„Dor de casă“, melodia celor care nu ajung acasă de Sărbători
https://www.ziarulmetropolis.ro/dor-de-casa-melodia-celor-care-nu-ajung-acasa-de-sarbatori/

Piesa „Dor de casă” interpretată de Cuza de la „Noaptea Târziu”, George Hora, Irina Rimes şi actriţa Carmen Tănase, şi care a fost lansată pe 17 decembrie, a devenit în câteva zile imnul nostalgic al tuturor românilor plecaţi la muncă în străinătate, şi care şi-ar dori mai mult decât orice pe lume să ajungă acasă de Sărbători.

Un articol de Petre Ivan|23 decembrie 2019

„Când asculți melodia asta de pe peronul gării din Amsterdam, în așteptarea trenului spre serviciu, și nu îți poți stăpâni lacrimile… când știi că e 20 Decembrie dar tu nici Crăciunul ăsta nu ajungi acasă, când ai toate lucrurile pe care ți le doreai cu ani în urmă și când strângi bani de casă cum spune melodia, dar tu ai sufletul uscat de dor și niciun lucru material nu umple golul din inima ta…“, comentează utilizatorul A.B. pe YouTube.

„Am 32 de ani, 1,82 cm, 95 kg (stabilit în Chicago) și plâng ca un copil gândindu-mă la părinți… gândindu-mă ACASĂ! Ne-ați «lovit» pe toți… cei care suntem plecați. Oricum… frumoasă melodie!“ – Cosmin Radu

„Dragilor,  vă spun un lucru: ce dor poartă românul în suflet nu poartă nici un alt popor pe acest pământ! Dor de o mâncare anume, dor de un miros anume, dor de copilărie, dor de casă, dor de părinți, dor de bunici, dor de colegi, dor de o melodie. Am fost aproape trei ani în afară și toate versurile au vibrat în mine, dar am revenit la modestia și simplitatea vieții de român ce își potolește dorul și bucuria cu toate lucrurile mărunte și gesturile omenesti pline de omenie. Dacă aș fi fost încă în străinătate și auzeam melodia asta eram în stare să mă întorc în țară pe jos… Nu știu de ce în unii dintre noi există un dor ce te sfâșie dacă nu îl împlinești… A crescut nivelul de trai în România, e bine și la noi… dracul nu e așa negru, e buna și străinătatea 3-5-10 ani, că ai ce vedea și învăța, dar mai mult nu e bine…“- Petronica18, pe Youtube.

03
/04
/20

Despre povești, copilărie, literatură, femei, război, amintiri din kibbutz și alte întâmplări, în 25 de destăinuiri ale scriitorului israelian Amos Oz, consemnate de Shira Hadad în volumul de convorbiri „Din ce este făcut un măr?” (Editura Humanitas Fiction, 2020).

23
/12
/19

Piesa „Dor de casă” interpretată de Cuza de la „Noaptea Târziu”, George Hora, Irina Rimes și actrița Carmen Tănase, și care a fost lansată pe 17 decembrie, a devenit în câteva zile imnul nostalgic al tuturor românilor plecați la muncă în străinătate, și care și-ar dori mai mult decât orice pe lume să ajungă acasă de Sărbători.

17
/09
/19

Actrița Oana Pellea a descoperit astăzi, prin intermediul facebook, un filmuleț emoționant din urmă cu jumătate de veac. L-a postat pa pagina sa de facebook, alături de un mesaj tulburător, care se încheie cu aceste cuvinte: "Mulțumesc, tată, pentru tot! Te iubesc!"

15
/08
/19

Ziarul Metropolis vă propune o nouă rubrică – După 1989 – în care încercăm să vedem cum au trăit intelectualii români răsturnarea comunismului (în decembrie aniversăm – deja! – 30 de ani de la Revoluție) și cum au întâmpinat ei zorii noii libertăți.

14
/08
/19

Pe 10 august s-au împlinit 135 de ani de la nașterea, la Brăila, a scriitorului Panait Istrati. Am selectat pentru dumneavoastră câteva repere biografice (așa cum apar în Panait Istrati, „Opere”, Editura Academiei Române, București, 2003).

01
/07
/19

O vizită la muzeu, o rusoaică necunoscută într-o cabină telefonică, un dans cu Vera, fluturi, un vagon de dormit, Lev Tolstoi tolănit într-un șezlong... Bun venit în lumea viselor unuia dintre cei mai mari scriitori din toate timpurile – Vladimir Nabokov!

29
/05
/19

METROPOLIS SPECIAL Vă invităm să (re)descoperiți povestea de dragoste dintre Carol al II-lea și Elena Lupescu, așa cum ne-o înfățișează scriitoarea Tatiana Niculescu în cea mai nouă dintre cărțile sale – „Regele și Duduia” (Editura Humanitas, 2019).

27
/05
/19

Regizoarea Carmen Lidia Vidu rememorează în exclusivitate pentru Ziarul Metropolis experiența participării sale, cu spectacolul „Jurnal de România. Timișoara”, parte a proiectului de teatru documentar „Jurnal de România”, la Festivalul Voice of Europe, de la Jena, Germania, desfășurat între 20 și 26 mai 2019. Vă invităm să descoperiți o poveste de succes din teatrul autohton de azi!

02
/10
/18

Agenţia de publicitate Papaya Advertising a lansat, ieri, un clip numit “Copiii referendumului”, prin care îndeamnă la boicotarea referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţie. Spotul, inspirat din serialul “The Handmaid’s Tale” (“Povestea slujitoarei”), în care este descrisă viaţa din Gilead, un stat condus de un regim totalitar ultra-religios, unde femeile sunt folosite pentru a procrea, s-a viralizat în scurt timp pe rețelele de socializare.

21
/09
/18

Emilia Clarke, actrița care interpretează rolul lui Daenerys Targaryen, Mama Dragonilor, în "Game of Thrones" - câștigătorul ediției din acest an a premiilor Emmy pentru cel mai bun serial dramatic - a postat o fotografie pe Instagram prezentandu-si noul tatuaj cu dragoni zburători. Poza a devenit virală în doar câteva ore.

Pagina 1 din 512345