întâlnesc pe plajă” (2020), al regizorului mexican Jorge Cuchí. Felix și Eliza, în vârstă de 17 ani, se întâlnesc în timp ce participă la controversatul joc „Balena Albastră”, se îndrăgostesc și decid să facă față împreună ultimei provocări a jocului. O poveste de dragoste dintre doi adolescenți cu tendințe sinucigașe, care decid să rămână în joc până când moartea îi va despărți.

În „Valentina” (2020, Brazilia), de Cássio Pereira dos Santos, o adolescentă trans se mută împreună cu mama ei într-un alt oraș, pentru a avea parte de un nou început, dar se confruntă rapid cu realitatea dură atunci când liceul local solicită pentru înscriere semnătura celuilalt părinte.

Prezentat la Toronto, „Karnawal” (2020, Argentina), de Juan Pablo Félix, are ca protagonist un adolescent rebel care locuieşte cu mama sa în nordul Argentinei. El visează să devină un dansator profesionist Malambo. În timp ce se antrenează pentru cea mai importantă competiție de dans, Cabra primește o vizită neașteptată de la tatăl său.

Al cincilea film din competiţie este „Clara Sola” (2021, Costa Rica), de Nathalie Álvarez Mesén. Într-un sat îndepărtat din Costa Rica, Clara, o femeie retrasă de 40 de ani are o revelație mistică, în același timp în care începe o călătorie pentru a se elibera de convențiile religioase și sociale care i-au dominat viața. Filmul a avut premiera mondială în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes.

Juriul este format din regizorul și selecționerul Cristian Monetti, regizoarea și scenarista Ana Rodriguez Rosell, actrița Ioana Flora, regizoarea Ruxandra Ghițescu și criticul de film Cătălin Olaru.

Alte secţiuni sunt NINIPELI, dedicată celor mai mici spectatori ai Película, RETRO PELICULA, ce prezintă patru producții apreciate din anii trecuți, şi DOS CAMINOS, o secțiune ce conține câte două filme care au în comun regizorul sau tematica.

În afara proiecţiilor de film, Pelicula propune şi diverse alte activităţi pentru spectatorii de toate vârstele. Ele sunt reunite în Película Fiesta, un eveniment-experiență în premieră în cadrul festivalului, ce va avea loc pe 11 și 12 septembrie, între orele 17:00 – 22:30, la Verde Stop Arena (Șos. Barbu Văcărescu nr. 162 – 164).

“Película Fiesta este acea experiență ALL INCLUSIVE, în care spectatorii vor putea vedea demonstrații de dans și muzică, vor putea asculta povești din America Latină cu Marius Chivu și Diana Pavlenco, iar pentru cei mai mici am pregatit ateliere simpatice cu influențe din zona Americii Latine. Tot la Verde Stop Arena, cei prezenți vor putea vedea o expoziție de postere stradale din Madrid și Barcelona, oferită de Ambasada Spaniei”, spune Ileana Cecanu, director artistic al Película.

Potrivit organizatorilor, Película își propune să fie, preț de cinci zile, destinația ideală de călătorii și vacanțe din luna septembrie pentru toți cei care visează la America Latină și Peninsula Iberică și vor să experimenteze spiritul latin prin film, muzică, dans și povești.

Festivalul a fost deschis de documentarul nominalizat la Oscar „Buena Vista Social Club” (1999, r. Wim Wenders), ce îi urmărește pe renumitul chitarist Ry Cooder și pe fiul său, Joachim, în timpul călătoriei lor în Cuba, de-a lungul căreia se reunesc cei mai buni muzicieni ai țării pentru a înregistra un album. Festivalul va fi închis de un film de referință care are în centru tangoul: „The Last Tango” (r. Sally Potter, 1997), nominalizat la Premiile BAFTA pentru Cel mai bun film străin.

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul peliculafiesta.ro și pe pagina de Facebook a festivalului, iar biletele pot fi achiziționate de pe eventbook.ro.

Película va avea anul acesta în premieră și o ediție în Cluj, al cărei program conține 12 proiecții de filme și scurte demonstrații de dans și muzică, pentru care biletele sunt deja disponibile pe cinemavictoria.ro.

Festivalul pune la dispoziție și o selecție de producții ce vor fi disponibile exclusiv online, pentru care biletele pot fi achiziționate doar de pe platforma Cinesquare, între 13 și 19 septembrie.

Festivalul Película este organizat de FREEALIZE și Asociația Culturală ARTICHITANA.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.