Documentarul Nourathar deschide a 3-a ediție Arkadia ShortFest
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-nourathar-deschide-a-3-a-editie-arkadia-shortfest/

Deschiderea celei de-a 3-a ediţii Arkadia ShortFest va fi un tribut adus artelor vizuale, festivalul debutând vineri 2 septembrie, de la ora 19:00, cu un vernisaj dedicat revitalizării şi reintegrării spaţiilor abandonate prin artă. Acesta va fi urmat, la ora 20:00, de proiecţia documentarului Nourathar, care va purta publicul într-o călătorie vizuală prin estetica societăţii de azi.

Un articol de Liliana Matei|1 august 2016

Producția elvețiană este regizată de Milla Quixote și Jérôme Monnot și explorează relația dintre artă și tehnologie, văzută prin ochii a șase artiști contemporani. Aceștia, dedicați unor domenii precum arhitectura, design-ul și vjing-ul, folosesc noi tehnologii pentru a-și realiza operele de artă, reinventând astfel nu numai uneltele folosite ci și operele în sine.
Documentarul, prezentat și în cadrul celei de a 20-a ediții a Festivalului Internațional de la Nyon, Visions du Réel, este o investigație poetică a trendurilor tehnologice din cadrul artelor vizuale, una care pune în lumină modul în care acestea devin o extensie a vieții noastre reale. Nourathar le sugerează consumatorilor de artă să facă un pas înapoi pentru a privi sursa dorinței umane pentru progres și cum aceasta transformă foarte rapid cultura audio-vizuală.

Evoluția rapidă din domeniul artelor vizuale are impact direct în felul în care trăim și gândim, documentarul subliniind faptul că ne apropiem în mod constant de viziunea futuristă a lumii descrisă în vechile romane și filme SF.

Ediția a 3-a a Festivalului Internațional de Filme de Scurt Metraj Arkadia ShortFest va avea loc între 2 și 4 septembrie 2016, în orașul Băicoi (județul Prahova), în deja binecunoscutul spațiu neconvențional al Uzinelor Camexip. Cineaștii din 13 țări, de pe 3 continente (Europa, Asia și Africa), și-au înscris scurt-metrajele pentru cele două secțiuni propuse de festivalul prahovean. Selecția lor va fi anunțată în curând.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.