Două staruri de la The Royal Ballet vin la București la Gala Internațională „Once Upon a Winter’s Dream”
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-staruri-de-la-the-royal-ballet-vin-la-bucuresti-la-gala-internationala-once-upon-a-winters-dream/

Reece Clarke şi Yasmine Naghdi, prim-balerini la The Royal Ballet, Londra, se alătură distribuţiei de staruri internaţionale care vor dansa pe 26 februarie în Gala de Balet „Once Upon a Winter’s Dream”, care va avea loc începând cu ora 20:00 la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|12 ianuarie 2024

Pe scenă vor mai urca artiști precum Iana Salenko și Dinu Tamazlâcaru (Staatsballett Berlin), Julian MacKay și Madison Young (Bayerische Stattsballett), Marina Minoiu (Royal Danish Ballet) și Robert Enache (Opera Națională din București), Cristian Preda și Viviana Olaru, (Opera Națională din Iași). Regia artistică a galei este realizată de Alice Minoiu, fondator Ars Gratia Regalia. Evenimentul este organizat de Asociația Literati.

Biletele pot fi achiziționate aici

 

Reee Clarke, balerinul scoțian care a dansat alături de Natalia Osipova și Alina Cojocaru

 

Reece Clarke are 28 de ani, e din Scoția și s-a alăturat Royal Ballet în 2013, la un an după ce primea distincția de Balerinul anului, la juniori. Din 2022 este prim-balerin.

Primul său rol important a venit în 2014, când a dansat alături de prim-balerina argentiniană de la Royal Ballet, Marianela Nunez, în Symphonic Variations de Frederick Ashton. Alte roluri din prima parte a carierei la Royal Ballet: Prințul (Spărgătoul de nuci), Prințul Florimund (Frumoasa din Pădurea Adormită),Primul Ofițer (Anastasia, de MacMillan).

În 2019, l-a interpretat pe Chevalier Des Grieux în baletul Manon, unde a dansat alături de prim-balerina japoneză de la Royal Ballet, Akane Takada. Pentru acest rol, Reece Clarke a avut doar zece minute timp să se pregătească, după ce titularul suferise o accidentare. Deși nu mai dansase niciodată până atunci cu Akane Takada, prestația sa a fost un triumf. Un an mai târziu, era distribuit în Onegin de John Cranko, având-o ca parteneră pe celebra Natalia Osipova, și devenea prim-balerin la The Royal Ballet. În iulie 2023, Reece Clarke dansa alături de Alina Cojocaru în Giselle, la Tbilisi Ballet, amândoi având calitatea de invitați speciali.

 

Yasmine Naghdi a debutat în Lacul Lebedelor la 24 de ani, cu rolul Odette

 

Britanica Yasmine Naghdi are 31 de ani și s-a alăturat The Royal Ballet în anul 2010, pe când era încă studentă a Școlii Regale de Balet, Londra.

La 22 de ani, primea deja roluri importante precum cel al Julietei din baletul Romeo și Julieta, de Sir Kenneth MacMillan. A fost promvată ca prim-balerină la 24 de ani, marcându-și debutul în Lacul Lebedelor, cu rolul Odette.

Repertoriul de prim-balerină a Yasminei Naghdi include roluri precum Prințesa Aurora (Frumoasa din Pădurea Adormită), Julieta (Romeo și Julieta), Tatiana (Onegin), Giselle (Giselle), Cenușăreasa (Cenușăreasa), Kitri (Don Quixote), Gamzatti (La Bayadère), Swanilda (Coppélia), Baroneasa Mary Vetsera (Mayerling), Contesa Marie Larish (Mayerling), Zâna Sugar Plum (Spărgătorul de nuci), Firebird (Firebird), Mathilde Kschessinska (Anastasia), Irina (Vis de Iarnă), Terpsichore (Apollo), Young Girl (The Two Pigeons) etc.

Din programul Galei „Once Upon a Winters Dream

 

Gala de balet „Once Upon a Winter’s Dream” va dura două ore și prezintă un concept inspirat din povestea prințesei Anastasia din familia Romanov. Firul narativ gândit de regizorul artistic Alice Minoiu aduce în prim-plan teme precum iubirea, misterul, amintirea, balul, castelul și emoția, redate prin intermediul unor fragmente din „Giselle” (coregrafia Jean Coralli, Jules Perrot), „Cenușăreasa” (coregrafia Christopher Wheeldon), „Spărgătorul de Nuci” (coregrafia Ileana Iliescu),„Le Parc” (coregrafia Angelin Prejlocaj) și „Femei” (coregrafia Gheorghe Iancu).

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]