Documentarul Tom Waits – Tales from a Cracked Jukebox. Avanpremieră DokStation 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-tom-waits-tales-from-a-cracked-jukebox-avanpremiera-dokstation-2018/

Joi, 26 iulie, începând cu ora 19.30, la DESCHIS Gastrobar (Splaiul Unirii, 160), are loc avanpremiera celei de-a treia ediţii a DokStation Music Documentary Film Festival. În cadrul evenimentului, va fi proiectat filmul documentar Tom Waits: Tales from a Cracked Jukebox (2017, regia James Maycock), precedat de o selecţie muzicală cu şi despre Tom Waits, alcătuită de Alexandra Ungureanu. Intrarea este  liberă.

Un articol de Petre Ivan|25 iulie 2018

Tom Waits este unul din cei mai originali muzicieni din ultimii 50 de ani. Cunoscut pentru vocea sa gravăși pentru melanjul eclectic de stiluri muzicale, artistul este una din cele mai enigmatice și influente figuri ale muzicii moderne.

Piesele sale au fost reinterpretate de Bruce Springsteen, Rod Stewart sau Norah Jones, printre mulți alții. Însă Waits și-a urmat mereu propria viziune artistică, fără sățină cont de curentele muzicale la modă.

„Eu nu sunt neapărat personajul principal din piesele mele”, declară Tom Waits în documentarul regizat de James Maycock.

Artistul a ținut mereu jurnaliștii la distanțăși nu a dezvăluit prea multe despre viața sa personală. De aceea, regizorul și producătorul James Maycock (care a mai realizat documentare despre Yehudi Menuhin și Yoko Ono) a fost nevoit să recurgă la arhive, dar și la interviuri cu prieteni și colaboratori ai artistului: producătorul Bones Howe, cântăreața Lucinda Williams și muzicianul Jim Sclavunos, printre alții.

De-a lungul longevivei sale cariere, Tom Waits s-a reinventat și a evoluat constant, de la imaginea poetului chefliu, caracteristică primelor sale albume, până la regele compozițiilor abstracte de pe Swordfishtrombones (1983). Piesele sale sunt o cronică a societății americane, prin intermediul unor personaje marginale – visători, pierde-vară, boschetari și bandiți – iar muzica sa este puternic influențată de blues, jazz, Weimar cabaret și film noir.

Cu ajutorul interviurilor, imaginilor și înregistrărilor de arhivă, documentarul Tom Waits: Tales from a Cracked Jukebox oferă o incursiune fascinantă în lumea suprarealistă, sub clar de lună, a muzicii lui Tom Waits, prezentând portretul unui muzician inovator și povestea creațiilor sale unice – un altfel de rapsodie americană.

Din distribuție mai fac parte: Ralph Carney, Marianne Faithfull, Guy Garvey, Terry Gilliam, Ed Harcourt.

A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București, va avea loc în perioada 13-16 septembrie 2018.

Festivalul va aduce în fața publicului din mai multe cartiere ale Capitalei proiecții, concerte, evenimente și ateliere pentru copii și tineri, atât în clădiri cu istorie și tradiție, cât și în spații neconvenționale.

Evenimentele din cadrul DokStation 2018 vor fi găzduitede Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, Parcul Drumul Taberei, Control Club, Spațiul M60, DESCHIS Gastrobarși Apollo 111.

Foto: DokStation 2018, Tom Waits – Tales from a Cracked Jukebox – www.dokstation.ro

 

29
/03
/23

O nouă producție din Franța se pregătește să ajungă pe marile ecrane din România, începând cu data de 14 aprilie. În regia lui Laurent Charbonnier și a lui Michel Seydoux, doi artiști emblematici pentru industria de documentar despre natură, „Ștejarul și locuitorii săi” este un film despre universul unui stejar cu vârsta de 210 ani și importanța sa pentru toate vietățile pentru care el înseamnă acasă.

29
/03
/23

Festivalului de Film Românesc de la Nantes prezintă a doua sa ediţie în perioada 29 martie – 2 aprilie 2023, în organizarea Centrului Cultural Franco-Român de la Nantes şi având ca partener principal Institutul Cultural Român de la Paris. În luna Francofoniei, festivalul celebrează cultura română francofonă şi diversitatea culturală, marcând 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

27
/03
/23

În acest sfârșit de săptămână începe Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA, care revine în 2023 la București cu o selecție de 35 de filme documentare, trei retrospective, 8 evenimente de tip panel talk/workshop și o expoziție conexă.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).

03
/03
/23

În luna martie 2023, Institutul Cervantes din București va prezenta online o serie de filme excepționale ale regretatului regizor spaniol Carlos Saura, un cineast care a dobândit deja un loc de necontestat printre zeii cinematografiei, omagiu prilejuit de decernarea, în acest an, a Premiului Goya de Onoare. Toate titlurile vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Institutului timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României).