Documentarul „Atelier Cehov – Silviu Purcărete”, difuzat în premieră online
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-atelier-cehov-silviu-purcarete-difuzat-in-premiera-online/

Festivalul Naţional de Teatru anunţă difuzarea publică a documentarului „Atelier Cehov – Silviu Purcărete” – un making-of al Atelierului Cehov – Purcărete (organizat de FNT la Sinaia în iulie 2018). Documentarul va fi difuzat miercuri, 17 aprilie 2019, de la ora 22.00, în premieră online pe site-ul www.fnt.ro, pe pagina de Facebook a FNT şi pe contul de Youtube al UNITER.

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2019

Pe contul de Facebook al FNT difuzarea documentarului se va face în sistem de premieră live (videoul va fi difuzat timp de o oră și 28 de minute, live, pe Facebook – dându-le tuturor celor interesați posibilitatea să interacționeze prin comentarii, like, love, share etc.).

Atelierul Cehov de la Sinaia, condus de regizorul Silviu Purcărete, s-a desfășurat în perioada 5 – 13 iulie 2018. A fost primul eveniment artistic major organizat în cadrul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru, la care au fost invitați să participe 18 actori din întreaga țară: Irina Antonie, Cătălina Bălălău, Mădălina Ciotea, Silviu Debu, Andrei Elek, Ada Lupu, Conrad Mericoffer, Paula Niculiță, Alina Petrică, Liviu Pintileasa, Bianca Popescu, Dan Rădulescu, Gabriel Răuță, Ada Simionică, Rareș Florin Stoica, Sânziana Tarța, Istvan Teglaș și Ionuț Vișan.

„Îmi sunt foarte dragi toți actorii pe care i-am cunoscut aici și știu că a fost făcută o selecție foarte bine chibzuită de doamna Marina Constantinescu; și asta e foarte important: ea cunoscându-i bine, a venit cu propunerea unui grup care, într-adevăr, este excelent. Fiecare dintre ei mi s-au părut persoane încântătoare, cu care mi-ar plăcea să lucrez mai departe.” – Silviu Purcărete.

O prezență discretă a fost, pe parcursul întregului eveniment, camera de filmat a cineastului Alexandru Condurache, care a încercat să surprindă instantanee ale acestui laborator de creație, respectând, însă, intimitatea unui astfel de demers artistic. Mărturiile actorilor, momentele-cheie surprinse în timpul activităților desfășurate, precum și ineditul interviu realizat cu regizorul Silviu Purcărete au fost adunate într-un film-document, prezentat publicului în cadrul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru.

„Ce poţi face când întâlneşti 18 actori extrem de talentaţi şi pe Silviu Purcărete? Te retragi cât mai discret în spatele aparatului de filmat şi încerci să capturezi cât mai fidel cheful de joacă, energia, bucuria, emoţia, talentul creatorilor pe care îi ai în faţă. Unul dintre personajele filmului spune la un moment dat: «…Domnul Silviu Purcărete este o lume fascinantă, e ca o bibliotecă imensă, plină de povești». La Sinaia a fost una dintre ele.” – Alexandru Condurache

Atelierul Cehov–Purcărete s-a desfășurat în spațiile Centrului Cultural Carmen Sylva și ale Cazinoului din Sinaia. Evenimentul a fost organizat de Festivalul Național de Teatru prin UNITER, fiind un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Partener principal – BRD Groupe Société Générale.

Atelierele inițiate în cadrul Festivalului Național de Teatru de criticul Marina Constantinescu, directorul Festivalului, fac parte dintr-un amplu proiect de cercetare teatrală și au deja un statut valoric validat. Fiecare atelier este gândit în funcție de particularitatea artistului invitat, așadar poartă amprenta și exprimă personalitatea acestuia. Faptul că se desfășoară într-o perioadă scurtă de timp, face ca fiecare moment să fie valorificat la maximum: se lucrează intens, într-un cantonament în care actorul reînvață să-și antreneze corpul, imaginația și creativitatea, să descopere noi lumi, să reinventeze spații.

A 29-a ediție a Festivalului Național de Teatru se va desfășura la București, între 18-27 octombrie 2019.

Foto: Atelier Cehov – Silviu Purcărete – fnt.ro

13
/01
/14

Regal al umorului pe 27 ianuarie, o zi pe care actorul Horatiu Malaele o va începe cu spectacolului “Sunt un orb”, la Teatrul Elisabeta din București, pentru a-l continua pe scena Naționalului bucureștean, dăndu-i replica prietenului său de-o viață, Ion Caramitru, într-o nouă ediție a spectacolului “Caramitru-Mălăele, câte’n lună și în stele”.

13
/01
/14

Lecţia de violoncel, Sinucigaşul, Aventurile lui Habarnam, Oblomov, Avarul îndrăgostit, Egoistul, Tarelkin sau Hainele cele noi ale prinţului sunt doar câteva dintre spectacolele pe care le puteți savura zilele acestea. Dar iată programul teatrelor bucureştene în perioada 13 - 19 ianuarie.

12
/01
/14

„Viaţa este un cadou irepetabil. Nu lăsaţi să moară Zeul din dvs.” a spus regizoarea Alice Barb în emisiunea „ Oamenii Realităţii” difuzată sâmbătă 11 ianuarie 2014, la Realitatea tv.

12
/01
/14

TVR 2, TVR HD şi TVRplus.ro difuzează luni, 13 ianuarie, de la ora 20.30, producţia „Zi ca-ti place!”, realizată după piesa omonimă a lui Valentin Nicolau, în regia lui Cornel Mihalache. Din distribuţie fac parte Meda Victor, Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivaşcu, Marius Stănescu şi Constantin Cojocaru.

12
/01
/14

Vernisajul expoziţiei de fotografie “Ipostaze urbane – Old city”, povestea unor artişti care au surprins câte o imagine, un peisaj, un detaliu de arhitectură, un grup de oameni, o idee, o stare, va avea loc pe 14 ianuarie, de la ora 18.30, la Galeria Odeon – calea Victoriei, nr. 40-42. Observatori ai lumii, ai oraşului, […]

12
/01
/14

Organizatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori, Dan Mircea Cipariu, a declarat că premiul "Cartea de Poezie a anului 2013" nu se va mai decerna, după ce scriitorul Dan Sociu a confirmat că refuză să primească această distincţie.

11
/01
/14

Actorul Constantin Chiriac va fi prezent la Londra pentru a marca Ziua Naţională a Culturii Române printr-un recital de poezie extraordinar, prezentat de ICR Londra. Evenimentul va avea loc miercuri, 15 ianuarie, de la ora 19:00, la sediul institutului din capitala Marii Britanii.

11
/01
/14

Radio România Cultural vă oferă prilejul să vă delectaţi cu bijuterii de umor radiofonic, duminică, 12 ianuarie 2014, de la ora 17,30 în cadrul emisiunii Mari actori de comedie - 85 de ani de Umor Radiofonic Românesc la Ora vesela.

11
/01
/14

În această duminică, TVR 2 a pregătit cinefililor la „Duminica filmului românesc” două dintre zecile de producţiile cinematografice ale marelui actor Mircea Albulescu. Este vorba de dramele: „Cursa” (de la ora 14.10) şi „Înghiţitorul de săbii” (de la ora 20.50).

11
/01
/14

Duminică, 19 ianuarie 2014, ora 11.00, la Sala Mică a TNB se reiau Conferintele TNB. Prima ediţie din acest an o aduce în faţa publicului pe Germina Nagâț, director de investigații CNSAS, care va susţine o conferința cu tema Deconspirarea - cui prodest? Prețul biletului: 20 de lei.

10
/01
/14

Galeriile permanente ale MNAR din Bucureşti vor putea fi accesate şi virtual, cel mai probabil din luna februarie. Astfel, orice persoană interesată va putea vizita Muzeul National de Arta încărcând gratuit de pe site-ul instituției aceste tururi.

10
/01
/14

Din 13 ianuarie, Radio România Muzical propune campania „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2014”, o continuare a campaniei cu acelaşi nume derulată pe parcursul anului 2013, al cărei rezultat oficial va fi anunţat în 20 ianuarie 2014.