Două aclamate violoniste – la Duminicile Muzicale ale Festivalului Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-aclamate-violoniste-la-duminicile-muzicale-ale-festivalului-enescu/

Două dintre cele mai aclamate violoniste de origine română în plan internaţional, Sarah şi Deborah Nemţanu, şi cunoscutul compozitor Dan Dediu povestesc la Duminicile Muzicale ale Festivalului Enescu despre talent şi valoare. Pe 19 iulie.

Un articol de Liliana Matei|18 iulie 2015

 

Violonistele Sarah și Deborah Nemțanu (via Skype), lidere de orchestră internațională – vioară întâi în Orchestra Națională a Franței, respectiv vioara întâi în Orchestra de Cameră din Paris – și unul dintre cei mai importanți compozitori contemporani, Dan Dediu, dezbat despre talent și valoare duminică, 19 iulie, de la ora 11.00, la Librăria Humanitas Cișmigiu în cadrul Duminicii Muzicale a Festivalului Enescu.

Festivalul Internațional George Enescu vă invită să descoperiți cei mai promițători artiști români ai momentului la nivel internațional, precum și artiști români consacrați.
Care sunt muzicienii români cu care ne mândrim? Ce aduc ei României?

Aflăm de la violonistele Sarah Nemțanu și Deborah Nemțanu în două interviuri inedite, via Skype, în care cele două vorbesc despre legătura cu România și despre muzica lui George Enescu, și de la compozitorul Dan Dediu. Moderatorul dezbaterii va fi Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului Enescu, iar chitaristul Dragoș Ilie, bursier în cadrul programului Tinere Talente 2015 al Fundației Principesa Margareta a României va susține un microrecital.

Sarah Nemțanu este, din anul 2002, vioara întâi în cadrul uneia dintre cele mai importante orchestre din lume, Orchestra Națională a Franței. Înregistrarea superbului Concertul pentru vioară în Re major, Op. 35 de Ceaikovski având-o ca solistă pe Sarah Nemțanu a fost folosită de Radu Mihăileanu pentru cunoscutul film “Concertul” (2009).
Deborah Nemțanu, ocupă din 2005 postul de vioară întâi la Orchestra de Cameră din Paris şi a avut şansa să se perfecţioneze şi să cânte alături de mari violonişti precum Itzhak Perlman, în anul 2007 fiind selecţionată în Programul Perlman din Statele Unite.

A interpretat inclusiv alături de Gautier şi Renaud Capuçon. Cele două violoniste vor susține un concert extraordinar în premieră în Festivalul Enescu, alături de Orchestra de Cameră din Paris, pe scena Ateneului Român, în seara de 11 septembrie.

Dan Dediu este unul dintre cei mai cunoscuți compozitori români contemporani. Deține numeroase premii naţionale şi internaţionale de compoziţie şi de interpretare, printre acestea, premii obținute la Viena, Dresda, Paris, Berlin, Ludwigshafen, precum și 9 premii ale UCMR, Premiul Academiei Române și Premiul Enescu. Lucrările sale sunt publicate de Editura Muzicală și Peermusic (Hamburg-New York). Compozițiile sale sunt înregistrate în România (Societatea Română de Radiodifuziune, Editura Muzicală), Germania (Pro Viva, Cavalli Records, Neos), Australia (Move Records), Olanda (NM Extra). În prezent, Dan Dediu ocupă funcţia de rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Ediția 2015 a Festivalului Internațional George Enescu aduce la București peste 2.500 de artiști străini și români de top. Pe 30 august, Festivalul se deschide cu concertul Orchestrei Române de Tineret, formată din cei mai performanți tineri instrumentiști români, cu o vedetă internațională ca solistă: violonista Sarah Chang.

Începând cu finalul lunii iulie, muzica Festivalului George Enescu ediția 2015 va fi prezentă și pe rafturile librăriilor Humanitas, prin albumele celor mai prestigioase case de discuri internaționale: Deutsche Grammophon, EMI, Harmonia Mundi, Sony, Virgin, Warner, Naxos, Naïve. Vor fi disponibile concerte sau interpretări remarcabile ale celor mai importante orchestre și ale unor mari dirijori precum Zubin Mehta, Christian Thielemann, Christian Zacharias, ale unor artiști foarte așteptați de publicul român precum pianistele Yuja Wang sau Maria João Pires, violoniștii Renaud Capuçon, Janine Jansen, Deborah și Sarah Nemțanu sau contratenorul Max Emanuel Cenčić și ale unor muzicieni spectaculoși precum violonistul David Garrett sau pianistul Fazil Say.

O parte dintre artiștii festivalului Enescu vor susține sesiuni de autografe în cele două standuri pe care Librăriile Humanitas le vor avea la Ateneul Român și Sala Palatului pe toată durata Festivalului Enescu.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.