Documentarul „Atelier Cehov – Silviu Purcărete”, difuzat în premieră online
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-atelier-cehov-silviu-purcarete-difuzat-in-premiera-online/

Festivalul Naţional de Teatru anunţă difuzarea publică a documentarului „Atelier Cehov – Silviu Purcărete” – un making-of al Atelierului Cehov – Purcărete (organizat de FNT la Sinaia în iulie 2018). Documentarul va fi difuzat miercuri, 17 aprilie 2019, de la ora 22.00, în premieră online pe site-ul www.fnt.ro, pe pagina de Facebook a FNT şi pe contul de Youtube al UNITER.

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2019

Pe contul de Facebook al FNT difuzarea documentarului se va face în sistem de premieră live (videoul va fi difuzat timp de o oră și 28 de minute, live, pe Facebook – dându-le tuturor celor interesați posibilitatea să interacționeze prin comentarii, like, love, share etc.).

Atelierul Cehov de la Sinaia, condus de regizorul Silviu Purcărete, s-a desfășurat în perioada 5 – 13 iulie 2018. A fost primul eveniment artistic major organizat în cadrul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru, la care au fost invitați să participe 18 actori din întreaga țară: Irina Antonie, Cătălina Bălălău, Mădălina Ciotea, Silviu Debu, Andrei Elek, Ada Lupu, Conrad Mericoffer, Paula Niculiță, Alina Petrică, Liviu Pintileasa, Bianca Popescu, Dan Rădulescu, Gabriel Răuță, Ada Simionică, Rareș Florin Stoica, Sânziana Tarța, Istvan Teglaș și Ionuț Vișan.

„Îmi sunt foarte dragi toți actorii pe care i-am cunoscut aici și știu că a fost făcută o selecție foarte bine chibzuită de doamna Marina Constantinescu; și asta e foarte important: ea cunoscându-i bine, a venit cu propunerea unui grup care, într-adevăr, este excelent. Fiecare dintre ei mi s-au părut persoane încântătoare, cu care mi-ar plăcea să lucrez mai departe.” – Silviu Purcărete.

O prezență discretă a fost, pe parcursul întregului eveniment, camera de filmat a cineastului Alexandru Condurache, care a încercat să surprindă instantanee ale acestui laborator de creație, respectând, însă, intimitatea unui astfel de demers artistic. Mărturiile actorilor, momentele-cheie surprinse în timpul activităților desfășurate, precum și ineditul interviu realizat cu regizorul Silviu Purcărete au fost adunate într-un film-document, prezentat publicului în cadrul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru.

„Ce poţi face când întâlneşti 18 actori extrem de talentaţi şi pe Silviu Purcărete? Te retragi cât mai discret în spatele aparatului de filmat şi încerci să capturezi cât mai fidel cheful de joacă, energia, bucuria, emoţia, talentul creatorilor pe care îi ai în faţă. Unul dintre personajele filmului spune la un moment dat: «…Domnul Silviu Purcărete este o lume fascinantă, e ca o bibliotecă imensă, plină de povești». La Sinaia a fost una dintre ele.” – Alexandru Condurache

Atelierul Cehov–Purcărete s-a desfășurat în spațiile Centrului Cultural Carmen Sylva și ale Cazinoului din Sinaia. Evenimentul a fost organizat de Festivalul Național de Teatru prin UNITER, fiind un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Partener principal – BRD Groupe Société Générale.

Atelierele inițiate în cadrul Festivalului Național de Teatru de criticul Marina Constantinescu, directorul Festivalului, fac parte dintr-un amplu proiect de cercetare teatrală și au deja un statut valoric validat. Fiecare atelier este gândit în funcție de particularitatea artistului invitat, așadar poartă amprenta și exprimă personalitatea acestuia. Faptul că se desfășoară într-o perioadă scurtă de timp, face ca fiecare moment să fie valorificat la maximum: se lucrează intens, într-un cantonament în care actorul reînvață să-și antreneze corpul, imaginația și creativitatea, să descopere noi lumi, să reinventeze spații.

A 29-a ediție a Festivalului Național de Teatru se va desfășura la București, între 18-27 octombrie 2019.

Foto: Atelier Cehov – Silviu Purcărete – fnt.ro

29
/07
/14

Rezultatele audiţiei pentru workshopul ce are ca temă Musicalul, workshop condus de Răzvan Mazilu în cadrul FNT 2014, au fost anunțate astăzi.

29
/07
/14

 Evenimentul „Cinema în aer liber” se va desfăşura timp de şase săptămâni în perioada 5 august-14 septembrie, în Parcul Alexandru Ioan Cuza - Insula Pensionarilor (acces din str. Baba Novac), unde vor fi proiectate cele mai bune 12 filme europene şi de autor ale momentului, precum şi o selecţie de filme clasice îndrăgite şi apreciate de publicul cinefil.

28
/07
/14

Vineri, 1 august, de la ora 19:00, Mihai Ionuţ Grăjdeanu prezintă cea mai recentă carte a sa, “Dacia Preistorică Ilustrată” - prima enciclopedie ilustrată despre formarea și evoluția vieții pe teritoriul României de azi. Evenimentul are loc la Palatul Suţu - Muzeul Municipiului Bucureşti.

27
/07
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE. Deși parte a unei posibile cinematografii a disperării apărute în anii ’90, „Privește înainte cu mânie” (1993), în regia lui Nicolae Mărgineanu, găsește un suflu diferit, un echilibru între realismul crud în care este surprinsă actualitatea și portretizarea plină de înțelegere a românilor din tranziție.

27
/07
/14

Teatrul Naţional de Televiziune vă prezintă luni, 28 iulie, de la ora 18.40, la TVR 2, o montare memorabilă, realizată în colaborare cu Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”: Hamlet, cu Marcel Iureș în rolul principal.

26
/07
/14

Editura franceză Short Edition dezvoltă în această perioadă un algoritm care, sub forma unei ecuaţii, va fi capabil să evalueze în doar câteva secunde calităţile literare ale volumelor ce îi sunt propuse spre a fi publicate, informează lefigaro.fr., preluat de Mediafax.

26
/07
/14

2014, primăvară, mai, cea mai frumoasă lună a anului, plouă, plouă des, dar când nu plouă e căldură, căldură mare, monșer! În timpul repaosului duminical iau calea teatrului Mignon. Se aniversează un an în noua structură, independentă.