Documentarul „În mijlocul meu, vocea” are premiera națională la TIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-in-mijlocul-meu-vocea-are-premiera-nationala-la-tiff/

„În mijlocul meu, vocea”, lungmetrajul documentar de debut al regizoarei Andra Hera, care semnează şi scenariul, are premiera naţională la Cluj, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Un articol de Liliana Matei|28 iulie 2021

Filmul urmărește două personaje în cursul unei terapii vocale neconvenționale, menite să îi ajute în explorarea propriei identități și în descoperirea adevăratei lor voci.

În mijlocul meu, vocea se va putea viziona la TIFF astfel: miercuri, 28 iulie, de la ora 22 :00, la UBB Open Air, Cluj și vineri, 30 iulie, de la ora 10 :00, la Cinema Victoria, Cluj. Biletele sunt disponibile pe Eventbook

În urma unui atelier de explorare personală intitulat “Primitive Voice”, Mihai şi Octavia – doi tineri cu vieți complet diferite, decid să înceapă o inconfortabilă şi dureroasă călătorie către ei înşişi.

De-a lungul acestui proces, folosindu-şi vocea în moduri nemaiîntâlnite de ei până atunci, şi unul şi celalalt se confruntă cu amintiri, emoții şi tipare care i-au ținut ancorați în trecut. Călăuziți de terapeutul Jean-René Toussaint şi de puternica lor dorință de a îşi regăsi libertatea interioară, cei doi ajung să realizeze că, în mod neaşteptat,  întâlnirea cu ei înşişi îi aduce mai aproape de cei pe care îi iubesc.

Cred că mi-am dorit să fac acest film din dorinţa profundă de a înţelege cine sunt. Cred că am vrut să înţeleg de ce mă tem. De ce mi-e atât de teamă de părerea celorlalţi. De nenumărate ori, mai ales în situaţii tensionate, îmi dădeam seama că gâtul meu se strânge şi vocea mi se blochează. Îmi venea să urlu. Simţeam o furie îndreptată în primul rând împotriva mea, împotriva a ceea ce credeam că e o laşitate.  Pentru că nu reuşeam în ruptul capului să spun ceea ce aş fi vrut: fie pentru că nu mai puteam spune efectiv nimic, fie pentru că ceea ce ieşea din gura mea era cu totul altceva decât ceea ce mi-aş fi dorit cu adevărat să spun. – Andra Hera.

După absolvirea școlii de film ESRA (Paris), Andra s-a întors în România, unde a lucrat cu câteva dintre principalele companii de producție din București ca regizor secund, asistentă de regie, director de casting sau producător executiv.

În 2017, a regizat (ca Andra Chiriac) scurtmetrajul Borders/Granițe (coproducție româno-franceză), sprijinit de CNC-ul român, canalul de televiziune Canal+, Primăria Parisului şi de CNC-ul francez. Scurtmetrajul a avut premiera la Gent Film Festival (Belgia), a fost selectat la numeroase festivaluri internaționale, iar în 2019 a fost nominalizat la Premiile Gopo.

Documentarul În mijlocul meu, vocea/The Things We Hide in Silence este debutul ei în lungmetraj.

Făcând trecerea între trecut și prezent într-un mod poetic, între lumile interioare ale protagoniștilor și provocările lor zilnice de a reînvăța cum să se conecteze cu cei apropiați, filmul urmărește acest proces transformator cu sensibilitate și răbdare, intuiție și grație înțeleaptă, până la momentele finale de „înflorire” subtilă, dar dătătoare de puteri.

Încadrându-se în filonul observațional clasic, filmul este profund captivant și realizat cu măiestrie. E un film a cărui profunzime ar putea avea un impact semnificativ asupra generațiilor mai tinere, interesate de auto-reflexie și creștere personală. – Adina Pintilie

În rolurile principale apar Mihai Popa, Octavia Roman, Jean-René Toussaint. Director de imagine este Andrei Oană, editor de imagine Ciprian Cimpoi, Alexandru Dragomir a asigurat mixajul de sunet și Sașa-Liviu Stoianovici sunetul de priză directă. Producător executiv este Ruxandra Slotea, iar producătorii sunt Cătălin Mitulescu și Florentina Onea.

Scenariul și regia: Andra Hera

Un film dezvoltat cu sprijinul  Creative Europe – Media Development Call for Proposals EACEA 20 2016 și produs cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bv McCann Erickson, Optimum Media Direction Plan and Buy

 

 

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.