Dorel Vișan, în rolul lui Orson Welles – Teatru TV
https://www.ziarulmetropolis.ro/dorel-visan-in-rolul-lui-orson-welles-teatru-tv/

Luni, 14 decembrie, de la ora 20:10, iubitorii teatrului au întâlnire cu doi monştri sacri ai marelui ecran: actorul, regizorul şi poetul Dorel Vişan şi Orson Welles, regizorul, scenaristul şi actorul care a marcat istoria cinematografiei mondiale şi de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 100 de ani.

Un articol de Petre Ivan|13 decembrie 2015

Spectacolul „Al dumneavoastră, Orson Welles!” este un fel de testament dramatic al legendarului creator de teatru şi film, închipuit de autorul Richard France, expert în viaţa şi teatrul acestuia.

„Cum, îţi poţi păstra aşa o stare optimistă dacă spui că viaţa nu e altceva decât un  înşelător şi complicat proces care transformă puii de căţel pufoşi şi jucăuşi în jigodii oarbe şi  adolescenţii plini de vitalitate şi încredere în bătrâni decrepiţi cu ochii urduroşi?” „Visez”, a răspuns povestitorul. „Visezi?” „Da. Prin graţia divină seară de seară când închid ochii. Şi în visele mele se deschid orizonturi necuprinse cum nu există în această viaţă.”

Povestea este foarte simplă: a doua zi după împlinirea vârstei de 70 de ani, Orson şi-o petrece într-un studio audio, înregistrând diverse reclame de pe urma cărora îşi câştigă pâinea zilnică.

Printre înregistrări lasă frâu liber amintirilor povestindu-i inginerului de sunet fragmente din viaţa sa, încărcat de excitaţia faptului că la petrecerea din ziua precedentă, cel mai mare producător de la Hollywood, Steven Spielberg, i-a promis că-i va finanţa terminarea filmului său despre don Quijote, început cu 30 de ani în urmă.

Afacerea trebuie perfectată în cursul zilei curente, ceea ce se şi va întâmpla, însă nu cu happy-end-ul aşteptat de Orson Welles căruia îi mai rămâne doar alternativa de a visa. Tot redus la o replică donquijotească: „Adevărata nebunie e să vezi lucrurile aşa cum sunt în loc de cum ar trebui să fie.”

Despre Orson Welles

Personalitate polihistrionică, Orson Welles s-a născut la 6 mai 1915 și în celebrarea centenarului nașterii sale, casa de producție TVR vă propune un text inedit „Al dumneavoastră Orson Welles” al lui Richard France, expert american în personalitatea welles-iană, regizat de Cezar Ghioca. Orson Welles este o figură marcantă a culturii mondiale, un inovator în domeniul cinematografiei, al teatrului, al radioului.

În teatru este bine-cunoscut pentru „Julius Cezar”, montarea memorabilă de pe Broadway, din 1937; al său „Războiul lumilor”, după H.G.Wells, transmis la radio, devenit un punct de referință în istoria radioului, stârnind panică națională, și demonstrând, astfel, forța acestui medium; filmul regizat și jucat de el, „Cetățeanul Kane”, din 1941, care a rămas, de la premieră și până acum, unul dintre cele mai mari filme ale tuturor timpurilor.

Cu toate acestea, planurile sale de a schimba fața televiziunii prin invenții ce precedau apariția You Tube-ului, au eșuat . Welles spunea ades: „Urăsc televiziunea. O urăsc aproape la fel de mult cum urăsc arahidele. Dar nu mă pot opri din mâncat.”

După părerea lui Ben Walters: „deși faimos ca un mare actor, și în sens literal, și metaforic, lui Welles i-a plăcut întotdeauna rolul de povestitor, mai mult decât cel de personaj, iar în televiziune a simțit că a găsit platforma ideală. Nu a văzut-o ca pe un vehicol pentru un spectacol de film sau de teatru,

„Al dumneavoastră, Orson Welles!”  - luni, 14 decembrie, la TVR 2 , de la ora 20:10

„Al dumneavoastră, Orson Welles!” – luni, 14 decembrie, de la ora 20:10

ci ca o formă de conversație, precum radio-ul, perfect adaptată rolului său favorit de narator sau de cor personal, intermediind între public și poveste.”

În această premieră de teatru TV, produsă anul de Casa de producție a TVR, lui Orson Welles îi dă viață actorul, regizor și poet Dorel Vișan.

AL DUMNEAVOASTRĂ, ORSON WELLES!

De Richard France

Adaptare tv: Cristian Grigore si Cezar Ghioca

Scenariul si regia: Cezar Ghioca

Cu: Dorel Vișan și Silviu Debu

Scenograf decor şi costume: Roxana Lungoci; Muzica originala : Liviu Elekeş; Imagine: Cristian Grigore, Peter Velciov; Montaj : Cristi Grosu si Alina Vana; Director de imagine: Peter Velciov; Producător: Cătălin Rebengiuc; Producător delegat: Dana Filip von Becker; Producător coordonator: Demeter András István.

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Foto: Al dumneavoastră, Orson Welles! – tvr.ro

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.