Documentarul „Decoding Dacia”, ultimul film al lui Nicholas Dimăncescu, în premieră la Boston
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-decoding-dacia-ultimul-film-al-lui-nicholas-dimancescu-in-premiera-la-boston/

„Decoding Dacia/ Descifrând moştenirea dacică”, ultimul film al lui Nicholas Dimăncescu, fiul consulului onorific al României Dan Dimăncescu, decedat în 2011 într-un accident în Munţii Şureanu, are premiera americană pe 15 noiembrie la Boston, după ce miercuri seară a fost prezentat în Capitală. Documentarul „Decoding Dacia” este produs de Dan Dimăncescu, preşedinte al Kogainon Films […]

Un articol de Andrada Văsii|25 octombrie 2012

„Decoding Dacia/ Descifrând moştenirea dacică”, ultimul film al lui Nicholas Dimăncescu, fiul consulului onorific al României Dan Dimăncescu, decedat în 2011 într-un accident în Munţii Şureanu, are premiera americană pe 15 noiembrie la Boston, după ce miercuri seară a fost prezentat în Capitală.

Documentarul „Decoding Dacia” este produs de Dan Dimăncescu, preşedinte al Kogainon Films Boston şi consul onorific al României la Boston, şi a fost prezentat miercuri seară, în premieră în România, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), potrivit instituţiei.

Filmul explorează moştenirea Regatului dacic „din vechime până în prezent”, din perspectiva invaziei şi cuceririi romane din perioada 101 – 106 e.n. Tot materialul folosit în film este original. Sunt prezentate, într-o formă deosebit de detaliată 3D digital, în special reconstrucţiile cetăţilor Sarmizegetusa, Blidaru, cea a podului roman peste Dunăre, precum şi Forului şi Columnei lui Traian de la Roma.

Deosebit de importantă pentru film este contribuţia binecunoscutului artist Radu Oltean, care a realizat ilustraţii originale, ce redau reconstituirea bătăliilor dintre daci şi romani. Pelicula este a treia dintr-o serie numită „România în război” – lansată în ianuarie 2011, de Nicholas Dimăncescu, fiul lui Dan Dimăncescu, consul onorific al României la Boston (SUA) şi producătorul documentarului. În acelaşi an, în luna mai, Nicholas a murit în mod tragic, căzând de pe o stâncă înaltă, în timp ce filma deasupra peşterii Cioclovina.

 

Sursa: Mediafax

26
/02
/14

Instituto Cervantes, cu sprijinul Ambasadei Argentinei şi în parteneriat cu ArCuB, organizează pe 9 martie, de la ora 20.00, o incursiune muzicală în istoria tangoului, printr-un recital de pian şi chitară susţinut de argentinianul Mariano Castro, membru al trupei Narcotango, nominalizat de două ori la Premille Grammy pentru cel mai bun disc.

25
/02
/14

Miercuri, 26 februarie, de la ora 19.00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti debutează în rolurile principale ale baletului Don Quijote tinerii balerini japonezi ai teatrului, Sena Hidaka şi Shuhey Yoshida. Inspirat de romanul lui Cervantes, baletul Don Quijote spune povestea de dragoste a doi tineri, aflaţi sub protecţia celebrului cavaler, întâmplări din care nu lipsesc situaţiile comice şi dansurile spectaculoase.

25
/02
/14

Institutul Cervantes din București, cu sprijinul Societății Culturale NexT, organizează joi, 27 februarie, de la ora 19.00, Seara de scurtmetraje. Joi va rula o primă parte a selecţiei „Cortos en el mapa” / „Scurtmetraje pe harta Spaniei”, filme realizate în Insulele Canare și prezentate în cadrul programului „Canarias en Corto”.

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

25
/02
/14

Ziarul Metropolis şi MediaPro Distribution te trimit la film! Participă la concurs şi poţi câştiga 3 invitaţii duble pentru filmul „Pompeii 3D”, la Cinema City Sun Plaza din Bucureşti.

24
/02
/14

În seara zilei de 24 februarie a încetat din viaţă baritonul Nicolae Herlea, după o grea suferință, la vârsta de 87 de ani. El a fost numit, de presa internationala, de-a lungul anilor, ,,Regele baritonilor" sau ,,fenomenul Nicolae Herlea".

24
/02
/14

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) se pregătește intens pentru cea de-a 13-a ediție, care va avea loc între 30 mai și 8 iunie, la Cluj-Napoca. Sute de filme, concerte, expoziții, dezbateri și întâlniri cu cineaști renumiți îi așteaptă pe spectatori la cel mai mare festival de film din România.

24
/02
/14

Prietenii artistice şi partituri romantice în întâmpinarea Mărţişorului, în ultima zi a lunii februarie (28), de la ora 19.00, la Sala Radio. Concertul în la minor pentru pian şi orchestră de Schumann va fi interpretat de pianistul Horia Mihail împreună cu Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

24
/02
/14

La Teatrul Metropolis puteţi vedea, în această săptămână, spectacolele: "Tarelkin", de AV Suhovo-Kobâlin, coregrafia Vlad Logigan; "Tom şi Jerry", de Rick Cleveland, regia Florin Piersic Jr şi "Doi pe o bancă", de Aleksandr Ghelman, regia Emanuel Pârvu. Programul teatrelor bucureştene în perioada 24 februarie - 2 martie: