Documentarul Dacii Liberi, la TIFF. Ce știm despre daci?
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-dacii-liberi-la-tiff-ce-%c8%99tim-despre-daci/

Dacii Liberi (The Free Dacians), documentarul de lungmetraj semnat de Andrei Gorgan şi Monica Lăzurean-Gorgan, va avea premiera oficială în România, la Cluj-Napoca, la cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) (25 mai – 3 iunie).

Un articol de Liliana Matei|22 mai 2018

Joi, 31 mai, va avea loc premiera filmului, la Cinema Florin Piersic, în prezența regizorilor, Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan, și a unor protagoniști ai documentarului. Iar pe 29 mai, filmul se va bucura de o proiecție în avanpremieră, în aer liber, în peisajul spectaculos de la Arkhai Sculpture Park, din satul Vlaha.

Care este adevărata identitate a poporului român? Cine suntem, individual și colectiv? Dintre toate episoadele istoriei noastre, Dacia a devenit subiectul celor mai multe dezbateri, polemici și teorii, mai mult sau mai puțin fanteziste. Așadar, polemicile și discuțiile aprinse nu vor sta deoparte de documentarul Dacii Liberi.

Filmul aduce laolaltă viețuitorii unui sat dacic, un istoric și un arheolog – membrii unei trupe de reconstituire istorică, un grup de mistici daci, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia și participanți la Congresele de Dacologie. Pe toți îi unește pasiunea comună pentru daci. Îi desparte însă viziunea diferită pe care fiecare dintre ei o are asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular în România.

„Nu cred că la români e vorba atât de o obsesie a originilor, cât de o obsesie a prezentului. Orice membru al unei comunități se autovalidează și prin calitățile comunității din care face parte. Și cum despre daci se știe foarte puțin, e mai simplu să spui orice despre ei, decât să nu spui. Iar dacă un istoric spune „Dar nu există dovezi că a fost așa” i se poate răspunde, sec, cu „Dar nu există nici dovezi că nu ar fi fost așa.” Ar fi suficient dacă aș ști că acest film i-a făcut pe unii dintre noi să înceapă să gândească puțin altfel.” – spune Andrei Gorgan, unul dintre cei doi realizatori ai documentarului.

Programul proiecţiilor filmului documentar Dacii Liberi în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania 2018:

  • Avanpremieră – marți, 29 mai, de la ora 21:45, în satul Vlaha (Arkhai Sculpture Park)
  • Premieră – joi, 31 mai, ora 17:15, la Cinema Florin Piersic
  • vineri, 1 iunie, ora 14:45, la Universitatea Sapientia

Bilete se pot achiziționa online de aici.

Despre regizori:

Monica Lăzurean-Gorgan, producător și regizor de film, a produs, co-produs sau a fost producător delegat pentru mai multe lungmetraje de ficțiune și documentare care au fost selectate la Berlinale, Sundance, Locarno și multe alte festivaluri internaționale de film (Doar o răsuflare, Chuck Norris vs. Communism, Domestic, Colivia, Nu mă atinge-mă).
Doar o răsuflare, documentar de lung metraj în regia Monicăi, a fost premiat la Sarajevo IFF în 2016, unde a câștigat Heart of Sarajevo pentru cel mai bun film documentar. De asemenea, filmul a câștigat premiul Gopo, premiul LET’S CEE Film Festival și premiul în cadrul Festivalului ASTRA pentru cel mai bun film documentar românesc în anul 2017.

Andrei Gorgan este editor de film. A semnat prin montaj o serie de documentare și filme de ficțiune: Doar o răsuflare – documentar, co-producție Manifest Film și HBO Central Europe, Domestic – lung metraj în regia lui Adrian Sitaru și alte.

Dacii Liberi este o co-producție Manifest Film și Fundația Romania One.

10
/07
/23

Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de invitaţi din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte fac parte din programul ediţiei a zecea a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara, Capitală Europeană a Culturii.

05
/07
/23

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Și anul acesta, programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 

05
/07
/23

Între 22 și 29 iulie, la 2 Mai se desfășoară a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. De la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up și improvizație, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită.