Două mari stele pe Aleea Celebrităţilor!
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-mari-stele-pe-aleea-celebritatilor/

TEATRUL METROPOLIS şi COCOR vă invită în Piaţa Timpului Joi, 24 mai, ora 12.00.   Doi artişti compleţi, doi oameni desăvârşiţi, doi actori unici, Marin Moraru şi Iurie Darie vor fi celebraţi cu mare onoare şi recunoştinţă primind câte o stea pe Aleea Celebrităţilor, din Piaţa Timpului. “Să vorbesc despre Marin Moraru şi despre Iurie […]

Un articol de |10 august 2012

TEATRUL METROPOLIS şi COCOR
vă invită în Piaţa Timpului
Joi, 24 mai, ora 12.00.

 

Doi artiști compleți, doi oameni desăvârșiți, doi actori unici, Marin Moraru și Iurie Darie vor fi celebrați cu mare onoare și recunoștință primind câte o stea pe Aleea Celebrităților, din Piața Timpului.

“Să vorbesc despre Marin Moraru și despre Iurie Darie ar însemna să vorbesc despre prietenie. Generozitatea cu care s-au dăruit publicului toată viața este cea mai mare dovadă de dragoste a unui artist față de oameni. Fiecare a știut să încununeze  marea scenă a teatrului și filmului cu un talent covârșitor, multă dăruire și generozitate. Prietenii sunt familia pe care ți-o alegi. Sunt mândru că facem parte din aceeași familie, că ne-am ales unii pe ceilalți. Marin Moraru și Iurie Darie sunt doi mari actori cu o lume frumoasă și bogată pe care avem marele privilegiu de a o întâlni pe ecrane sau în sălile de spectacol. Vă mulțumim!”, declară George Ivaşcu, Directorul Teatrului Metropolis.

Decernarea celor două stele va avea loc în prezenţa domnului Sorin Oprescu, Primar General al Municipiului Bucureşti, care va înmâna actorilor “Placheta Bucureştiului”. De asemenea, în cadrul evenimentului, Marin Moraru şi Iurie Darie vor primi câte o stea din aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

“Este o onoare pentru noi să putem susţine arta şi cultura românească prin intermediul proiectului Aleea Celebrităţilor. În luna mai, doi dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi actori, Marin Moraru şi Iurie Darie, se vor alătura colecţiei de stele din Piaţa Timpului”, declară Daniel Stoica, acţionar Cocor S.A.

Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) este un proiect cultural iniţiat şi organizat de Teatrul Metropolis, Cocor şi Primaria Municipiului Bucureşti, care a debutat în ianuarie 2011 și găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România. Până în prezent, pe Walk of Fame-ul din București strălucesc deja stelele: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu-Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuț, Stela Popescu, Ion Caramitru și Stefan Iordache (postum).

Vă aşteptăm joi, la ora 12.00 pentru a ne fi alături la decernarea celor 2 stele memorabile – MARIN MORARU și IURIE DARIE!

Marin Moraru s-a născut la data de 31 ianuarie 1937. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, clasa profesor Dina Cocea, promoţia 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamiţă Dandanache din piesa “O scrisoare pierdută” de I. L.Caragiale.
A fost angajat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul Lucia S. Bulandra (1968-1971) și la Teatrul Național „I. L. Caragiale” (1971-1974). Din anul 2002 este Societar de onoare al Teatrului Național din București.
În 2009 a primit “Premiul Gopo” pentru întreaga carieră la Gala “Premiilor Gopo”.
A jucat în 24 de lungmetraje, dintre care și în filmul “Amen” al celebrului regizor Costa Gavras.

Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929 în Vadul Roșu, Jud. Soroca. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC), promoția 1952, clasa profesor Marietta Sadova. Debutează în anul 1953, în „Nepoții gornistului”, în regia lui Dinu Negrean, alături de Marga Barbu și Liviu Ciulei. A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producţii cinematografice. Înainte de 1989 s-a remarcat în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul îşi etala abilitatea de a desena.
Îndragitul actor nu se sperie de trecerea timpului, el declarând într-un interviu despre viață și profesie: „Am o naivitate permanentă în legătură cu trecerea timpului și viața mi-a demonstrat ca am avut dreptate. Cea mai mare satisfacție profesională este atunci când nu simți cum trece timpul și ești mereu în atenția publicului „.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.