Dorina Lazar vine la Nocturnele Marinei Constantinescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/dorina-lazar-vine-la-nocturnele-marinei-constantinescu/

Actriţa Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, împărtăşeşte poveşti nescrise din istoria teatrului românesc, la Nocturne, în această noapte. Emisiunea poate fi urmărită de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şşi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2016

Dorina Lazăr a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru, secţia Actorie, la clasa profesorului Ion Finteşteanu.

„Avea o boală cu numele actorilor, care mi-a rămas şi mie”, începe Dorina Lazăr povestea despre maestrul ei, Ion Finteşteanu. „Spunea că numele trebuie să aibă o rezonanţă. Colegul meu Ion Gheorghe Arcudeanu era Ion Gheorghe în catalog. Prin anul III, maestul i-a spus: Nu poţi să râmâi Ion Gheorghe. Tu pe ce stradă stai?. Arcuda, a venit răspunsul lui. Hai să-ţi zicem Ion Gheorghe Arcudeanu. Şi aşa i-a rămas numele.”

Şi tot în perioada când era studentă la Institut, invitata Marinei Constantinescu a cunoscut-o personal pe Lucia Sturdza Bulandra: „Era maiestuoasă, cu o pălărie plină de flori şi fructe”, îşi aminteşte Dorina Lazăr, pe care o năpădesc emoţiile ori de câte ori rememorează acele clipe magice.

Din 1969, Dorina Lazăr este actriţă la Teatru Odeon, iar din 2003 conduce acest teatru. Teatrul Odeon este un loc în care se întâmplă mereu câte ceva, Dorina Lazarpentru că în jurul valorilor se nasc valori. „Ca director, în alegerea repertoriului, încerc să merg pe intuiţie. Sunt multe lucruri pe care nu le înţeleg, dar simt că ceva poate răsări”, spune Dorina Lazăr.

Pe marele ecran a debutat în 1974, în filmul Păcală, al regizorului Geo Saizescu. Printre cele mai cunoscute filme în care a mai jucat se numără Angela merge mai departe (1981), Liceenii (1986), Balanţa (1991) şi Amen (2001).

Consideră că momentul Năpasta (spectacolul lui Alexa Visarion) a însemnat o răscruce pentru ea, în modul ei de a vedea, de a face teatru.

„Alexa (Alexa Visarion) ne amintea tot timpul de vorba unui coleg care spunea că fiecare spectacol trebuie jucat ca şi cum este ultimul, iar la sfârşit ai murit. Cred că aşa e. Întotdeauna când se bate primul gong, eşti pe scenă şi aştepţi să se ridice cortina. Şi îţi dai seama că nu mai poţi fugi. Până aici ţi-a fost. Ai datoria să joci pe viaţă şi pe moarte” – Dorina Lazăr.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook  – facebook.com/NocturneTVR.

Foto: Dorina Lazar – tvr.ro

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.